Όψεις στον γενέθλιο χάρτη και η σημασία τους

0
9

Οι κύριες όψεις στο γενέθλιο χάρτη, δηλαδή οι σύνοδοι, τα εξάγωνα, τα τετράγωνα, τα τρίγωνα, οι αντιθέσεις και τα quincinx εξηγούνται με παραδείγματα…

Τι είναι οι όψεις; Ξεκινώντας από την ετυμολογία της λέξης «όψη», τότε αναφερόμαστε είτε στην εξωτερική εμφάνιση ενός αντικειμένου (η ανατολική όψη του σπιτιού, η πρόσθια όψη του αυτοκινήτου), είτε στην κύρια επιφάνεια του (για παράδειγμα η ετικέτα ενός προϊόντος), ενώ αν αναφερόμαστε σε ένα πρόσωπο, συνήθως εννοούμε το πρόσωπο του, την έκφραση του ή το πώς είναι ντυμένος.

Αυτές η ερμηνείες δεν συμπίπτουν με την αστρολογική χροιά που αποδίδουμε στη συγκεκριμένη λέξη. Αν έπρεπε να εστιάσουμε σε μια ερμηνεία από τις παραπάνω πάντως θα επιλέγαμε να ξεκινήσουμε από εκείνες που αναφέρονται σε αντικείμενα. Άλλωστε στην αστρολογία χρησιμοποιούμε τους πλανήτες για να αποδώσουμε εξηγήσεις, και αυτοί, είτε θεωρηθούν κυριολεκτικά σαν ουράνια σώματα, είτε σαν σύμβολα, και στις δύο περιπτώσεις είναι αντικείμενα.

Στις παραπάνω ερμηνείες υπονοείτε μια διαδικασία που είναι κομβική για την επεξήγηση της λέξης. Η εξωτερική εμφάνιση στην οποία γίνεται αναφορά υπονοεί ένα σημείο παρατήρησης. Κάποιος στέκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και παρατηρεί το οποιοδήποτε αντικείμενο και αποκτά μια εικόνα για την όψη του. Στην αστρολογία έχουμε σαν σημείο παρατήρησης την επιφάνεια της Γης.

Εδώ, σε αυτή τη γωνιά του πλανητικού συστήματος στεκόμαστε και παρατηρούμε το σύμπαν. Συνεπώς όταν μιλάμε για όψεις μεταξύ δύο πλανητών ή μεταξύ ενός πλανήτη και ενός σημείου του γενέθλιου χάρτη (πχ Ωροσκόπος ή Μεσουράνημα) αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες σχετικές θέσεις που έχουν αυτοί από τη σκοπιά της δικής μας παρατήρησης. Και ποιες είναι αυτές οι θέσεις;

Όπως είναι γνωστό ο γενέθλιος χάρτης περιλαμβάνει τον ζωδιακό κύκλο. Ο κύκλος αποτελείται από 360 μοίρες, οπότε οι θέσεις που δύο πλανήτες κάνουν όψεις μεταξύ τους προκύπτει από τις διαιρέσεις του κύκλου με ένα συγκεκριμένο κάθε φορά αριθμό. Για παράδειγμα όταν διαιρέσουμε τον κύκλο στα δύο έχουμε 360 μοίρες/2 = 180 μοίρες, που είναι ο ορισμός της όψης της αντίθεσης.

Όταν κάνουμε διαίρεση με το 3 έχουμε: 360 μοίρες/3 = 120 μοίρες, που είναι ο ορισμός της όψης του τριγώνου. Συνοψίζοντας, όψη στην αστρολογία είναι η γεωμετρική σχέση στο κύκλο που περιγράφεται σε μοίρες μεταξύ δύο ουρανίων σωμάτων.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο στην μελέτη μια αστρολογικής όψης είναι η έννοια της ανοχής. Είναι πρακτικά σπάνιο φαινόμενο να έχουμε όλους τους πλανήτες μας σε γεωμετρικά ακριβής όψεις μεταξύ τους. Συνήθως μια ή δύο όψεις σε κάθε γενέθλιο χάρτη θα είναι αυτές που θα πλησιάζουν την γεωμετρική ακρίβεια και οι υπόλοιπες θα έχουν αποκλίσεις. Το ερώτημα λοιπόν είναι μέχρι πόσες μοίρες μπορεί να είναι η απόκλιση κάθε όψης. Αυτή ακριβώς η απόκλιση ονομάζεται στην αστρολογία ανοχή. Η ανοχή είναι το περιθώριο σε μοίρες που δίνουμε στους πλανήτες ώστε να σχηματίζουν όψη.

