Χείρωνας στους οίκους

0
17

Η ικανότητά μας να αγαπάμε βασίζεται τόσο σ΄αυτό που εμείς χρειαζόμαστε, όσο και σ΄εκείνο που κάποιος άλλος μπορεί να δώσει. Είναι σαν δύο κομμάτια ενός παζλ, ένας αντισταθμιστικός μηχανισμός, με τη συνδρομή του οποίου οι δυνάμεις του ενός υποστηρίζουν τις αδυναμίες του άλλου. Ο κένταυρος Χείρων είναι ένα άγριο και σοφό πλάσμα, που αναδεικνύει την πιο ατιθάσευτη αδυναμία μας και το πιο υποστηρικτικό δυναμικό μας. Και σ΄έναν αστρολογικό χάρτη, θα τον βρούμε στο σημείο εκείνο, όπου είμαστε πιο ευάλωτοι και έχουμε περισσότερη ανάγκη από «τροφή». Έτσι, αναπόφευκτα, αν βρούμε το πρόσωπο που με κάποιο τρόπο καταπραΰνει την τρωτότητά μας ή θεραπεύει την εσωτερική μας «πληγή», τότε η γνωριμία μας μαζί του θα είναι στενή και αδιάρρηκτη. Και τι θα μπορούσε να είναι πιο οικείο από τον δεσμό αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης που δημιουργείται μεταξύ δύο εραστών; Με την κατανόηση του Χείρωνα στον γενέθλιο χάρτη μας, μπορούμε να αντιληφθούμε μερικές από τις θεμελιώδεις ανάγκες μας αλλά και το είδος του ατόμου που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ΄ αυτές, παρέχοντάς μας την πλήρη στήριξή του. 

Ο Χείρων στους οίκους

Ας δούμε την τοποθέτηση του Χείρωνα στους οίκους, αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το κομμάτι εκείνο της ζωής, όπου θα απαιτηθεί η μέγιστη στήριξη από τον σύντροφό μας.

Χείρων στον 1ο γενέθλιο οίκο: Με τον Χείρωνα στον 1ο οίκο, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην εικόνα του σώματος μας, γι΄αυτό το ταίρι μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, όταν σχολιάζει την εμφάνισή μας. Ένας εραστής υπερβολικά ιδιότροπος ή απαιτητικός στο θέμα αυτό, θα μας δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες αργότερα μέσα στη σχέση, γι ‘αυτό είναι σημαντικό η σχέση να βασίζεται σε κάτι περισσότερο από μια απλή φυσική έλξη. Ο Χείρων στον 1ο αγγίζει τα ζητήματα της αυτο-αξίας, που χρειάζεται στην περίπτωση αυτή να γίνουν απολύτως σεβαστά.

Χείρων στον 2ο γενέθλιο οίκο: Χρειαζόμαστε έναν σύντροφο, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία κάποια οικονομικά μας ζητήματα, που δεν θα είναι επικριτικός απέναντι στην οικονομική μας συνεισφορά στον προϋπολογισμό του σπιτιού, αλλά και που την ίδια στιγμή δεν θα υποτιμά ή δεν θα παίρνει τη συμβολή μας ως δεδομένη. Οι αξίες μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, κι αυτό απαιτεί έναν σύντροφο, που θ΄ ακούει και θα παίρνει σοβαρά τις απόψεις μας σχετικά με το τι θεωρούμε σημαντικό στη ζωή και στη σχέση. Ευρύτερα, ο Χείρων στον 2ο μιλά για την ασφάλεια, όχι κατ ‘ανάγκη την υλική ή την οικονομική. Αν νιώθουμε ανασφαλείς στην πιο σημαντική μας σχέση, το αποτέλεσμα θα είναι μια συνεχής και αδιάκοπη κρίση.

