2ος Οίκος στος Πλανήτες και η ερμηνεία

0
3

Ο 2ος οίκος είναι γνωστός και σαν οίκος των αποκτημάτων μας. Δείχνει τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο χρήμα, την οικονομική του κατάσταση. Τα αποκτήματα δεν περιορίζονται σε απτά, χειροπιαστά πράγματα μόνο. Αλλά προσδιορίζουν τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματα μας, τον εσωτερικό μας εαυτό, τη δική μας αντίληψη και πραγματικότητα για την κατοχή και την κτήση! Είναι τα υλικά αγαθά μας με την έννοια της ασφάλειας συναισθηματικής και υλικής, είναι ό,τι θεωρεί πολύτιμο ο καθένας μας. Ο οίκος ανάλογα με το ζώδιο που είναι στην ακμή του καθορίζει την έννοια των προσωπικών μας αξιών και επιθυμιών.

 

Ας εξετάσουμε αναλυτικά την παρουσία πλανητών μέσα σε αυτό τον οίκο

Ο Ήλιος στο 2ο οίκο

Ο Ήλιος σε αυτή τη θέση επικεντρώνει όλες τις ενέργειες για την απόκτηση των χρημάτων και του πλούτου, με στόχο να απολαμβάνουν τα άτομα όλα τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η απόκτηση χρημάτων. Είναι σημαντικό για τα άτομα να αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους. Μόνο έτσι νοιώθουν ασφάλεια. Αυτή η ανάγκη τους οδηγεί σε οικονομικά ρίσκα και επενδύσεις, πολλές φορές επιτυχημένα. Έτσι τα άτομα αποκτούν έχουν μια ισχυρή θέση, οικονομική άνεση και ανεξαρτησία. Απολαμβάνουν πλήρως την εξουσία που παρέχεται με τη θέση αυτή. Ταυτίζουν πάντα τις έννοιες πλούτος –εξουσία και χρήμα-απολαύσεις. Θέλουν να είναι ελεύθερα να ξοδεύουν προσφέροντας με γενναιοδωρία στους αγαπημένους τους ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος για να ξοδέψουν. Ένα άλλος τρόπος που χρησιμοποιούν τα χρήματα τους είναι οι αγαθοεργίες.

Η Σελήνη στο 2ο οίκο

Η Σελήνη σε αυτή τη θέση δείχνει σκαμπανεβάσματα και μεταβολές στα οικονομικά. Επειδή η διάθεση επηρεάζει και την κρίση των ατόμων με τη θέση αυτή, υπάρχουν περίοδοι παχιών και ισχνών αγελάδων στα οικονομικά τους. Άλλοτε με σωστές επενδύσεις και άλλοτε με πολλές σπατάλες. Γενικά χρειάζεται να έχουν μια πιο συνετή και λογική χρήση των οικονομικών τους. Τα χρήματα είναι το μέσο για τη συναισθηματική ασφάλεια και έχουν σαν φυσική συνέπεια την ψυχική τους ηρεμία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με αυτή τη θέση χρησιμοποιούν την αυξημένη διαίσθηση τους, ενώ αποκτούν οξυμμένη όσφρηση για σωστές επενδύσεις. Είναι ευπροσάρμοστα άτομα, ευαίσθητα και αγαπούν τους ανθρώπους γύρω τους ενώ είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για χάρη τους.

Ό Ερμής στο 2ο οίκο

Ο Ερμής σε αυτή τη θέση παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση μιας τοποθέτησης και στάσης ως προς το χρήμα, και τις αξίες. Οι σκέψεις και τα ενδιαφέροντα στρέφονται πάντα στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα θα αυξήσουν τα εισοδήματα τους και θα επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Υπάρχει η ικανότητα απόκτησης χρημάτων κάνοντας τις ιδέες πράξεις. Το μυαλό επικεντρώνεται σε εμπορικά θέματα, τα άτομα εδώ εκτιμούν γρήγορα την κατάσταση για να κερδίσουν χρήματα. Η τύχη συνήθως τους ευνοεί. Τα άτομα σπαταλούν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο στο να κερδίσουν χρήματα και να καλύψουν τις προσωπικές τους ανασφάλειες ώστε ξεπερνούν τις αντοχές τους και τι δυνατότητες τους κατά πολύ. Χρειάζεται να επιδείξουν περισσότερη προσοχή και σύνεση στο χειρισμό γιατί έχουν την τάση να κάνουν φτερά τα χρήματα που με τόσο κόπο έχουν αποκτήσει.