Ένα παράδειγμα μπορεί να μας βοηθήσει. Έστω πως ένας πλανήτης να βρίσκεται στην 15η μοίρα των Ιχθύων και σύμφωνα με τον ορισμό της όψης τριγώνου που δόθηκε πιο πάνω, θα σχηματίζει τρίγωνο με ένα άλλο πλανήτη αν απέχουν 120 μοίρες. Μετρώντας 120 μοίρες αριστερόστροφα βρισκόμαστε στη 15η μοίρα του Καρκίνου.

Εδώ το τρίγωνο είναι ακριβές και η ανοχή είναι μηδέν. Όμως αν ένας πλανήτης βρίσκεται στην 18η μοίρα του Καρκίνου τότε λέμε ότι είναι αρκετά κοντά στην 15η μοίρα για να σχηματίζει τρίγωνο. Απλά η ανοχή του τριγώνου θα είναι 18 μοίρες – 15 μοίρες = 3 μοίρες. Η ανοχή ισχύει σε όλες τις όψεις των πλανητών με αυξομειώσεις.

ΣΥΝΟΔΟΣ: 0 μοίρες (Υπάρχει όταν δύο πλανήτες απέχουν μεταξύ τους κατά 0 μοίρες. Δηλαδή ταυτίζεται ο ένας με τον άλλο).

Ανοχή: Συν/πλην 8ο

Λέξεις – κλειδιά: Ενέργειες που αναμιγνύονται άλλοτε εύκολα και άλλοτε πιο δύσκολα.

(Σημείωση: Η ανοχή στις όψεις μεταξύ των Φώτων (του Ήλιου και της Σελήνης) επεκτείνεται μέχρι τις 10ο), Όταν έχουμε σύνοδο δύο πλανητών (ή ενός πλανήτη κι ενός σημείου του ωροσκοπίου) εννοούμε ότι ο ένας πλανήτης βρίσκεται στο ίδιο σημείο με έναν άλλο. Για παράδειγμα, εάν ο Ήλιος είναι στις 2ο του Ταύρου και η Σελήνη επίσης στις 2ο του Ταύρου λέμε ότι ο Ήλιος κάνει σύνοδο με τη Σελήνη. Πες επίσης ότι η Σελήνη σου είναι στις 11ο του Ταύρου, βρίσκεται δηλαδή 9ο μακριά από τον Ήλιο.

Με ανοχή συν/ πλην 10ο έχουμε και πάλι σύνοδο. Τώρα πες ότι η Σελήνη βρίσκεται στις 23ο του Κριού. Τι απόσταση έχουμε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη; Αν προσθέσουμε 7ο στις 23ο του Κριού (θυμήσου ότι κάθε ζώδιο έχει 30ο) και δύο ακόμα για να φτάσουμε τον Ήλιο βρίσκουμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται 9ο μακριά, άρα ακόμα έχουμε σύνοδο αφού βρισκόμαστε ακόμα στα όρια της ανοχής που είναι 10ο. Στη περίπτωση που δύο πλανήτες κάνουν σύνοδο σε διαφορετικά ζώδια την ονομάζουμε «σύνοδο εκτός ζωδίου».)

Οι πλανήτες σε σύνοδο λειτουργούν μαζί σαν παντρεμένο ζευγάρι. Όταν ένας πλανήτης αυτή τη στιγμή διελαύνει σε μια σύνοδο επηρεάζει και τους δύο και άρα αντιμετωπίζουν μαζί τη διέλευση. Αν δηλαδή ο Πλούτωνας διελαύνει πάνω από το ακριβές σημείο που υπάρχει πχ η Αφροδίτη μας που κάνει σύνοδο με τον Άρη στο γενέθλιο χάρτη μας θα επηρεάσει κατευθείαν και τον Άρη.

Όπως ισχύει σε κάποιους γάμους τα μέλη του ζεύγους δεν συνεργάζονται πάντα αρμονικά για το κοινό στόχο, αλλά είτε τα δύο μέλη ταιριάζουν είτε όχι η ενέργεια του ενός επηρεάζει βαθιά και τον άλλο αναγκαστικά.

