Το Ερμητικό τάγμα της Χρυσής Αυγής

0
8

Πολλά τέτοια κινήματα έχουν επηρρεάσει τον Αποκρυφισμό είτε σε συνωμοσιωλογικό επίπεδο, είτε για τις μαγικές διδασκαλίες που βοήθησαν μεγάλους ¨Μάγους¨ και Αποκρυφιστές στο μετέπειτα έργο τους…

Love is The Law, Love under Will…

Ένα από τα μεγαλύτερα τάγματα που ιδρύθηκε ποτέ είναι το Ερμητικο ταγμα της Χρυσής Αυγής, στις τάξεις του οποίου βρέθηκαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο του Απόκρυφου και της Μαγείας, όπως ο Ισραέλ Ρεγκάρντι, ο Άλιστερ Κρόουλι, αλλα και ο Μακγκρέγκορ Μάθερς που ήταν και ένας από τους ιδρυτές του Τάγματος. Ας ανοίξουμε λοιπόν μια χαραμάδα στα τείχη που περιβάλλουν τα μυστικά του Τάγματος, και ας κρυφοκοιτάξουμε για λίγες στιγμές μέσα στην καθημερινότητα των μαθητών αλλά και της λειτουργίας του…

Ερμητικο ταγμα Χρυση Αυγη: Η ιδρυση

Το Ερμητικο ταγμα της Χρυσής Αυγής συστήνεται ώς μια εισαγωγική κοινωνία που σκοπός της είναι η πνευματική, Φιλοσοφική και μαγική εξέλιξη. Τα μέλη της μυούνται στην απόκρυφη επιστήμη και την μαγεία του Ερμή του Τρισμέγιστου. Το τάγμα Ιδρύθηκε το 1887 στο Λονδίνο από τρείς Άγγλους Ελευθεροτέκτονες, τον Δρ. Γουίλιαμ Ρόμπερτ γούντμαν, τον Δρ. Γουίλιαμ Γουίν Γουέστσκοτ και τον Σάμουελ Λίντελ Μακγκρέγκορ Μάθερς. Ο πρώτος Ναός που ιδρύθηκε από το Τάγμα ήταν ο επονομαζόμενος ¨Ίσις-Ουράνια¨ το 1888. Ναοί του Τάγματος της Χρυσής Αυγής λειτουργούν και σήμερα, από την Αμερική μέχρι και την Νέα Ζηλανδία.

Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες από την ίδρυσή του, το τάγμα έχτισε έναν κορμό εσωτερικής γνώσης που ισχύει μέχρι και σήμερα. Παραδόσεις που είναι φαινομενικά διαφορετικές, όπως αυτή της Μαγείας του Χάους και της Γκαρντεριανής Γουίκα, βασίζονται στις αρχές της διδασκαλίας του Τάγματος της Χρυσής Αυγής, που επηρέασε μαθητές όπως τον Ε.Α Γουέιτ, τον Άλιστερ Κρόουλι, αλλά και ποιητές του χώρου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τάγματος, το σύστημα μαγείας της Χρυσής Αυγής είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο να μυήσει τον μαθητή στον Εσωτερισμό, σε πρακτικά θέματα τελετουργίας και Μαντείας, αλλά και σε αφηρημένες μεταφυσικές έννοιες. Η βάση του μαγικού υλικού της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως Δυτικό : Ιουδαιο-χριστιανικό, Ελληνικό, αλλά και Αιγυπτιακό. Με το πέρασμα των χρόνων, κάποιες Ανατολικές αρχές πέρασαν και αφομοιώθηκαν από το μαγικό σύστημά τους.

Η ιεραρχία του Τάγματος. 

Το μαγικό σύστημα του τάγματος βασίζεται στην Ιεραρχία, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δίνονται στους μαθητές που έχουν περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο στην απόκρυφη εκπαίδευσή τους. Παρακάτω σας δίνουνς το σύστημα των βαθμών (μαζί με τις αναφορές των φυσικών στοιχείων, των Επτά αρχαίων πλανητών και των 10 Σεφιρόθ της Εβραικής Κάμπαλα που αντιστοιχούν σε κάθε βαθμό), με τον αρχάριο μαθητη να ξεκινά στην κορυφή.

