H παρακαταθήκη του μεγαλοφυούς Νίκολα Τέσλα

0
5

Γνωρίζουμε ότι κατακρίθηκε από τον Έντισον, δέχτηκε επίθεση από μεγάλους βιομήχανους και κεφαλαιοκράτες όπως ο J.P. Morgan. Πέθανε μόνος και άφραγκος, ενώ μετά το θάνατό του στις 7 Ιανουαρίου 1943 η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε όσα βρήκε στο εργαστήριο και το διαμέρισμά του. Πολλά έχουν γραφτεί για την μυστηριώδη προσωπικότητά του και την αυθεντία του.

Άπειρες επίσης είναι οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από το έργο του. Τι πρόσφερε ωστόσο στην ανθρωπότητα; Ίσως η πιο διάσημη εφεύρεσή του σχετίζεται με την ενέργεια. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το γεγονός ότι η ενέργεια θα ήταν ένα δωρεάν αγαθό αν το πλατύ κοινό είχε πρόσβαση στα δημιουργήματά του. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα επιτεύγματα του Νίκολα Τέσλα. Ραδιόφωνο Αν και τα εύσημα για την εφεύρεση έχουν πάει στον Μαρκόνι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής απέρριψε την πατέντα του το 1943, όταν αποδείχθηκε ότι ο Tέσλα το είχε ανακαλύψει χρόνια νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, σε μία παρουσίαση στην Εθνική Ομοσπονδία Ηλεκτρικού Φωτός, είχε κάνει επίδειξη της τεχνολογίας, αποδεικνύοντας ότι τα ραδιοκύματα είναι απλά άλλη μία συχνότητα, που απαιτεί έναν πομπό και ένα δέκτη.

Αν και είχε κάνει αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας το 1897, μέχρι το 1904 το αρμόδιο γραφείο κατοχύρωσε την εφεύρεση του ραδιοφώνου στον Μαρκόνι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την απόφαση κρύβονταν οι χρηματοδότες του Μαρκόνι, που δεν ήταν άλλοι από τον Τόμας Έντισον και τον Άντριου Κάρνεγκι.

Εναλλασσόμενο ρεύμα Ήταν η αφορμή για μία μεγάλη διαμάχη με απαρχή την Παγκόσμια έκθεση του Σικάγο το 1893 και αφορούσε τα διαφορετικά οράματα για την παραγωγή και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είχαν ο Έντισον και ο Τέσλα. Η μεγάλη διαφορά τους ήταν το κόστος και η ασφάλεια. Το συνεχές ρεύμα του Έντισον ήταν δαπανηρό όταν επρόκειτο για μεγάλες αποστάσεις, ενώ παρήγαγε επικίνδυνους σπινθήρες στον απαιτούμενο μετατροπέα.

Παρόλα αυτά κατάφερε να εμπνεύσει φόβο για το εναλλασσόμενο ρεύμα του Τέσλα, κάνοντας επιδείξεις με ζώα, στα οποία προκαλούσε ηλεκτροπληξία. Σε απάντηση ο Τέσλα έκανε λόγο για μια φθηνή και ασφαλή ενέργεια και για να το αποδείξει διοχέτευσε ρεύμα στο ίδιο το σώμα του προκειμένου να παράγει φως.

 

Ηλεκτρική Μηχανή To ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είχε εφεύρει το 1930, δυστυχώς ήταν ένα σχέδιο που δεν ευοδώθηκε εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης και του Παγκόσμιου Πολέμου που ακολούθησε. Είναι βέβαιο πως η εφεύρεση μια μηχανής με περιστρεφόμενα μαγνητικά πεδία θα είχε ελευθερώσει την ανθρωπότητα από την ανάγκη υδρογονανθράκων.

Εντούτοις, η εφεύρεσή του επέδρασε καταλυτικά στην κατασκευή πολλών συσκευών και εργαλείων που σήμερα θεωρούμε δεδομένα.

 

Ρομποτική

Ο Τέσλα δήλωνε: «Κάθε σκέψη και ενέργειά μου αποδεικνύει, προς μεγάλη ικανοποίησή μου, πως είμαι ένας μηχανισμός προικισμένος με τη δύναμη της κίνησης, που ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ρομπότ. Ο Νίκολα Τέσλα ήταν υπέρ των επιτευγμάτων που μπορούσε να δημιουργήσει η ανθρώπινη διάνοια. Το όραμά του για ένα μέλλον με έξυπνα αυτοκίνητα, ρομπότ, τη χρήση αισθητήρων και αυτόνομων συστημάτων μπορούμε να διαβάσουμε αναλυτικά στη Σερβική Επιθεώρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας, 2006.