Χείρων στον 3ο γενέθλιο οίκο: Δύσκολη τοποθέτηση, γιατί φέρνει τα θεμέλια της σχέσης στο προσκήνιο. Θα πρέπει ο σύντροφός μας να είναι ευαίσθητος στο ζήτημα της διανοητικής μας ανασφάλειας, που φέρνει στην επιφάνεια ο Χείρων στον 3ο. Ίσως θεωρούμε, ότι υπολειπόμαστε σε θέματα εκπαίδευσης, ότι δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο οι άλλοι, ή ότι ο τρόπος ομιλίας και επικοινωνίας μας είναι αδέξιος ή υπό μία έννοια δύσκολος. Είναι λοιπόν σαφές ότι, ένας σύντροφος που μας ενθαρρύνει να επικοινωνούμε, που δείχνει διακριτικότητα στη συστολή που μας διακρίνει καθώς εκφράζουμε τις σκέψεις μας, και ο οποίος ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μας διορθώνει, παρά μόνο με ευγένεια και τακτ, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της σχέσης.

Χείρων στον 4ο γενέθλιο οίκο: Σ΄ αυτή την περίπτωση, έχουμε μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με το σπίτι μας, την οικογένεια και την καταγωγή μας. Ίσως αντιμετωπίσαμε κάποια κρυφή συμφορά στην παιδική μας ηλικία, οπότε αυτό απαιτεί προσεκτικό χειρισμό στο πλαίσιο της σχέσης. Χρειάζεται εμπιστοσύνη σε μεγάλο βαθμό εδώ, επειδή ο 4ος οίκος κυβερνά τον πιο ιδιωτικό εαυτό μας, και άρα τα ζητήματα της ζωής μας που είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να μοιραστούμε με κάποιον. Ένας σύντροφος που θα καταχραστεί την εμπιστοσύνη μας, θα αποσταθεροποιήσει γρήγορα τη σχέση στο σύνολό της. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η τοποθέτηση σχετίζεται με την ανάγκη για εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της συντροφικότητας.

Χείρων στον 5ο γενέθλιο οίκο: Με τον Χείρωνα εδώ, τα θέματα των παιδιών, της δημιουργικότητας και του έρωτα γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά στις στενές μας σχέσεις. Ο σύντροφός μας πρέπει να είναι ευαίσθητος στη συστολή μας καθώς εκφραζόμαστε συναισθηματικά, όπως και στην εντύπωσή μας ότι η ερωτική μας φύση έχει ατέλειες. Η τοποθέτηση αυτή δυσκολεύει την ελεύθερη έκφραση των ρομαντικών συναισθημάτων, επειδή ο άνθρωπος με τον Χείρωνα στον 5ο κάνει πραγματικά αγώνα να εκφραστεί ή ακόμα και να ανακαλύψει την ρομαντική του ποιότητα. Έτσι, είναι προτιμότερο να βρούμε ένα ταίρι, που δεν θα ξενερώνει αν δεν του χαρίζουμε λουλούδια, αν δεν τον βγάζουμε για δείπνα υπό το φως των κεριών κι αν δεν αποζητάμε τα ηλιοβασιλέματα στη θάλασσα. Αν από τις σχέσεις σας λείπει το πάθος, τότε ο Χείρωνας στον 5ο δεν είναι το ευκολότερο μέρος για να το βρείτε, οπότε επιλέξετε τον σύντροφό σας ανάλογα!

Χείρων στον 6ο γενέθλιο οίκο: Εδώ η ευαισθησία σχετίζεται με τις μικρές, καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές, ενώ υπάρχει επίσης μια επιρροή σε θέματα υγείας. Αν έχουμε τον Χείρωνα στον 6ο, μπορεί να αρρωσταίνουμε, σε περίπτωση που η σχέση μας δεν είναι υποστηρικτική, και συνήθως τότε αναπτύσσουμε ως αντιστάθμισμα μια τάση εργασιομανίας. Ο σύντροφός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι ο περιβάλλων χώρος είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικός, αφού ένα χαοτικό, ανοργάνωτο σπίτι σκοτώνει το ρομαντισμό μας πιο γρήγορα από μια σφαίρα. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο να αναλάβει κι εκείνος το δικό του μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού, και να δείχνει τη δέουσα ευαισθησία στις μικρές συνήθειες, τις ανάγκες και τα τελετουργικά της ζωής μας, δίνοντάς μας χώρο και χρόνο να τα ακολουθούμε κατά γράμμα.