Παράδειγμα: Εάν έχεις τον Άρη (δράση) σε σύνοδο με τον Κρόνο (περιορισμός) το να είσαι επιφυλακτικός στη δράση σου είναι αυτονόητο. Μπορεί να συναντήσεις κάποιον/α που έχει σύνοδο Άρη (δράση) και Δία (επέκταση) και να αναρωτηθείς «πως στο καλό γίνεται να είναι τόσο υπερβολικός στις αντιδράσεις του». Δεν λες στον εαυτό σου «Μήπως θα ‘πρεπε να είμαι περισσότερο ελεύθερος στην έκφρασή μου;» Φυσικά μετά από χρόνια μπορείς να το πεις, αλλά θα αντιληφθείς πως είναι εναντίον της φύσης σου. Σου έρχεται πιο φυσιολογικό να πεις «Αυτός/η μπροστά μου θα ‘πρεπε να είναι λιγότερο αυθόρμητος/η».

Το θέμα με τις συνόδους όταν τις έχεις στον γενέθλιο χάρτη σου είναι ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις δυνάμεις των πλανητών που τις απαρτίζουν. Έχω στο γενέθλιο χάρτη μου Ήλιο σε σύνοδο με Ουρανό και θεωρώ αυτονόητη την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας μου, της αυθεντικότητας μου, ή την απέχθεια μου σε δοκιμασμένα ήδη πράγματα, όπως και τη τάση μου για αλαζονεία όταν υποστηρίζω τις ιδέες μου.

Όταν έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν Ήλιο σε σύνοδο με τον Κρόνο, δηλαδή διστακτικούς στις καινούργιες ιδέες, επιφυλακτικούς σε κάθε τους κίνηση και άνετους με τις κοινωνικές συμβάσεις αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης. Λειτουργούμε με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Εννοείται ότι την ίδια αντίδραση έχουν και αυτοί προς εμένα.

ΕΞΑΓΩΝΟ: 60ο

Ανοχή: Συν/πλην 4ο

Λέξεις – κλειδιά: Αρμονία, συνεργασία, φιλία.

Υπάρχει ένα ποίημα του Ντέιβιντ Φροστ (είναι ο εθνικός ποιητής της Αμερικής) που λέει ότι «φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες». Αυτή είναι η ουσία των εξάγωνων στο γενέθλιο χάρτη μας. Πάρε ένα οποιοδήποτε ζώδιο. Το επόμενο από αυτό αποτελεί το φράκτη και το επόμενο ζώδιο από το «φράκτη» αποτελεί το καλό γείτονα.

Για παράδειγμα ο Κριός βρίσκεται σε εξάγωνο με τους Διδύμους και τον Υδροχόο. Αυτά τα ζώδια του αέρα είναι συμβατά με τη φωτιά του Κριού. Άλλο παράδειγμα. Οι Δίδυμοι κάνουν εξάγωνο με τον Λέοντα και ο Υδροχόος κάνει εξάγωνο με τον Τοξότη. Αυτά τα ζευγάρια χωρίζονται μεταξύ τους από ένα ζώδιο, που δημιουργεί το φράκτη που λέγαμε.

Το εξάγωνο αποτελεί μια εύκολη, άνετη όψη κατά το οποίο οι διαφορετικές ενέργειες των ζωδίων που το αποτελούν μπορούν να συμπλεύσουν, να εκφραστούν και να εργαστούν αρμονικά μαζί. Ο Κριός με το Δίδυμο αισθάνονται πολύ άνετα μεταξύ τους και αυτό τους επιτρέπει να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον. Όλα ρέουν θαυμάσια όταν το εξάγωνο δημιουργείται σε συμβατά μεταξύ τους ζώδια. Λειτουργεί όμως τόσο θετικά όταν αναφερόμαστε στους πλανήτες;

Παράδειγμα: Ας πούμε ότι ο Ήλιος σου βρίσκεται στις 5ο του Κριού και η Σελήνη σου στις 10ο των Διδύμων – είμαστε μέσα στα όρια των 60ο, συν/πλην 6ο- άρα έχουμε εξάγωνο. Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός; Ότι είσαι ένας δυναμίτης που τα αισθήματά του είναι ρευστά και δεν σε παίρνουν από κάτω. Αισθάνεσαι άνετα με αυτό το κομμάτι του εαυτού σου. Πιθανόν να φαίνεσαι εγωκεντρικός και συναισθηματικά ψυχρός στις σχέσεις σου με τους άλλους, ή να έχεις τη τάση για σχέσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για τους άλλους, αλλά καθόλου για σένα. Αισθάνεσαι άνετα με αυτή σου τη πλευρά.

