Όψεις Σελήνης-Ουρανού στο γενέθλιο χάρτη

0
24

Η Σελήνη, που αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία και τη μητέρα, είναι η καρδιά του γενέθλιου χάρτη. Όταν ένα άτομο χρειάζεται ασφάλεια, στρέφεται προς τα μέσα, στη γνώριμη, οικεία ενέργειά της. Στοιχείο της είναι το νερό. Οποιαδήποτε συναισθήματα ή η έλλειψη συναισθημάτων στις σχέσεις αγάπης συμπεραίνονται από την κατάσταση της γενέθλιας Σελήνης. Ο Ουρανός στο γενέθλιο χάρτη, το «παγκόσμιο ξυπνητήρι», είναι υπεύθυνος για την αναστάτωση και την ταραχή, αντιπροσωπεύοντας οτιδήποτε νέο, καινοτόμο ή σοκαριστικό. Στοιχείο του είναι ο αέρας. Όταν η Σελήνη σχηματίζει όψη με τον Ουρανό στο γενέθλιο χάρτη, το συναίσθημα και η αποστασιοποίηση συνδυάζονται, κι ένα καλό παράδειγμα αυτού του συνδυασμού είναι η στιγμή της γέννησης, όταν το βρέφος αποχωρίζεται το ασφαλές, υγρό περιβάλλον του νιώθοντας στο πρόσωπό του την αφυπνιστική ριπή του κρύου αέρα.

Τι σημαίνει η όψη Σελήνης-Ουρανού για το άτομο & τις σχέσεις του;

Οι όψεις Σελήνης-Ουρανού βοηθούν να κατανοήσουμε, από ποιο παρελθόν έρχεται το πρόσωπο αυτό. Οποιαδήποτε σκληρή όψη (σύνοδος, αντίθεση, τετράγωνο) μπορεί να φανερώνει ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία, το οποίο ακύρωσε κάθε αίσθημα ασφάλειας. Ωστόσο, αν και όλες οι όψεις Σελήνης-Ουρανού έχουν ένα παρόμοιο θέμα, ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι δύο ενέργειες ποικίλουν ανάλογα με το αν η όψη είναι θετική η αρνητική, καθώς οι σκληρές όψεις είναι δείκτες τραύματος σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τα αρμονικά τρίγωνα και εξάγωνα.

Η αντίδραση του παιδιού στο τραύμα ήταν η απόφασή του να μην ποντάρει ποτέ ξανά στη συναισθηματική ασφάλεια, και ως ενήλικας κουβαλά αυτή την οδυνηρή μνήμη στις σχέσεις του. Αισθάνεται και ενεργεί σαν ένας ανεξάρτητος κι αδέσμευτος «ξένος», απρόθυμος να συνάψει οποιονδήποτε μακροχρόνιο δεσμό. Μπορεί να αναπτύξει μια αδιάλλακτη στάση στις σχέσεις ως μέσο αυτοπροστασίας, ενώ αποφασίζει για το επίπεδο της ελευθερίας και της δέσμευσής του, χωρίς να συζητά τα πράγματα με το σύντροφό του. Οι δεσμευτικές σχέσεις τού προκαλούν από ανησυχία μέχρι ολοκληρωτικό πανικό, κι αυτό που φοβάται, είναι μήπως παγιδευτεί και πληγωθεί. Παρόλα αυτά, μπορεί να έλκεται συνεχώς από αναξιόπιστους τύπους, να εμπλέκεται συναισθηματικά σε σχέσεις καταστροφικές, γνωρίζοντας κατά βάθος πως δεν πρόκειται να διαρκέσουν, ή να τελειώνει απότομα μια σχέση, αν ο σύντροφός του -συνήθως χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει- περιορίζει την ελευθερία του με κάποιο τρόπο.

Ένας άνθρωπος με αντίθεση Σελήνης-Ουρανού νιώθει μιαν απροσδιόριστη, υπόγεια ένταση. Με μια σύνοδο αυτή η ένταση είναι μικρότερη, αλλά η ενέργεια του Ουρανού παραμένει εμφανής. Ο άνθρωπος αυτός θα επιμείνει πεισματικά, ότι η σχέση λειτουργεί σύμφωνα με την ιδέα της δέσμευσης, η οποία απλώς δεν κρατά τους τύπους, ενώ θα επιζητά στη ζωή του από τη δημιουργία ελεύθερων σχέσεων, μέχρι τη διάθεση περισσότερου προσωπικού χρόνου στον εαυτό του μέσα στην ίδια τη σχέση.

Η όψη Σελήνης-Ουρανού δεν είναι ένας συναισθηματικά σταθερός συνδυασμός, γιατί έχουμε από τη μια την ενέργεια της Σελήνης που από μόνη της αλλάζει συνεχώς και από την άλλη την ακανόνιστη ενέργεια του Ουρανού που φουντώνει και σβήνει απότομα. Οι άνθρωποι Σελήνης-Ουρανού έλκονται από οτιδήποτε καινούργιο, και ο πλανήτης Ουρανός είναι υπεύθυνος για τον έρωτα με την πρώτη ματιά! Ωστόσο, το καινούργιο γρήγορα παλιώνει, και όταν στη σχέση εγκατασταθεί η ρουτίνα, το άτομο Σελήνης-Ουρανού αρχίζει σταδιακά να χάνει το ενδιαφέρον του μέχρι που εκείνο εξαφανίζεται εντελώς.