Χείρων στον 7ο γενέθλιο οίκο: Εδώ, ο Χείρων είναι ιδιαίτερα σκληρός σε θέματα σχέσεων, μιας και μιλάμε για τον φυσικό οίκο του γάμου. Υπάρχει τεράστια ευαισθησία στις ανάγκες του συντρόφου, έτσι, ένας εγωιστής και κυκλοθυμικός εραστής δεν μας ταιριάζει. Η τοποθέτηση απαιτεί έναν σύντροφο, που θα είναι τόσο αυτάρκης όσο και τρυφερός. Δυστυχώς, λόγω της τάσης του 7ου οίκου να αναζητά τις λύσεις σε τρίτα πρόσωπα, μπορεί απλά να καταλήξουμε να φλερτάρουμε το πιο ακατάλληλο για μας, μόνο και μόνο από ανάγκη να απαλύνουμε τον πόνο μας.

Χείρων στον 8ο γενέθλιο οίκο: Τα χρήματα, τα αποκτήματα και όλα όσα μοιράζεται από κοινού το ζευγάρι είναι τονισμένα εδώ, έτσι κάθε πράγμα ή ζήτημα που υπόκειται στις ανάγκες και των δύο συντρόφων στο πλαίσιο της σχέσης, από το κρεβάτι μέχρι το πορτοφόλι, αποτελεί δυνητική πηγή συγκρούσεων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το σεξ όσο και τα χρήματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν δυσκολίες, διότι θα είναι ευαίσθητες περιοχές για τον άλφα ή βήτα λόγο. Με την τοποθέτηση αυτή, είναι απαραίτητος ένας δοτικός, ανοιχτός και ειλικρινής σύντροφος, κάποιος που δεν θα είναι ούτε υστερικός με τα λεφτά ούτε ανυπόμονος σεξουαλικά.

Χείρων στον 9ο γενέθλιο οίκο: Πρόκειται για την πιο βολική θέση του Χείρωνα, αν και η θρησκεία, τα επαγγελματικά προσόντα και τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να προκαλέσουν ανατροπές στο πλαίσιο της σχέσης. Αν έχετε αυστηρά οριοθετημένες πνευματικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, τότε είναι σημαντικό να βρείτε έναν σύντροφο ανεκτικό και ανοιχτόμυαλο, διαφορετικά τα ζητήματα αυτά θα οδηγήσουν μελλοντικά σε σύγκρουση. Η οικογένεια του συντρόφου μπορεί επίσης να είναι πηγή αναστάτωσης, και οι θρησκευτικές της απόψεις ίσως προκαλέσουν κάποιο ρήγμα στη σχέση. Υπάρχει μια δυσκολία εδώ, αν το συναίσθημα δεν είναι τόσο ελεύθερο, όσο το θέλουμε. Ως εκ τούτου, μια σχέση η οποία είναι υπερβολικά ασφυκτική ή κατασταλτική, θα αποβεί καταστροφική.

Χείρων στον 10ο γενέθλιο οίκο: Η σταδιοδρομία και η κοινωνική θέση είναι τα ζητήματα που αφορούν τον Χείρωνα του 10ου οίκου, έτσι η καριέρα μας ή η απουσία καριέρας θα γίνει το επίκεντρο του αυξημένους άγχους και της ευαισθησίας μας στο πλαίσιο της συντροφικής σχέσης. Εναλλακτικά, η αίσθηση που μπορεί να έχουμε ότι η κοινωνική μας θέση είναι χαμηλή ή ασήμαντη, ακόμα και μέσα στην ίδια τη σχέση με τον άλλο, θα προκαλέσει ρήγμα σε κάποια φάση. Η ευαισθησία μας στα θέματα του στάτους και της καριέρας μας χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό από τον σύντροφο. Ένα ταίρι, που είναι σε θέση να ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες μας, που δεν μας κάνει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε και δεν υποτιμά τις προσπάθειές μας, είναι απαραίτητο για την επιτυχία της σχέσης.