Ας πούμε τώρα ότι βρίσκονται σε εξάγωνο δύο ασύμβατοι μεταξύ τους πλανήτες όπως ο Άρης με το Κρόνο. Το εξάγωνο τους επιτρέπει να επηρεάζονται μεταξύ τους αλλά όχι να εξαφανίζει ο ένας τον άλλο. Είναι σαν να μαθαίνει ο ένας πλανήτης από τον άλλο σε μια ατμόσφαιρα καλής θέλησης. Σου αρέσει η τάξη και η οργάνωση και σκέπτεσαι σοβαρά κάθε σου κίνηση.

Προχωράς πάντα υπολογίζοντας τις συνέπειες με σταθερότητα και πρόγραμμα. Τα εξάγωνα είναι μικρά διαμάντια σε ένα γενέθλιο χάρτη επειδή συνδέουν μεταξύ τους ενέργειες χωρίς κόπο και προβλήματα. Είναι σαν τα καρυκεύματα στα φαγητά που βοηθάνε τα συστατικά να ενοποιηθούν δημιουργώντας μια καινούργια γεύση.

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ: 90ο

Ανοχή: Συν/πλην 8ο

Λέξεις κλειδιά: Δυσαρμονία, σκληρή προσπάθεια, ένταση.

Εάν φανταστείς δύο κάθετες μεταξύ τους γραμμές έχεις μια εικόνα για την ενέργεια του τετραγώνου. Πρόκειται για δύο ενέργειες που λειτουργούν έχοντας διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές δονήσεις, διαφορετικές ανάγκες. Όταν συγκρούονται δημιουργούν έντονες τριβές και έκλυση ενέργειας. Χρειάζεται έντονη και συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους μας για να μπορέσουν οι ενέργειές τους να εξισορροπήσουν και για να λειτουργήσουν αρμονικά.

Τα ζώδια σε τετράγωνο έχουν ένα πράγμα κοινό – έχουν ίδια Ποιότητα ενέργειας. Για παράδειγμα τα Παρορμητικά ζώδια – Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως – δημιουργούν ένα μεγάλο Σταυρό στον ουρανό με το ένα ζώδιο να τετραγωνίζει το άλλο. Και τα τέσσερα αυτά ζώδια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, είναι προσανατολισμένα σε ένα στόχο αλλά θεωρούν το ένα το άλλο αρκετά ενοχλητικό.

Ο Κριός θεωρείται από τον Καρκίνο ότι έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση, ενώ ο Καρκίνος θεωρείται υπερβολικά συναισθηματικός από το Ζυγό, ενώ ο Ζυγός θεωρείται πολύ ελαφρύς για τον Αιγόκερω, ενώ ο Αιγόκερως θεωρείται ενοχλητικά υλιστής για τον Κριό. Έχε κατά νου ότι τα παρορμητικά ζώδια δημιουργούν ταυτόχρονα και δύο ζεύγη ζωδίων που βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους, όπως ο Κριός με το Ζυγό και ο Καρκίνος με τον Αιγόκερω.

Αλλά για αυτές τις αντιθέσεις θα μιλήσουμε παρά κάτω. (Σημείωση: Υπενθυμίζεται πως εκτός από τα Παρορμητικά ζώδια, υπάρχουν και τα Σταθερά (Υδροχόος, Ταύρος, Λέων, Σκορπιός) και τα Μεταβλητά (Ιχθύες, Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης) που επίσης δημιουργούν μεταξύ τους τετράγωνα και αντιθέσεις.)

Παράδειγμα Α: Υπόθεσε ότι έχεις τον Ήλιο σου στις 21ο του Ζυγού και τη Σελήνη στις 12ο του Καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος κάνει τετράγωνο με τη Σελήνη. Θα μπορούσες δηλαδή να διαθέτεις εξαιρετικούς τρόπους και να είσαι ιδιαίτερα ευγενικός εξωτερικά ενώ εσωτερικά ιδιαίτερα συναισθηματικός και με έντονη ανάγκη ασφάλειας.

Δεν υπάρχει έντονη διαμάχη ακόμα και αν τα Φώτα βρίσκονται σε τετράγωνο, αφού και τα δύο ζώδια είναι προσανατολισμένα στις σχέσεις. Φυσικά ο Ζυγός αρέσκεται να βγαίνει έξω ενώ ο Καρκίνος προτιμάει την σιγουριά του σπιτιού οπότε μπορεί να περάσεις δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να συνδυάσεις τις δύο αυτές ανάγκες σου.