Ακτίνες X

Η ηλεκτρομαγνητική και ιοντίζουσα ακτινοβολία (ακτινοβολία που μεταφέρει ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη) είχε ερευνηθεί προς το τέλος του 19ου αιώνα, αλλά ο Τέσλα εξάντλησε ολόκληρο το φάσμα της. Από τον πρόδρομο της φωτογραφίας Κίρλιαν, που τεκμηριώνει τη δύναμη της ζωής, μέχρι τις σημερινές διαγνωστικές εξετάσεις, όλα δείχνουν πως οι ακτίνες Χ ήταν μια πρωτοποριακή εφεύρεση, στην οποία η συμβολή του Τέσλα ήταν τεράστια. Η αξιοποίησή τους δε ήταν σε απόλυτη συνάφεια με την κοσμοθεωρία του, σύμφωνα με την οποία, ό,τι χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε το σύμπαν κυριολεκτικά βρίσκεται δίπλα μας όλη την ώρα, αλλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το νου μας για να κατασκευάσουμε συσκευές, που θα αυξήσουν την έμφυτη αντίληψή μας για την ύπαρξη.

 

Λέιζερ

Είναι η εφεύρεση που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς το Καλό και το Κακό συνδέονται στον ανθρώπινο νου. Τα λέιζερ έχουν απλοποιήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό και έχουν δώσει ώθηση σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε κάνει ένα βήμα προς την επιστημονική φαντασία, καθώς τα πυροβόλα λέιζερ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία κατευθύνοντας ακτίνες θανάτου σε σκηνικά οργουελιανής καταστροφής.

Φως Ο Τέσλα ανέπτυξε και χρησιμοποίησε λάμπες φθορισμού 40 χρόνια πριν τις ανακαλύψει η βιομηχανία. Στην Παγκόσμια Έκθεση πήρε γυάλινους σωλήνες και λυγίζοντάς τους διαμόρφωσε τα γράμματα των ονομάτων διάσημων επιστημόνων, στην ουσία δημιουργώντας τις πρώτες πινακίδες νέον.

Η πιο εντυπωσιακή και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη εφεύρεση ωστόσο είναι το πηνίο Τέσλα, που βασίζεται στην ιδέα πως η Γη είναι ένας μαγνήτης, που μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό αν αξιοποιηθούν συγκεκριμένες συχνότητες.

 

Τηλε- έλεγχος

Με την πατέντα No.613809 του 1898 και με τη χρήση μεγάλων μπαταριών και ελεγχόμενων διακοπτών ραδιοσημάτων, μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία την προπέλα ενός πλοίου και το πηδάλιο. Η τεχνολογία δεν εφαρμόστηκε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, αλλά σήμερα βλέπουμε πώς αξιοποιείται σε στρατιωτικές τηλεκατευθυνόμενες επιχειρήσεις.

Ασύρματη επικοινωνία και ανεξάντλητη δωρεάν ενέργεια

Κατά πολλούς η ενεργειακή κρίση είναι ένα ψέμα, ένα πρόβλημα που λύθηκε πριν από 100 χρόνια από τον Νίκολα Τέσλα, ο οποίος είχε ανακαλύψει έναν τρόπο για να συγκεντρώνει την ηλεκτρική ενέργεια από την ιονόσφαιρα και να την διοχετεύει σε σταθμούς ανεφοδιασμού, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και θα δεν θα είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από μία κεραία αυτοκινήτου. Κάθε υποσταθμός θα παρήγαγε ανανεώσιμη, ασφαλή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και θα τη μετέδιδε σε μία ακτίνα τριάντα μιλίων.

Το πείραμα είχε χρηματοδοτηθεί από τον J.P. Morgan, ωστόσο μόλις κατασκευάστηκε ο πρώτος υποσταθμός και έγιναν σαφείς οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, που θα προσέφερε απεριόριστη και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στο κοινό, η χορηγία ακυρώθηκε. Το κυνήγι του κέρδους κυριολεκτικά αποσιώπησε μια από τις πιο επαναστατικές εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αντιπροσώπευε την πρώτη ασύρματη επικοινωνία στον κόσμο, που θα συνέδεε το κοινό και Θα του παρείχε δωρεάν ενέργεια.

Ενδεχομένως, ο Τέσλα να είχε αρκετές ακόμα ιδέες για εφευρέσεις και καινοτομίες που ποτέ δεν θα γνωρίσουμε. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι πρόθεσή του ήταν να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here