Η Αφροδίτη στο 2ο οίκο

Η Αφροδίτη σε αυτή τη θέση είναι στενά συνδεδεμένη με την απόλαυση, με τα υλικά αγαθά και την ασφάλεια σαν προσωπική αξία. Τα άτομα με τη θέση αυτή έχουν πραγματικά αγάπη για τον πλούτο, γιατί μέσα από αυτόν μπορούν να αποκτήσουν όλα τα πολύτιμα αγαθά που προσφέρει. Θέλουν να απολαμβάνουν τα καλύτερα και ωραιότερα πράγματα που υπάρχουν μαζί με τη κοινωνική θέση που θα μπορούσε να τους παρέχει ο πλούτος! Γι’ αυτό κουράζονται πολύ στη ζωή τους να αποκτήσουν χρήματα, όταν τους ευνοήσει η τύχη και τα αποκτήσουν, πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να τα κρατήσουν στην κατοχή τους χωρίς να τα σπαταλούν. Η Αφροδίτη εδώ εκδηλώνεται στο επιχειρηματικό ταλέντο και τη συγκεκριμένη ικανότητα των ατόμων στο να κερδίζουν χρήματα. Συνδέεται με καλλιτεχνική κλίση και μπορεί να σταθεί μια καλή ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα μέσω της τέχνη της. Της αρέσει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Θεωρεί το ταίρι της απόκτημα και είναι περήφανη γι’ αυτό.

Ο Άρης στο 2ο οίκο

Ο Άρης σε αυτή τη θέση δείχνει υπερβολική δράση για την απόκτηση των υλικών. Τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά καθώς μέσα από τη δράση και την εφευρετική επινόηση λύσεων και πρακτικών έχουν ως αποτέλεσμα το κέρδος. Υπάρχει σημαντική ανάγκη τα άτομα να είναι πιο προσεκτικά στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των χρημάτων τους, γιατί είναι παρορμητικά και δύσκολα περιορίζουν τις σπατάλες τους. Είναι ανταγωνιστικά, διεκδικούν υψηλές θέσεις και στοχεύουν πάντα ψηλά με απώτερο σκοπό την κατάκτηση της κορυφής και του οικονομικού κέρδους. Δεν έχουν το φόβο της ανάληψης ευθυνών, επιδιώκουν πάντα να είναι μπροστάρηδες και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Οι αποφάσεις που παίρνουν είναι πάντοτε βιαστικές και επιπόλαιες. Οι περισσότεροι έχουν δικές τους επιχειρήσεις και όλη η δράση τους στοχεύει στο προσωπικό κέρδος.

Ο Δίας στον 2ο οίκο

Ο Δίας σε αυτή τη θέση είναι η καλή τύχη, η ευκολία στην εργασία και η γενική ευημερία. Διαμορφώνει μια φιλοσοφική στάση ως προς τα χρήματα, τα υλικά ζητήματα, και την αίσθηση της αξίας. Τα άτομα με τη θέση αυτή ευνοούνται από την τύχη του Δία τόσο για την απόκτηση χρημάτων μέσα από επικερδείς και επιτυχείς επενδύσεις, οι οποίες αυξάνουν τα υλικά αγαθά τους. Ενώ σαν θέση είναι ευνοϊκή, έχει το μειονέκτημα της εμμονής των ατόμων στην απόκτηση χρημάτων με υπερβολικό φόρτο εργασίας ώστε να μπορούν να σπαταλούν και να απολαμβάνουν στο έπακρο τις υλικές απολαύσεις και ταυτόχρονα τα άτομα είναι υπερβολικά γενναιόδωρα. Τα άτομα με τη θέση αυτή δεν θα πεινάσουν ποτέ όσο σπάταλα και αν είναι! Γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουν ότι η καλή τους τύχη χωρίς σύνεση δεν θα είναι ποτέ αρκετή.Ένας Δίας στο 2ο οίκο δείχνει ότι το άτομο …χαίρεται τα χρήματα και τα αποκτήματα του. Ακολουθεί δηλαδή, μια «χαλαρή» πολιτική, που συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την διόγκωση των εξόδων. Η διαχρονική τύχη του πλανήτη ενδέχεται να σπαταλιέται χωρίς απαραίτητα να υπάρξει κάποια συσσώρευση πλούτου. Σε φυσιολογικές συνθήκες το άτομο θα μπορεί να βρίσκει πόρους πολύ εύκολα, είτε από καθαρή τύχη, είτε επειδή ακριβώς έχει την τάση να μην υπολογίζει τις ανάγκες των άλλων και να απαιτεί ακόμη κι όταν δεν το δικαιούται.Και όταν κάποιος γίνεται «παρτάκιας», τότε η πολυδιαφημισμένη γενναιοδωρία του Δία πάει …περίπατο.Ο Δίας εδώ θα δάνειζε μόνον αν είχε εξασφαλισμένο κάποιο κέρδος.