Παράδειγμα Β: Τώρα φαντάσου ότι η Σελήνη σου βρίσκεται στις 0ο του Υδροχόου ενώ ο Ήλιος σου παραμένει στο Ζυγό. Και ο Ζυγός και ο Υδροχόος είναι ζώδια του αέρα, άρα συμβατά μεταξύ τους. Φαινομενικά βρίσκονται σε τρίγωνο μεταξύ τους, αλλά μετρώντας τις μοίρες έχουμε κανονικό τετράγωνο μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης.

Ο συνδυασμός Ήλιου στον Ζυγό και Σελήνης στον Υδροχόο μπορεί να σε κάνει εξαιρετικά κοινωνικό, έντονα προσανατολισμένο στους ανθρώπους, αλλά ίσως εξωτερικά είσαι ρομαντικός και εσωτερικά να έχεις κοινωνική συνείδηση τέτοια που να σε κάνει να εμπλέκεσαι σε σχέσεις με ανθρώπους που δεν σε ενδιαφέρουν συναισθηματικά αλλά συνδέεσαι μαζί τους επειδή έχουν ανάγκη τη βοήθειά σου.

Με τα τετράγωνα υπάρχει πάντα ενέργεια. Πρόκειται για μία πολύ δυναμική όψη και αντίθετη με τα εξάγωνα που δημιουργούν ευκολία και άνεση. Τα τετράγωνα είναι απαραίτητα στο χάρτη μας γιατί δημιουργούν σύνεση, οξύνοια και την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλά από την αρχή αλλά ότι χρειάζεται έντονη προσπάθεια ώστε να φτάσουμε στην επιτυχία.

Τα τετράγωνα μας παρέχουν την γνώση για τις προκλήσεις και τα εμπόδια που υπάρχουν στη ζωή. Αν δεν έχεις να παλέψεις και να αγωνιστείς με ένα φανερό εμπόδιο, ή αν δεν αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες κατά πρόσωπο, αν δεν συνειδητοποιείς το πρόβλημα για να δεις τι θα κάνεις με αυτό, τότε η ζωή κυλάει χωρίς να ξέρεις τι σου συμβαίνει. Τα εμπόδια είναι που σε κάνουν να επιμένεις, να αγωνίζεσαι και να συνειδητοποιείς τις ανάγκες σου, τα θέλω σου, τις επιδιώξεις σου. Με πάρα πολλά τετράγωνα πάντως στον γενέθλιο χάρτη μας υπάρχει η αίσθηση του χάους και ότι δεν έχεις τον έλεγχο όσων σου συμβαίνουν.

ΤΡΙΓΩΝΟ: 120ο

Ανοχή: Συν/πλην 8ο

Λέξεις κλειδιά: Συμβατότητα, ευκολία.

Είναι σαν να κάνεις σκι σε μια πλαγιά ενός βουνού με την άνεση επαγγελματία. Δεν φοβάσαι το χιόνι, το απολαμβάνεις, έχεις το ταλέντο να μένεις πάντα όρθιος και αν εξελίξεις τις ικανότητές σου μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό και να εκπλήξεις με τις φιγούρες σου. Τα τρίγωνα είναι τα δώρα του σύμπαντος προς εμάς. Τα ταλέντα μας, οι ευκολίες μας, εκεί που η ενέργεια ρέει απρόσκοπτη.

Τα τρίγωνα δημιουργούνται μεταξύ ζωδίων που έχουν το ίδιο Στοιχείο. Τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) όπως και τα ζώδια του Νερού (Ιχθύες, Καρκίνος, Σκορπιός), της Γης (Αιγόκερως, Ταύρος, Παρθένος) και του Αέρα (Υδροχόος, Δίδυμοι, Ζυγός) απέχουν μεταξύ τους 120 μοίρες και σχηματίζουν τρίγωνα. Μοιράζονται ίδιες ιδιότητες και λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους.

