Το STELLIUM – 4 ή περισσότεροι πλανήτες στον ίδιο οίκο

0
81

Ονομάζουμε stellium  την παρουσία 4 ή περισσότερων πλανητών σε έναν οίκο. Η πλανητική αυτή συσσώρευση παράγει μεγάλη ενέργεια, και σχεδόν ψυχαναγκαστική ενασχόληση με τις δραστηριότητες και τα ζητήματα του συγκεκριμένου οίκου. Στα ζητήματα αυτά το άτομο επικεντρώνεται μανιωδώς και απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του. Είναι σημαντικό να «απεγκλωβιστεί» από τον οίκο αυτό, μέσω της ενασχόλησής του με ζητήματα του ακριβώς απέναντι οίκου, προς τον οποίο το stellium κάνει αντίθεση. Η ύπαρξη αντίθεσης προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή, ενώ ένα stellium χωρίς αντίθεση μπορεί να τον παγιδεύσει πιο εύκολα στον οίκο συσσώρευσης πλανητών. Εκτός από την εμμονή, οι δραστηριότητες του οίκου θα δημιουργούν γενικά «θέματα» για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν οι διελεύσεις θα σχηματίζουν σκληρή όψη με τους πλανήτες του.

1ος οίκος: Με stellium στον 1ο οίκο, είναι τόσες πολλές οι ενέργειες που δέχεται η προσωπικότητα, που το άτομο μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικές δυσλειτουργίες. Αν το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει τις ενέργειες όλων των πλανητών, θα γίνουν πολύ ισχυρές ίσως και ανεξέλεγκτες, έτσι απαιτείται υπομονή και αυτοέλεγχος. Ο εγωκεντρισμός μπορεί να γίνει πρόβλημα, κι αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η συνεργασία και τα θέματα του 7ου οίκου, όπως η παροχή συμβουλών. Ένας σύντροφος ή άλλα άτομα, όπως πελάτες, μπορούν να ισορροπήσουν την προσωπικότητα απορροφώντας μέρος της ενέργειας και απομακρύνοντας την εστίαση από τη δική του προσωπικότητα.

2ος οίκος: Η συσσωρευμένη ενέργεια στον 2ο οίκο δεν είναι θετικός παράγοντας για τα οικονομικά, ακόμα κι αν το άτομο αμείβεται καλά. Με πάρα πολλές ενέργειες και επιλογές, τα ηνία των οικονομικών του είναι καλύτερα να δοθούν σε έναν σύντροφο, συνεργάτη ή σύμβουλο. Το άτομο μπορεί να απορροφηθεί ολοκληρωτικά από τη διαχείριση της ατομικής του περιουσίας και των οικονομικών του, καθώς αυτά τα ζητήματα κυριαρχούν στη ζωή του. Οι διελεύσεις του Άρη ή, ακόμα χειρότερα, ενός εξωτερικού πλανήτη, θα προκαλέσουν χάος και αποδιοργάνωση στον τομέα των οικονομικών και των αποκτημάτων του, κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

3ος οίκος: Το stellium στον 3ο παράγει έναν συλλέκτη πάσης φύσεως ιδεών και πνευματικών ενδιαφερόντων. Η υπερβολική ενέργεια μπορεί να βραχυκυκλώσει το μυαλό, εξαιτίας και των πάρα πολλών επιλογών. Το άτομο δυσκολεύεται να χαλαρώσει διανοητικά. Η ενέργεια του νου θα πρέπει να διοχετευθεί στον 9ο οίκο, όπου η γνώση μοιράζεται και είναι κοινή, και όπου η λειτουργία της σκέψης βοηθά στην ανάπτυξη θεωριών και εννοιών. Πολλοί άνθρωποι με αυτό το μοτίβο στο χάρτη τους ξέρουν ότι έχουν ικανότητες γραφής και διδασκαλίας, αλλά δεν ξέρουν ποια θέματα πρέπει να επιλέξουν. Ωστόσο, όταν εστιάζουν, υποφέρουν διανοητικά λόγω εμμονής με το θέμα, χάνουν την προοπτική και αγνοούν οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Τα ταξίδια χωρίς νοητική δραστηριότητα είναι μια μορφή απελευθέρωσης από τον εγκλωβισμό τους στον 3ο οίκο. Όταν πολλοί πλανήτες συσσωρεύονται σε έναν ρυθμικό οίκο (3, 6, ,9, 12) το άτομο γίνεται ένας «μανιακός της σκέψης». Νομίζει συνεχώς, ότι χάνει ευκαιρίες, κυρίως εξαιτίας του κακού τάιμινγκ. Είναι σαν να περιμένει στη στάση του λεωφορείου και να σκέφτεται τόσο εμμονικά τι πρόκειται να κάνει αφού φτάσει στον προορισμό του, ώστε χάνει όλα τα λεωφορεία που περνούν. Οι άνθρωποι με πολλούς πλανήτες στους οίκους 3, 6, 9 και 12 είναι απαραίτητο να «βγουν» από το νου τους και να γίνουν πιο «σωματικοί». Είθισται να λέγεται, ότι αν ο κυβερνήτης του 2ου οίκου συμμετέχει σε ένα stellium στον 3ο οίκο, το άτομο έχει πολλές ιδέες για το πώς να κερδίσει χρήματα, αλλά δεν έχει δεκάρα!