Ο Κρόνος στο 2ο οίκο

Ο Κρόνος σε αυτή τη θέση δηλώνει μεγάλη φιλοδοξία και σκληρή εργασία που συνδέεται με εσωτερική ανάγκη για την ασφάλεια μέσω της συσσώρευση υλικών. Τα άτομα με αυτή τη θέση έχουν ως στόχο την προσωπική ευτυχία, την οικονομική ασφάλεια, τη γενική ευημερία και την προσωπική ολοκλήρωση. Υπάρχει εξαιρετική αντίληψη για τη διαχείριση των οικονομικών. Για την επίτευξη όλων αυτών τα άτομα εργάζονται σκληρά. Η εξέλιξη τους θα είναι αργή αλλά σταθερή και το σίγουρο είναι ότι θα κερδίσουν μια καλή φήμη, το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων, μέσα από την πρακτική ικανότητα και την προσπάθεια για καταξίωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ίδιοι να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και την χαμηλή αυτοεκτίμηση και να καταλάβουν την πραγματική αξία τόσο των ίδιων όσο και των στόχων που βάζουν στη ζωή τους.Ένας Κρόνος στο 2ο οίκο δεν σημαίνει ότι το άτομο θα έχει οπωσδήποτε περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά κυρίως ότι λειτουργεί υπεύθυνα και αγχωμένα σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες. Διέπεται από κανόνες και ηθικές αρχές κάτι που τον καθιστά ιδανικό διαχειριστή της περιουσίας άλλων.
Όσον αφορά τα δικά του οικονομικά, γνωρίζει ότι όλο και κάποια ατυχία η μια έκτακτη ανάγκη θα προκύψει και γι αυτό φυλάγεται. Ωστόσο συχνά αυτές οι ανάγκες δεν είναι δικές του αλλά βοήθειες που νοιώθει υποχρέωση να προσφέρει σε όσους κρίνει ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Πρακτικά μπορεί να δανείσει χρήματα και να μην τα πάρει ποτέ πίσω. Με το πέρασμα του χρόνου το άτομο μαθαίνει από τα λάθη του, θέτει όρια και κανόνες, που αφορούν και τη δική του διασφάλιση και σταδιακά κτίζει μια οικονομική ισορροπία, που είναι δύσκολο να διαταραχθεί. Κινούμενος με γνώμονα την ανασφάλεια για το μέλλον του, αμύνεται μόνιμα ενάντια στις «αναποδιές», που …ξέρει ότι θα έρθουν, με αποτέλεσμα να μην χαίρεται τις επιτυχίες και τα αποκτήματα του στο σωστό χρόνο.