Οι πλανήτες σε τρίγωνο συνεργάζονται μεταξύ τους ανεμπόδιστα όπως και τα εξάγωνα μόνο που το τρίγωνο είναι πολύ δυνατότερο. Ακόμα και πλανήτες που από τη φύση τους είναι αντίθετοι όταν βρίσκονται σε τρίγωνο λειτουργούν αρκετά καλά σε σχέσεις τριγώνου. Ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας που οι ενέργειές τους είναι διαμετρικά αντίθετες όταν βρίσκονται σε τρίγωνο υπάρχει η τάση να εξισορροπηθούν οι τάσεις τους, να εναρμονιστεί η πρακτικότητα με την πνευματικότητα χωρίς κάποια από τις δύο πλευρές να κυριαρχεί εις βάρος της άλλης.

Παράδειγμα: Έτσι αν ο Ήλιος σου βρίσκεται στις 28ο των Διδύμων και η Σελήνη σου στις 20ο του Υδροχόου τα Φώτα βρίσκονται σε τρίγωνο. Είσαι ανοιχτός στους ανθρώπους και αισθάνεσαι ότι η γνώση μπορεί να κάνει το κόσμο καλύτερο. Υπόθεσε όμως ότι ο Ήλιος σου στις 28ο των Διδύμων κάνει τρίγωνο με τη Σελήνη στους Ιχθύς στις 6ο. Συνεχίζουν να έχουν τις προδιαγραφές για τρίγωνο παρόλο που βρίσκονται σε διαφορετικά ζώδια.

Ο Δίδυμος με τους Ιχθύς είναι εξαιρετικά ασύμβατα ζώδια παρόλο που μοιράζονται την ίδια Ποιότητα – ανήκουν στα Μεταβλητά ζώδια γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο διαθέτουν ευλυγισία. Έτσι ο συνδυασμός τους στον γενέθλιο χάρτη πιθανόν να σημαίνει ότι ανοίγομαι παντού και δεν στεριώνω πουθενά. Φυσικά ακόμα αγαπάς τους ανθρώπους και σε ενδιαφέρει η συντροφικότητα, αλλά ο συνδυασμός τους πιθανόν να σου δημιουργεί την αίσθηση ότι είσαι παρά πάνω συναισθηματικός από ότι θα ‘θελες και τη τάση να μιλάς για τα αισθήματά σου και όχι να τα ζεις.

Υπάρχει όμως ένα μάθημα που πρέπει να μάθεις με αυτό το συνδυασμό – ότι η σύνδεσή σου με τους άλλους ανθρώπους είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι κάτω από την επιφάνεια ακόμα και της πιο ελαφριάς συζήτησης υπάρχουν συναισθηματικά κομμάτια που μας ενώνουν με τους άλλους.

Έτσι θα μπορούσες να ενώσεις τις δύο τάσεις που υπάρχουν μέσα σου με ένα τρόπο ζωής που θα συνδυάζει τη ανάγκη σου για διανοητικό ενθουσιασμό με το συναισθηματικό βάθος. Και ο Δίδυμος και ο Ιχθύς θέλουν να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους και αν έχεις ένα τέτοιο συνδυασμό σημαίνει ότι είσαι περισσότερο σύνθετος άνθρωπος με δυνατότητες που ξεπερνάνε και τα δύο ζώδια.

Αυτή είναι η ουσία των τριγώνων. Εκφράζουν μια κατάσταση στην οποία μπορείς να βγεις νικητής. Και όπου υπάρχουν ασύμβατες ενέργειες σου δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθείς θετικά. Έχεις ένα θησαυρό και επί πλέον το ταλέντο να τον αυξήσεις. Τα τρίγωνα φέρνουν ευχαρίστηση και μια αίσθηση χαράς ή και τύχης σε ένα ωροσκόπιο. Χωρίς αυτά η ζωή φαίνεται πολύ σκληρή και δύσκολη.

Με τα τρίγωνα αισθανόμαστε ότι έχουμε επιλογές και ευκαιρίες που μας βοηθάνε να τα καταφέρουμε στη ζωή μας. Με πάρα πολλά τρίγωνα από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της τεμπελιάς, της απραξίας. Κάθεσαι στο καναπέ και περιμένεις από τη ζωή να σου προσφέρει τα πάντα χωρίς καμία προσπάθεια.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ: 180ο

Ανοχή: Συν/πλην 4ο

Λέξεις κλειδιά: Διαμάχη, σύγκρουση, ανάγκη για συμβιβασμό με τους άλλους ανθρώπους.

Στη ταινία Funny Girl η Μπάρμπρα Στρέιζαντ βγαίνοντας σε ραντεβού με τον Ομάρ Σαρίφ τραγουδάει για τις διαφορές ανάμεσά τους μέχρι που ενθουσιασμένη καταλήγει, «Είμαι γυναίκα, είσαι άντρας, έλα να φιληθούμε». Αυτή είναι η ενέργεια της αντίθεσης: διαφορετικές δονήσεις που έλκονται μεταξύ τους.