4ος οίκος: Υπάρχει ανάγκη να απεγκλωβιστεί το άτομο από τις ενέργειες του «προσωπικού» του οίκου και να τις διοχετεύσει σε επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν θέματα του 4ου οίκου. Η ζωή στο σπίτι είναι συχνά ταραχώδης, κι αναστατώνεται με την παραμικρή διέλευση. Ευνοείται, ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, τα κτίρια και τις κατασκευές, την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία, την ιστορία, την ιστορική συντήρηση ή δραστηριότητες που συνδέονται με το παρελθόν. Ευνοείται επίσης η εργασία που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η εμμονή του ατόμου με stellium στον 4ο οίκο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το παρελθόν του. Το παρελθόν είναι πάντα το πλαίσιο αναφοράς για σχεδόν κάθε τοποθέτηση του 4ου οίκου, με stellium ή χωρίς. Το άτομο παραμένει συναισθηματικά προσκολλημένο στο παρελθόν. Η ενασχόληση με τη γη θα το ωφελούσε.

5ος οίκος: Με ένα stellium στον 5ο οίκο, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στον τομέα της δημιουργικότητας και της καλλιέργειάς της, ενώ το άτομο λειτουργεί καλά συμμετέχοντας σε δημιουργικές ομάδες. Η ερωτική του ζωή μπορεί να είναι ένας λαβύρινθος. Υπάρχει ανάγκη να επικεντρωθεί περισσότερο στις κοινωνικές σχέσεις, προκειμένου να απομακρυνθεί από την υπερβολική εμπλοκή του με τα προσωπικά του συναισθήματα. Χρειάζεται να συνεργαστεί και να αναπτύξει κάπως «απρόσωπες» σχέσεις με τους άλλους. Ασχολείται συχνά με παιδιά, και αν δεν έχει ο ίδιος, υπάρχουν στο περιβάλλον του παιδιά που τα νιώθει δικά του και απορροφούν πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειάς του (πχ. δάσκαλος). Ο ίδιος μπορεί να μοιάζει με παιδί και να διασκεδάζει όπως αυτά.

6ος οίκος: Το stellium στον 6ο οίκο φέρει στον οίκο πολλά χαρακτηριστικά της Παρθένου, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πλανήτες στο ζώδιο αυτό. Είναι άνθρωπος τελειομανής, αφοσιωμένος στο αντικείμενό του, και τον απασχολούν εμμονικά η δουλειά του και το έργο του. Η εργασία και οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο) απορροφούν πολλή από την ενέργειά του, λόγω της συγγένειάς τους με την προσφορά και την εξυπηρέτηση. Αυτό μπορεί να κάνει τον άνθρωπο υποχόνδριο ή, τουλάχιστον, πολύ γκρινιάρη για τα επαγγελματικά του. Θα πρέπει να είναι υπεύθυνος, αυτάρκης, αλλά και να μάθει να αναθέτει την προσφορά υπηρεσίας και σε άλλους. Θα πρέπει επίσης να βρει μια εργασία που έχει νόημα και σκοπό. Το αίσθημα του ανικανοποίητου, η ταπείνωση, οι εργασίες ρουτίνας μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας της φύσης του ζωδίου όπου βρίσκεται το stellium. Για παράδειγμα, ένα stellium στο Ζυγό, μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στην πλάτη (συνδεδεμένο με τα νεφρά) όταν η δουλειά και οι εργασιακές σχέσεις γίνονται χαοτικές, στην Παρθένο παράγει ερεθισμούς του δέρματος ή δυσκοιλιότητα ( τα κρατάμε όλα μέσα), στο Λέοντα προκαλεί προβλήματα στην πλάτη αν το άτομο επωμιστεί πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, στον Καρκίνο προβλήματα στο στομάχι και πεπτικές διαταραχές που οφείλονται στους φόβους και την επαγγελματική ανασφάλεια, στους Διδύμους αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, όταν το άτομο αισθάνεται παγιδευμένο και δεν μπορεί να «αναπνεύσει» στο χώρο εργασίας. Η ξεκούραση και η κατά καιρούς απομόνωση είναι σημαντική για το άτομο, που δεν πρέπει να εργάζεται περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο. Εντούτοις, είναι δύσκολο πράγμα, γιατί μιλάμε για ανθρώπους τελειομανείς που αρρωσταίνουν όταν παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους, αφού η δουλειά γίνεται εμμονή.