Ο Ουρανός στο 2ο οίκο

Ο Ουρανός σε αυτή τη θέση δείχνει αστάθεια στα υλικά μας ζητήματα. Υπάρχει πάντα κίνδυνος από απρόοπτα γεγονότα συχνά επαναλαμβανόμενα, που προκαλούν αστάθεια στο θέμα των οικονομικών. Τα άτομα με αυτή τη θέση καλό είναι να συνηθίσουν τα συχνά σκαμπανεβάσματα στα χρήματα τους. Νοιώθουν πάντα ότι βρίσκονται στην άκρη του ξυραφιού ή ότι κάποιος τους παίζει άσχημο παιχνίδι. Οι καταστάσεις είναι πάντα ρευστές. Τα χρήματα ή που θα έρχονται με το τσουβάλι ή καθόλου! Αν έχουν δουλειά μπορεί να απολυθούν ξαφνικά! Ο μόνος τρόπος για να έχουν ένα σταθερό εισόδημα είναι να εργαστούν σε κάποιο τομέα είτε όπως στην υψηλή τεχνολογία ή ηλεκτρονικά.

Ο Ποσειδώνας στο 2ο οίκο

Ο Ποσειδώνας στη θέση αυτή δημιουργεί ουτοπίες και εξιδανικεύσεις. Τα άτομα επηρεάζονται συχνά από αυταπάτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκτιμούν σωστά τις υπάρχουσες συνθήκες. Μπορεί να προκληθούν ζημίες, που οφείλονται στην κακή κρίση και απροσεξία. Πολλές φορές δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματικότητα και τις σωστές διατάσεις των ικανοτήτων τους με αποτέλεσμα ή να υπερχρεώνονται ή να αποκαλύπτεται άνθρακες ο θησαυρός. Έτσι πέφτουν συχνά θύματα εξαπάτησης. Επειδή υπάρχει μεγάλη φαντασία, κάποιες φορές μπορεί να συλλάβουν μεγαλεπήβολα χρηματοοικονομικά σχεδία. Τα χρήματα μπορούν να έρθουν και από την τέχνη. Άρα λοιπόν με τον Ποσειδώνα εδώ καλύτερα για τα άτομα να επενδύουν στην τέχνη και στις υπηρεσίες.

Ο Πλούτωνας στο 2ο οίκο

Ο Πλούτωνας στη θέση αυτή δείχνει έντονες επιθυμίες. Τα άτομα έχουν την ικανότητα να μπορούν να κάνουν focus στους στόχους τους, τους οποίους δεν εγκαταλείπουν για τίποτα. Στόχος η απόκτηση πλούτου και δύναμης είτε μέσω της εξουσίας ή μέσω του ελέγχου. Υπάρχει υπερβολική κτητικότητα σε υλικά πράγματα και σε άτομα. Συνειδητά ή υποσυνείδητα, τείνουν να εξισώνουν τον πλούτο με την εξουσία. Έχουν την ανάγκη επιβεβαίωσης και καθορισμού της θέση τους στον κόσμο μέσω των αποκτημάτων και της εξουσίας. Υπάρχει πιθανότητα για παράνομη δράση με στόχο την απόκτηση των χρημάτων καθώς και για ύποπτες συναλλαγές. Λόγω της συγκεντρωτικής τους τάσης τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν εντονότατη φιλαργυρία. Τα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά επειδή μπορεί να ύπαρξη στέρηση ή απώλεια της περιουσίας τους.

Ο άδειος οίκος
Όταν ο 2ος οίκος είναι άδειος, τότε μπορούμε να ανατρέξουμε στον 8ο, ιδιαίτερα αν κάποιος πλανήτης βρίσκεται κοντά στην ακμή του.
Επίσης, μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών από τη θέση της Αφροδίτης σε ζώδιο και οίκο η από τη θέση (σε οίκο, κυρίως) του Δία και του Κρόνου. Ο πρώτος, όπου και αν βρίσκεται παρέχει υλικά πλεονεκτήματα, ενώ αντίθετα ο δεύτερος σηματοδοτεί ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Βέβαια, η παραδοσιακή αστρολογική θεώρηση σε ανάλογες περιπτώσεις κάνει χρήση του κυβερνήτη πλανήτη του οίκου, που δεν είναι άλλος από τον πλανήτη που κυβερνά το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η ακμή του οίκου.
Για παράδειγμα αν ο 2ος οίκος ξεκινά από τον Κριό, τότε ο Άρης-ο κυβερνήτης του ζωδίου-είναι και ο κυβερνήτης του οίκου. Θεωρητικά, η θέση, όσο και οι όψεις του Άρη μπορούν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για τις οικονομικές δυνατότητες του ατόμου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here