Όνομα |  Στοιχείο |  Πλανήτης | Σέφιρα
0=0 Neophyte ——– ———– ————-
1=10 Zelator Γη ———— Μαλκούθ-Βασίλειο
2=9 Theoricus Αέρας Σελήνη Γιεσόντ-Θεμελίωση
3=8 Practicus Νερό Ερμής Χοντ- Λαμπρότητα
4=7 Philosophus Φωτιά Αφροδίτη Νετζακ- Νίκη
5=6 Adeptus Minor Πνεύμα Ήλιος Τιφαρέθ- Ομορφιά
6=5 Adeptus Major ———– Άρης Τζέβουραχ- Ισχύς
7=4 Adeptus Exemptus ————- Δίας Τσεσέντ- Έλεος
8=3 Magister Templi ——- Κρόνος Μπινάχ- Κατανόηση
9=2 Magus ———– ————- Τσοκμάχ- Σοφία
10=1 Ipsissimus ———— ————— Κεθήρ- Κορώνα

Οι τέσσερις πρώτοι βαθμοί, απο τον Neophyte ως τον Philosophus, διαμορφώνουν το πρώτο ή εξωτερικό Τάγμα. Ένας βαθμός που ονομάζεται ¨Η Πύλη¨, έρχεται μεταξύ των βαθμών 4=7 και 5=6 , βαθμός που περιέχει ένα σημαντικό συμβολισμό για την μετάβαση από τα Εξωτερικά στα Εσωτερικά μυστήρια. Οι τρείς ειδικοί βαθμοί *(Adeptus) διαμορφώνουν το δεύτερο ή ¨Εσωτερικό Τάγμα¨ ( Roseae Rubae et Aureae Crucis), και συνήθως το εσωτερικό Τάγμα είναι ανοιχτό μόνο σε αυτούς που περνούν αυστηρές εξετάσεις και επιλεγονται με εντελώς διαφορετικά κριτήρια.

Οι τρεις τελευταίοι βαθμοί (που παραπέμπουν στα Ουράνια Σεφιρόθ) διαμορφώνουν το Τρίτο ή ¨Κρυφό Τάγμα των Αρχόντων¨. Φαίνεται πως είναι δύσκολο για κάποιον άνθρωπο εν ζωή να καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο των τριών τελευταίων βαθμών… Βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω, ο Άλιστερ Κρόουλι, που υπήρξε μέλος του Τάγματος της Χρυσής Αυγής δίνει ένα εναλλακτικό σύστημα βαθμών, που είναι τοποθετημένο στο δένδρο της ζωής τηςΕβραικής Καμπάλα.

Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει άλλος ένας βαθμός, ο 0 = 0 που αντιστοιχεί στον Probationer , με συνέπεια οι βαθμοί να πηδούν μια θέση και να γίνονται δεκα συνεχίζοντας με τον 1 =10 Neophyte καταλήγοντας στον 10 = 1, κάτι που συμφωνεί και με τον κρυμμένο βαθμό ( την λεγόμενη ¨Πύλη¨) που δίνεται από το τάγμα… Στο συγκεκριμένο γράφημα, δεν απεικονίζεται επίσης και ο βαθμός του Theoricus.

Υπάρχουν επίσης θεωρίες που υποστηρίζουν πως το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής υπήρχε και πριν την επίσημη ιδρυσή του, σε διάφορα μέρη, κρυμμένο κάτω απο διαφορετικά ονόματα και για ανυπολόγιστο χρονικό διάστημα. Ο Κένεθ Γκράντ στο βιβλίο του ¨The Magical Revival¨ υποστηρίζει πως το εσώτερο τάγμα της Χρυσής Αυγής δεν ήταν τιποτα άλλο παρά ο πυρήνας της γνωστής στον κόσμο Θεοσοφικής Κοινότητας. Επίσης αναφέρεται πως το αληθινό απόκρυφο τάγμα εμφανίστηκε τελικά το 1886 με το όνομα Χρυσή αυγή.

Συχνά το τάγμα εμφανίζεται σε κείμενα με την ονομασία ¨Η Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα¨(The Great White Brotherhood), ενώ κατά τον Άλιστερ Κρόουλι η ονομασία τους είναι Α.Α ¨Argentum Astrum¨ (Το Ασημένιο Άστρο)

πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here