7ος οίκος: Τα άτομα με stellium στον 7ο οίκο είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν ή να παραμείνουν παντρεμένα. Οι πολλές ενέργειες του stellium βγαίνουν στις στενές τους σχέσεις και τους κάνουν να αισθάνονται πως οι άλλοι τους «απορροφούν» και τους εξαντλούν. Συχνά είναι άνθρωποι μοναχικοί ή τερματίζουν ξαφνικά τις σχέσεις για να σπάσουν την εμμονική σύνδεση. Τα Ζυγίσια χαρακτηριστικά είναι εμφανή στην επαφή τους με τους άλλους, και ειδικά η αναποφασιστικότητα. Το stellium εδώ δίνει εξαιρετικούς δικηγόρους, διαιτητές, ψυχολόγους και συμβούλους επιχειρήσεων, και οι πλανήτες στον 7ο περιγράφουν τους πελάτες που θα αντιμετωπίσει. Με stellium στον 7ο το άτομο παραπονείται ότι οι σχέσεις του απορροφούν τόσο μεγάλο μέρος της ενέργειάς του, που χάνει τη δική του ταυτότητα. Του είναι πιο εύκολο να είναι μόνο του. Όταν εμπλέκεται σε μια σχέση, αυτό γίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε αδιαφορεί για οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο. Ακόμα κι ένας πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος, με ένα τέτοιο stellium χάνει συνήθως τον εαυτό του μέσα σε μια σχέση, και αφιερώνει όλη την ενέργειά του στην ικανοποίηση των αναγκών του συντρόφου του, χωρίς να υπολογίζει τις δικές του ανάγκες. Προκειμένου να σταματήσει αυτή την εμμονή, τερματίζει τη σχέση.

8ος οίκος: Εδώ υπερέχει η ανάγκη ελέγχου των κοινών πόρων και οικονομικών. Αν δεν συμβεί αυτό, ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή ταραχές μπορεί να πλήξουν τη ζωή του ατόμου. Καλές διέξοδοι με stellium στον 8ο είναι η μελέτη του αποκρυφισμού, της μετά θάνατο ζωής, της ιατρικής, της ολιστικής υγείας, και ο οικονομικός σχεδιασμός. Κατά τη διαχείριση σημαντικών χρηματικών ποσών, το άτομο θα πρέπει πάντα να είναι προσωπικά υπεύθυνο. Λογιστές και άλλοι «ειδικοί» περί οικονομικού σχεδιασμού μπορεί πραγματικά να τα «σκατώσουν». O 8ος οίκος κυβερνά όλα τα πράγματα που είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχό μας και τη στάση μας απέναντι σε τέτοια ζητήματα. Η προσπάθεια του ατόμου να ελέγξει τα ανεξέλεγκτα, πολλές φορές δημιουργεί κλυδωνισμούς στις σχέσεις του και τις εξασθενεί. Ένα άτομο με stellium στον Καρκίνο, μπορεί να νιώθει εκτός ελέγχου στις σχέσεις του, αλλά τις αποδυναμώνει ο ίδιος – κάνει τα πάντα και παίρνει όλες τις αποφάσεις και στη συνέχεια το άλλο άτομο δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα: να ξέρεις πότε να λασκάρεις τη μέγκενη ελέγχου. Με stellium στον 8ο, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα διευθέτησης της σεξουαλικότητας ή σύγκρουση μεταξύ σεξουαλικότητας και πνευματικότητας. Το μεγάλο πρόβλημα με τον 8ο οίκο είναι ότι μπορεί να συμβάλει σε ιδεοληπτικές διαταραχές, όταν τα πράγματα δεν είναι τέλεια.

