Ποιος ήταν ο Πυθαγόρας;

0
7

Ο Πυθαγόρας ήταν ένας σπουδαίος μαθηματικός και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Σάμο το 580π.Χ. και πέθανε το 500π.Χ. στην Ιταλία. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή του, κάποιοι λένε ότι ταξίδεψε πολύ και γύρω στο 530 π.Χ. μετακόμισε σε μία ελληνική αποικία στη νότια Ιταλία.

Διατύπωσε το Πυθαγόρειο θεώρημα –  στο χώρο της γεωμετρίας, είναι η πιο φημισμένη «ανακάλυψη» της Σχολής, και είναι αυτή που καθορίζει ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο άλλων πλευρών – και πίστευε πως στους αριθμούς μπορείς να βρεις την ουσία του σύμπαντος. Το όνομα Πυθαγόρας του το έδωσαν οι γονείς του προς τιμήν της Πυθίας που προφήτευσε την γέννηση του.

Ήταν ο ιδρυτής της «Πυθαγόρειας Σχολής», που ήταν μια κλειστή σχολή, κάτι σαν κοινότητα. Δεν άφησε γραπτό έργο, όσα ξέρουμε για τη ζωή και τις ιδέες του γράφτηκαν πολλά χρόνια μετά το θάνατό του.

Οι φήμες λένε

…Ότι έμεινε 22 χρόνια στην Αίγυπτο κοντά στους ιερείς της Μέμφιδας, της Ηλιούπολης και της Διόσπολης. Όταν όμως ο βασιλιάς των Περσών Καμβύσης κατέλαβε την Αίγυπτο, ο Πυθαγόρας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα και έτσι είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί και με τους Πέρσες μάγους/σοφούς.

-Ακόμα λένε ότι ποτέ δεν φορούσε ρούχα από δέρμα σκοτωμένων ζώων και επί­σης απέφευγε να τρώει και να θυσιάζει ζώα για να διατη­ ρείται αγνός. Δεν ήθελε να βάφονται οι βωμοί με αίμα και προτιμούσε τις μελόπιτες, το λιβάνι και τους ύμνους. Τέτοιες προσφορές συνήθιζε να κάνει στους θεούς, γιατί γνώριζε πως τις προτιμούσαν από τις εκατόμβες και τα μαχαίρια μέσα σε πανέρια.

1

Ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός. Ο ίδιος είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα Οι ιδέες του επηρέασαν μεγάλους φιλοσόφους όπως τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

Ο Ηράκλειτος λέει ότι ο Πυθαγόρας θυµόταν αρκετές από τις προηγούµενες ζωές του αλλά τις έλεγε µόνο σε µερικούς έµπιστους µαθητές του. Ο Πυθαγόρας περιέγραφε επίσης και των µαθητών του τις προηγούµενες ζωές αλλά µόνο αν είχαν εξαγνίσει τις ψυχές τους µεσώ των ασκήσεων και των πρακτικών του. Λέγεται ότι είχε κάνει τον Μιλλία από τον Κρότωνα να θυµηθεί ότι ήταν ο Μίδας, ο γιος του Γορδία. Μετά από αυτό ο Μιλλίας πήγε στην Ήπειρο για να τελέσει νεκρώσιµη ακολουθία για το προηγούµενο σώµα του.

Οι σχέσεις των πυθαγόρειων µεταξύ τους πήραν τη µορφή ιερής φιλίας. Επικρατούσε κοινοκτηµοσύνη των αγαθών και παράλληλα τηρούσαν όλοι τους σειρά νόµων, που ήταν και το πιστεύω τους.

2

Επίσης πίστευε ότι όλα τα ουράνια σώµατα ήταν ζωντανά και είχαν ψυχή ενώ οι πλανήτες ήταν θεότητες. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας πίστευε ότι η γη εκτελεί µία διπλή περιστροφή, εκ των οποίων η µία είναι γύρω από τον ήλιο. Αυτή η άποψη ήταν βέβαια πολύ βέβηλη για την εποχή του για να την αποκαλύπτει ανοιχτά και έτσι δεν τη φανέρωνε παρά µόνο στους πιο έµπιστους.

Σηµαντική υπήρξε και η συνεισφορά του Πυθαγόρα στο χώρο της µουσικής, καθώς λέγεται ότι επινόησε τη διατονική κλίµακα. Ανακάλυψε ότι όλη η µουσική µπορεί να ερµηνευθεί µε µαθηµατικούς τύπους οι οποίοι, όπως υποστήριζε, µπορούν να εφαρµοστούν στο σύµπαν, αποτελώντας τη βάση της παράξενης θεωρίας του περί αρµονίας ή µουσικής των σφαιρών.

Αυτές οι σκέψεις αποδίδονται στον Πυθαγόρα

-Τα λόγια είναι οι άνεµοι της ψυχής

-Η παιδεία µοιάζει µε χρυσό στεφάνι, γιατί και αξία µεγάλη έχει και ωφέλεια πολύ µεγάλη προσφέρει

– Καθώς φαίνεται, η δικαιοσύνη είναι τετράγωνη, σ’ όλα τα µέρη ίση και όµοια παντού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here