Η συναισθηματική εμπλοκή με ένα άτομο Σελήνης-Ουρανού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Η έναρξη της σχέσης μοιάζει σαν αστραπή. Ο σύντροφος του ατόμου Σελήνης-Oυρανού κολακεύεται και συγκλονίζεται από την παρουσία αυτού του συναρπαστικού, ασυνήθιστου ανθρώπου. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αντιλαμβάνεται πώς εκείνος αρνείται κατηγορηματικά να κάνει ορισμένα πράγματα, όπως το να καταστρώνει από κοινού σχέδια μακροπρόθεσμα – για την ακρίβεια, τα πλάνα που δέχεται να «συνυπογράψει» αφορούν διάστημα μόνο λίγων ημερών. Για μήνα ούτε λόγος! Και τότε, ο σύντροφος του ατόμου με όψη Σελήνης-Ουρανού αναρωτιέται, πώς γίνεται κάποιο –φαινομενικά- τόσο ελεύθερο πνεύμα να είναι και τόσο άκαμπτο ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του ζευγαριού, το πρόσωπο Σελήνης-Ουρανού πατά ξαφνικά το off, κι ενώ συνεχίζει να μιλά, συναισθηματικά έχει αποχωρήσει από το δωμάτιο. Οι δε προσπάθειες για δημιουργία μεγαλύτερης οικειότητας και στενότερης δέσμευσης από την πλευρά του συντρόφου του, τον ωθεί να αποστασιοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Πολλοί άνθρωποι Σελήνης-Ουρανού γνωρίζουν απολύτως τα αίτια της συμπεριφοράς τους. Η αποστασιοποίηση και η αντικειμενική σκοπιά από την οποία βλέπει τα πράγματα ο Ουρανός, φέρνει στο άτομο διορατικότητα, και είναι σε θέση να σταθεί παράμερα, παρατηρώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί ακόμη και να προσφέρει χρήσιμες εξηγήσεις στο σύντροφό του. Μολονότι αυτό ακούγεται υγιές, στην πραγματικότητα είναι άλλος ένας τρόπος «δραπέτευσης». Αν, ας πούμε, ένας άνθρωπος Σελήνης-Ουρανού ανακαλύψει ότι ο σύντροφός του τον απατά, μπορεί να πληγωθεί, αλλά την ίδια στιγμή θα σταθεί σε ασφαλή απόσταση από το συμβάν. Τα συναισθήματα που είχε για το σύντροφό του αντικαθίσταται ευθύς από ένα μούδιασμα. Η αντίδρασή του, όμως, εξαρτάται από το υπόλοιπο του χάρτη του, και μπορεί να κυμανθεί από το «Σιγά… συμβαίνουν αυτά!» μέχρι το «Άντε γεια!». Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μάλλον απίθανο να νιώσει ξανά οικειότητα με το σύντροφό του. Κι εκεί που ο άλλος περιμένει ένα βέβαιο ξέσπασμα πόνου ή θυμού, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση, αφού το πρόσωπο Σελήνης-Ουρανού αντ΄αυτού μπορεί να καθήσει και να του εξηγήσει με νηφαλιότητα, ότι νιώθει το ίδιο μούδιασμα και την ίδια παράλυση, όπως τότε που ήταν έξι ετών και ο μπαμπάς τον εγκατέλειψε. Αντί, δηλαδή, να αισθάνεται αυτό που συμβαίνει, περιγράφει την απουσία συναισθήματος.

Προτού, όμως, βιαστούμε να «καταδικάσουμε» ένα άτομο Σελήνης-Ουρανού, ας μην ξεχνάμε πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η συναισθηματική διορατικότητα αυτού του ανθρώπου είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Καλύπτει έδαφος πολύ γρήγορα, εκεί που οι άλλοι χρειάζονται χρόνια για να τα καταφέρουν. Δεν είναι κτητικός, και παρέχει στο σύντροφό του όση ελευθερία ακριβώς ζητά και για τον εαυτό του. Δεν κρατά κακία και παραμένει φίλος με όλους τους πρώην συντρόφους του. Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε τη δύναμη του Ουρανού ως μεγάλου αφυπνιστή. Αν είστε σε σχέση με ένα άτομο Σελήνης-Ουρανού, συντροφεύεστε από έναν άνθρωπο καινοτόμο, πρωτοπόρο κι επαναστάτη. Συνεπώς, ετοιμαστείτε να αποχωριστείτε όλες τις μπαγιάτικες, ξεπερασμένες ιδέες που είχατε για τις σχέσεις.

Οι λέξεις κλειδιά για την ευημερία της σχέσης με ένα πρόσωπο Σελήνης-Ουρανού είναι ο συμβιβασμός και η υπομονή. Με το συμβιβασμό, θα διαπιστώσει ότι η ελευθερία του, που τόσο πολύ περιφρουρεί, είναι στην πραγματικότητα στη διάθεσή του. Αν προτείνει αντί να επιμείνει, θα καταλάβει ότι ο σύντροφός του είναι πρόθυμος να του δώσει το χώρο που χρειάζεται. Και σίγουρα με το σωστό σύντροφο, θα καταλάβει ότι η απενεργοποίηση των συναισθημάτων του δεν είναι μια μόνιμη και παγιωμένη κατάσταση.

Οι άνθρωποι Σελήνης-Ουρανού βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη τους να ανήκουν και στην επιθυμία τους να απελευθερωθούν. Το να μην ανήκουν τους είναι δύσκολο, και το να είναι μέρος ενός συνόλου τους κάνει να νιώθουν άβολα. Άραγε, είναι σε θέση να διατηρήσουν μια μακροπρόθεσμη, δεσμευτική σχέση; Ναι, αν το θέλουν. Είναι απολύτως ικανοί να διατηρήσουν μια μόνιμη συντροφική σχέση , αν και εφόσον μέσα σ΄αυτή αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς.

asteriskos.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here