Χείρων στον 11ο γενέθλιο οίκο: Ο Χείρων στον οίκο του Υδροχόου, μας κάνει πολύ ευαίσθητους στην ιδέα πως είμαστε ένα μοναδικό και μεμονωμένο άτομο, κάποιος που αγωνίζεται για να αισθάνεται ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Η τάση μας αυτή εκδηλώνεται συνήθως μέσα από την ομαδικότητα: σύλλογοι, ενώσεις, φίλοι, παρέες, συνάδελφοι, συμπαίκτες. Η δυσκολία μπορεί να εκδηλωθεί ως μια αίσθηση ότι οι άλλοι μας θεωρούν δεδομένους, συνηθισμένους και προβλέψιμους. Ως εκ τούτου, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε από τον σύντροφό μας είναι να μας θεωρήσει κομφορμιστές. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ένα ταίρι, που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτεροι, μοναδικοί και αξιόλογοι είναι απολύτως απαραίτητο.

Χείρων στον 12ο γενέθλιο οίκο: Έχουμε την τάση να καταστέλλουμε και να κρύβουμε ό,τι βρίσκεται στον 12ο οίκο, έτσι με τον Χείρωνα εδώ δεν αναγνωρίζουμε εύκολα, πως κρύβουμε μια μεγάλη ευαισθησία στο εσωτερικό μας. Ή μπορεί απλά να εκφράζουμε ένα πολύ αόριστο αίσθημα δυσφορίας, που ωστόσο χρωματίζει όλες τις εμπειρίες της ζωής μας. Μ΄αυτή την τοποθέτηση, μπορεί να υπάρχει μια βαθιά εσωτερίκευση ενός τραυματικού γεγονότος, που συνειδητά ή ασυνείδητα αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι, η θέση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μια τάση για απομόνωση αποτελεί επίσης έναν κρίσιμο παράγοντα εδώ, έτσι ώστε ο σύντροφος που σέβεται την ιδιωτικότητά μας, την ίδια στιγμή που με προθυμία και αγάπη μας βγάζει από την ενδοσκόπησή μας, είναι ιδανικός για την επιτυχία της σχέσης.

Ο Χείρων σε όψη με την Αφροδίτη

Στις όψεις Χείρωνα-Αφροδίτης, υπάρχει μια ψυχική συσχέτιση ανάμεσα στην αγάπη/ερωτική έλξη και την βαθύτερη ανασφάλειά μας, την ευαισθησία και τον εσωτερικό μας πόνο. Όλες οι όψεις δημιουργούν μια δυσκολία στον έρωτα.

Η σύνοδος γίνεται περισσότερο αισθητή ως «ο πόνος της αγάπης». Οι σχέσεις μας, μας προκαλούν συνεχή ανησυχία και ανασφάλεια, ή εξακολουθούμε να νιώθουμε ανασφαλείς ακόμη και όταν ξέρουμε ότι λογικά δεν θα έπρεπε. Η σύνοδος δημιουργεί μια έντονη λαχτάρα για αγάπη, αλλά ακόμα και όταν επιτέλους τη βρίσκουμε, δεν αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι γι΄αυτήν. Φαίνεται ότι καμία αγάπη, ανεξαρτήτως του μεγέθους της, δεν είναι ποτέ αρκετή. Αισθανόμαστε τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στις στενές προσωπικές μας σχέσεις και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε εκείνους με τους οποίους είμαστε ερωτευμένοι, ως μέσο για να αποφύγουμε την ανάγκη να γιατρέψουμε τον εαυτό μας, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε εξαιρετικά ν΄αγαπήσουμε πραγματικά.