9ος οίκος: Το άτομο μπορεί να «ζει» πάρα πολλά στο κεφάλι του, και λίγα στην πραγματικότητα. Αυτός οι διανοητικά προσανατολισμένος άνθρωπος μπορεί εύκολα να ζήσει σε έναν κόσμο φιλοσοφίας και θεωρίας. Οι θεωρίες για τη ζωή και τις σχέσεις μπορεί να τον κρατήσουν μακριά από το να ζει στον πραγματικό κόσμο που είναι τυπικό χαρακτηριστικό του Τοξότη. Δεν είναι ηθικολόγος, αλλά έχει ανάγκη να διδάσκει και να μοιράζεται αυτά που γνωρίζει, επιτρέποντας στη συνέχεια στους άλλους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Δεν πρέπει ποτέ να προσανατολίζεται προς μία μόνο θρησκευτική, πνευματική ή επιστημονική άποψη, αλλά αυτό δεν είναι και πρόβλημα, αφού ποτέ δεν είναι πραγματικά σίγουρος γι΄αυτό που πιστεύει ούτως ή άλλως! Αντί να ψάχνει διαρκώς για μια φιλοσοφία, κάτι να πιστέψει, ένα νόημα της ζωής, θα πρέπει να μοιράζεται αυτά που γνωρίζει και να ταξιδεύει για να μαθαίνει από τους άλλους. Το ταξίδι βοηθά πάντα να αποκτήσει κανείς προοπτική. Πολλά άτομα με stellium στον 9ο οίκο σε Σταθερά ζώδια, μονίμως σκέφτονται τα ταξίδια, αλλά δεν λένε να το κουνήσουν από το σπίτι! Αν το άτομο απεγκλωβιστεί από τον 9ο και ασχοληθεί με τα θέματα του 3ου οίκου, θα μπορεί να διδάξει όσα ξέρει, να δίνει πληροφορίες και όχι μόνο να καταβροχθίζει ολοένα περισσότερη γνώση.

10ος οίκος: Με stellium στο 10ο οίκο, υπάρχουν προβλήματα στην επιλογή καριέρας και στις επαφές με άτομα εξουσίας. Η επαγγελματική ζωή πρέπει να συνδεθεί με το σπίτι και το ακίνητο κάποιου (πχ. δουλειά σε ξενοδοχείο, σε οίκο ευγηρίας, νοικοκυρά) ή το άτομο να εργάζεται στο σπίτι. Όντας αφεντικό του εαυτού του αποσυμπιέζεται από αντιπαραθέσεις με μορφές εξουσίας, σε κάθε κύρια ή δευτερεύουσα διέλευση που πλήττει τον 10ο οίκο. Μπορεί να υπάρχει μια πολύ έντονη σχέση με τον ένα γονέα και αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί δυσκολίες και αντιπαραθέσεις που επηρεάζουν την καριέρα του ατόμου.

11ος οίκος: Με stellium στον 11ο οίκο, η συμμετοχή σε ομάδες, συλλόγους και οργανώσεις «καταπίνει» το άτομο και το εμποδίζει να αποκτήσει μια άλλη προοπτική. Χάνεται μέσα στους πολλούς. Θεωρεί ότι αποτελεί μέρος μιας αγέλης από την άποψη των συλλογικών αξιών, όταν ανήκει σε οποιαδήποτε ομάδα. Θα πρέπει να «δουλέψει» περισσότερους προσωπικούς στόχους και αξίες και να συνεργαστεί με ολιγομελείς, δημιουργικές ομάδες, στις οποίες έχει μια αίσθηση ελέγχου και σταθερότητας.

12ος οίκος: Αυτός είναι ο οίκος του «υπηρέτησε, αλλιώς θα υποφέρεις». Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί σε μια προηγούμενη ζωή να ζούσαν σε μοναστήρι ή να είχαν μια τέτοιου είδους εμπειρία. Σε αυτή τη ζωή , πρέπει να βγουν έξω από τον εαυτό τους, να συνεργαστούν, και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους άλλους, σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ανάγκη, αλλιώς μπορεί να γίνουν νευρωτικοί ερημίτες. Προέρχονται από μια προηγούμενη κατάσταση που περιείχε το μοτίβο της απομόνωσης, κι αυτό το μοτίβο πρέπει να γκρεμιστεί. Τους είναι ευκολότερο, όμως,  να ξεφύγουν κατευθυνόμενοι «προς τα μέσα» παρά «προς τα έξω». Οι άνθρωποι του 12ου οίκου, ωστόσο, δεν αντέχουν για πολύ τον «έξω» κόσμο. Δεν αντέχουν το «τσίτωμα» 24 ώρες το 24ωρο. Θα πρέπει να υποχωρούν, να απομονώνονται κάπου μόνοι τους και ήσυχα. Το βρίσκουν πιο εύκολο να εξαφανίζονται, να «μαζεύονται» και να γίνονται «αόρατοι», όταν γύρω τους υπάρχουν πιο επιθετικοί, δυναμικοί ή διεκδικητικοί άνθρωποι.

asteriskos.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here