Τα ζώδια που βρίσκονται σε αντίθεση ανήκουν στην ίδια Ποιότητα. Ο Κριός και ο Ζυγός ανήκουν στα παρορμητικά ζώδια οπότε έχουν κοινά στοιχεία. Ξέρουν τι θέλουν και ξέρουν πως να φτάσουν στο στόχο τους. Όμως είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Κριός μερικές φορές επικεντρώνεται υπερβολικά στον εαυτό του, ενώ ο Ζυγός ενδιαφέρεται πολλές φορές υπερβολικά για τους άλλους.

Ο ένας βλέπει στον άλλο το κομμάτι που λείπει από το χαρακτήρα του. Βλέπουν τη κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν για να αισθανθούν πιο ισορροπημένοι. Αυτή είναι η ενέργεια της αντίθεσης, μιας όψης που αναζητάει αρμονία μέσα από το αντίθετό της. Αυτό ισχύει για όλα τα ζευγάρια των αντίθετων ζωδίων: Ταύρος/ Σκορπιός, Δίδυμοι/ Τοξότης, Καρκίνος/ Αιγόκερως, Λέων/ Υδροχόος, Παρθένος/ Ιχθύες

Έχουν σημαντικές διαφορές αλλά είναι και τόσο συμβατά μεταξύ τους ώστε να διδάξουν ο ένας τον άλλο. Όπως το yin και το yang έτσι και στη ζωή οι αντιθέσεις βοηθάνε για να συμπληρώσουμε το παζλ ώστε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση.

Ξαναθυμήσου για λίγο το τετράγωνο. Είναι μια όψη δυναμική που δημιουργεί ένταση και δράση. Πολλαπλασίασε το τετράγωνο των 90 μοίρες επί δύο κι έχεις την αντίθεση. Η αντίθεση περιέχει μερική από την ενέργεια του τετραγώνου, αλλά η αντίθεση φαίνεται ότι πάντα επηρεάζει τη ζωή μας μέσω των άλλων ανθρώπων. Ενώ το τετράγωνο απαιτεί σκληρή δουλειά με τον εαυτό μας, η αντίθεση απαιτεί συμβιβασμούς.

Παράδειγμα: Πες ότι ο Ήλιος σου βρίσκεται στις 5ο του Καρκίνου και η Σελήνη σου στις 12ο του Αιγόκερου. Ο Ήλιος σου και η Σελήνη σου βρίσκονται σε αντίθεση και μάλιστα γεννήθηκες σε πανσέληνο γεγονός που σε κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο. Με αυτό το συνδυασμό φαίνεται ότι το ζήτημα της ασφάλειας – συναισθηματικής και οικονομικής – υπερτονίζεται. Τι γίνεται όμως όταν η Σελήνη σου βρίσκεται στις 28 μοίρες του Τοξότη; Έχουμε και πάλι αντίθεση. Σε αυτή τη περίπτωση αισθάνεσαι συναισθηματικά δεμένος με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και η φυσική τάση του Καρκίνου για σταθερότητα ελαττώνεται.

Μία κλασσική αντίθεση είναι μεταξύ Αφροδίτης και Άρη. Είναι οι πλανήτες που εικονογραφούν έξοχα την δύναμη των αντιθέτων. Εάν έχεις Αφροδίτη στο Ζυγό και Άρη στον Κριό έχεις μια αρχετυπική αντίθεση. Επιθυμείς την αγάπη και δίνεις τη καρδιά σου πρόθυμα, αλλά ταυτόχρονα είσαι ικανός να επικεντρωθείς στις δικές σου ανάγκες χωρίς να έχεις κανέναν ανάγκη!

Οι αντιθέσεις είναι απαραίτητες στο γενέθλιο χάρτη μας γιατί μας κάνουν να δούμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στο κόσμο εκτός από εμάς, κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πλήρη αυτονομία. Με τις αντιθέσεις συνειδητοποιούμε και αναγκαζόμαστε να λάβουμε υπόψη μας τους άλλους ανθρώπους. Χωρίς αντιθέσεις στο γενέθλιο χάρτη μας περιμένουμε ότι θα περάσει το δικό μας, ότι θα επιβληθούμε χωρίς συνέπειες και ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς να υπολογίζουμε τους άλλους.