Με την αντίθεση, η τάση αυτή μεγεθύνεται. Προσελκύουμε συχνά ακριβώς τον τύπο εκείνο του συντρόφου, τον οποίο χρειαζόμαστε για να εναποθέσουμε επάνω του τον «πόνο της αγάπης» μας, και μπορεί να γίνουμε τόσο υπερευαίσθητοι στα συναισθήματα μας, που ο εραστής μας χρειάζεται να μας φέρεται με «το γάντι», να μην είναι καταγγελτικός ούτε και επικριτικός απέναντι στα συναισθήματά μας. Με την αντίθεση, η ερωτική μας ζωή αναπόφευκτα θα εκδηλώνεται με τη μορφή μεγάλων περιόδων καταπιεσμένου άγχους, που θα διακόπτονται από ξαφνικά ξεσπάσματα πόνου και έντονης αναστάτωσης. Φυσικά, με την όψη αυτή, θα προσπαθούμε να προσελκύσουμε έναν σύντροφο που μας ισορροπεί με κάποιο τρόπο, και που θα μπορούσε να ξορκίζει επ΄αόριστον την ανάγκη να «επιδιορθώσουμε την εσωτερική μας βλάβη». Αλλά τελικά, το ζόρισμα στη σχέση θα κάνει την εμφάνισή του και τότε θα είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον πόνο μας μια κι έξω!

Το τρίγωνο θα αναδείξει πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά η θεραπεία που απαιτείται από την επαφή θα έρθει πιο εύκολα και φυσικά, με λιγότερη αναστάτωση και άγχος. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα, γιατί έχουμε ακόμα τον πόνο να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, με την όψη αυτή μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για αλλαγή και θεραπεία, κι έτσι να διευκολύνουμε την πορεία της σχέσης. Με την όψη τριγώνου Χείρωνα- Αφροδίτης, θα απαιτήσουμε μεγάλη παρηγορητική οικειότητα από τον δεσμό μας με τον άλλο. Απλά, με μια τέτοια όψη, δεν μπορούμε να είμαστε απρόσιτοι ή ψυχροί στην αγάπη!

Το εξάγωνο, επίσης, είναι παρόμοιας ποιότητας με το τρίγωνο, αν και πιο έμφυτο και δυσκολότερα αισθητό.

Με το τετράγωνο, η ευαισθησία μας μετατρέπεται σε μια μπλοκαρισμένη υπερευαισθησία, που δημιουργεί εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της αγάπης και της οικειότητας στις σχέσεις μας. Υπάρχει μια τάση αποφυγής της οικειότητας, λόγω της απροθυμίας μας ή της αδυναμίας να εκθέσουμε τον ευάλωτο πυρήνα μας, και μπορούμε επομένως να φαινόμαστε ψυχροί, μακρινοί και ανέραστοι, κάτι που πολύ γρήγορα θα βάλει φρένο στο δυναμικό της σχέσης μας. Έχουμε ανάγκη έναν σύντροφο, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει την «πληγωμένη μας καρδιά», ενώ ταυτόχρονα είμαστε απρόθυμοι να δώσουμε πολλά πίσω σε αντάλλαγμα.

Η όψη χιαστί είναι μάλλον δύσκολη, γιατί η προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλειά μας στην αγάπη δεν είναι ποτέ αρκετά αποτελεσματική, έτσι απλά έχουμε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Η δυσαρέσκεια στην αγάπη είναι συνήθως το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης όψης. Το συναίσθημα, τότε, στις προσωπικές μας σχέσεις, είναι η απογοήτευση και η ενόχληση, παράγοντες που δεν ισοσταθμίζονται με την ικανοποίηση κανενός από τους δύο συντρόφους. Η επίγνωση της τάσης αυτής, ωστόσο, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση των δυσάρεστων συναισθημάτων.

asteriskos.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here