Χωρίς αντιθέσεις η λέξη Συμβιβασμός δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά πάρα πολλές αντιθέσεις δημιουργούν μια ζωή έντονων αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και αντιστάσεων σε ότι προσπαθούμε να πετύχουμε. Είναι σαν κάποιος να μπαίνει συνεχώς στο δρόμο μας εμποδίζοντάς μας να τον συνεχίσουμε.

QUINCUNX: 150ο

Ανοχή: Συν/πλην 2ο

Λέξεις κλειδιά: Ξαφνικά γεγονότα.

Το κουινκούνξ (ή χιαστί) εθεωρείτο κάποτε όψη ελάσσονος σημασίας μαζί με το ημιτετράγωνο. Στις μέρες μας πάρα πολλοί αστρολόγοι το θεωρούν μείζονος σημασίας παρόλο που δεν του επιτρέπεται μεγάλη ανοχή όπως έχουν οι άλλες μεγάλες όψεις. Το κουινκουνξ είναι μια ιδιόρρυθμη όψη γιατί συνδέει μεταξύ τους ζώδια που δεν έχουν κοινές αναφορές.

Για παράδειγμα ο Κριός με το Σκορπιό: δεν ανήκουν σε κοινή Ποιότητα (Παρορμητικό με Σταθερό), ούτε σε κοινό Στοιχείο (Φωτιά με Νερό). Η ενέργεια του κουινκουνξ μπορεί να ενεργοποιηθεί μπορεί και όχι. Μπορεί να τη κινητοποιήσει μια διέλευση, μπορεί και όχι. Υπόθεσε ότι έχεις Άρη σε κουινκουνξ με το Κρόνο. Κάποιο διάστημα εξαναγκάζεσαι να έχεις τάξη στη ζωή σου, να κάνεις όλες τις αγγαρείες της καθημερινότητας, να είσαι αυτάρκης και υπεύθυνος και μερικές φορές δεν σε ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά.

Το κουινκουνξ παράγει μια σχέση έλξης – απώθησης μεταξύ των ζωδίων ή των πλανητών που έχουν αυτή την όψη. Υπάρχει αρκετή έλξη ώστε μερικές φορές να δημιουργεί αρμονία και να βγάζει το καλύτερο εαυτό μεταξύ των ζωδίων, ή των πλανητών. Αλλά ξαφνικά η αρμονία εξαφανίζεται. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις σχέσεις των ζευγαριών που μερικές φορές κυλάνε άνετα και μοιάζουν ανέφελες και ξαφνικά χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο καταλήγουν σε τσακωμούς και ένταση.

Έπειτα ακολουθεί μια περίοδος στεναχώριας και υπερέντασης, αλλά εκεί που νομίζεις ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ επανέρχονται φυσικότατα στη προηγούμενη κατάσταση στην οποία όλα κύλαγαν ομαλά. Ζώδια που είναι σε φυσιολογικά κουινκουνξ μεταξύ τους όπως πχ Λέων – Ιχθύες, Κριός – Παρθένος, ή Καρκίνος -Υδροχόος , νιώθουν μια φυσική έλξη γιατί βρίσκουν το ένα ζώδιο στο άλλο χαρακτηριστικά που του φαίνονται εξωτικά αν και πολλές φορές εντελώς ενοχλητικά.

Ενώ στην αντίθεση έχουμε κάποιον που βλέπει κομμάτια του εαυτού του που δεν έχει αναπτύξει και ζηλεύει ή θα ‘θελε να έχει, στο κουινκουνξ βλέπουμε στον άλλο κάποια στοιχεία που με πρώτη ματιά μας ενδιαφέρουν αλλά ουσιαστικά δεν μας λείπουν και μπορούν μάλιστα να μας εκνευρίσουν μετά από λίγο.

Παράδειγμα: Έχεις Αφροδίτη σε κουινκούνξ με το Πλούτωνα. Άλλοτε μπορείς να χειριστείς τις σχέσεις σου αντιμετωπίζοντας τες με έντονη συναισθηματική κατανόηση και σοφία και άλλες φορές αυτή η όψη μπορεί να φέρει στην επιφάνεια παθολογική ζήλια, φθόνο και καταστροφικές αντιδράσεις. Άρα αυτή η όψη ταλαντεύεται ανάμεσα στο να εκφραστεί θετικά προς τα έξω ή να σου δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση και προβλήματα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here