Ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο – οι ρίζες

0
2

O Πλούτωνας στον 4ο οίκο επηρεάζει το σπίτι, το παρελθόν, τους γονείς και την παιδική ηλικία. Κυβερνά την καταγωγή μας και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με την οικογένειά μας και σηματοδοτεί στη ζωή πολλές εμπειρίες που σχετίζονται με το αίσθημα της προσωπικής ασφάλειας. Ο οίκος αυτός κυβερνά επίσης τον πατέρα, έτσι μπορεί να περάσει μια προσωπική κρίση, μια ψυχική ασθένεια ή κατάθλιψη. Ο πατέρας φαίνεται πως είναι ο κλασικός πάτερ φαμίλιας του σπιτιού, αυτός που κυρίως φέρνει τα χρήματα και διαχειρίζεται τα οικονομικά της οικογένειας. Σας ταλαιπωρεί ένα αίσθημα πρώιμης εγκατάλειψης, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό σας και κουβαλάτε εξαιτίας του βαθιά δυσαρέσκεια. Διακατέχεστε από έντονο πάθος για τη ζωή, έχετε έντονα και βαθιά συναισθήματα και στη ζωή σας υπάρχει μια γονική φιγούρα που παρουσιάζει μια μόνιμη βλάβη στην υγεία. Αναστάτωση που προέρχεται από το σπίτι κυριαρχεί στην ψυχή σας και ο θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου δείχνει να έχει επηρεάσει βαθιά όλη την οικογένεια. Ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο είναι ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο.

Μπορεί να υπάρχει ένα ταμπού σε σχέση με τις ρίζες και την καταγωγή σας. Η οικογένεια ίσως και να έχει διωχθεί στο παρελθόν. Δεν αποκλείεται ένας γονιός να προσπάθησε να σας χειραγωγήσει συναισθηματικά, να ήταν ενοχλητικός και απειλητικός, και να σας έκανε να ασφυκτιάτε μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Μπορεί να βρεθήκατε αντιμέτωπος με μεγάλες απαιτήσεις, ζήλεια ή υπερπροστασία. Όποια και αν ήταν η κατάσταση, σας δημιουργούσε ένταση. Ο σύντροφος που ασυνείδητα θα επιλέξετε, μπορεί να μοιάζει με τον πατέρα σας. Στο σπίτι που δημιουργείτε, και μέσα στη δική σας οικογένεια, ξυπνούν παρόμοια συναισθήματα, «πνίγεστε» και νιώθετε πως δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Ωστόσο, ίσως είστε εσείς το πρόσωπο που ελέγχει υπερβολικά και προστατεύει την οικογένειά του. Μια παρανοϊκή ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά ή μια καταθλιπτική διάθεση, διαπερνούν το οικογενειακό περιβάλλον που μεγαλώσατε. Μπορεί να έχετε γίνει μάρτυρας μιας καταχρηστικής συμπεριφοράς και καβγάδων για το ποιος έχει «το πάνω χέρι», ή ίσως υπάρχει ένα οικογενειακό μυστικό που κρατιέται για χρόνια αλλά είναι ικανό να διαταράξει τις ισορροπίες και την ασφάλεια αν φανερωθεί. Οι συναισθηματικοί σας δεσμοί είναι ισχυροί και υπάρχει τεράστια δυσκολία στο να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν. Ένας γονέας, που ακόμα και η απουσία του σας αφήνει ψυχολογικά τραύματα, μπορεί να είχε βαθιά επίδραση στο μεγάλωμά σας. Με τον Πλούτωνα, μόλις νιώσετε ότι δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο και είστε ασφαλείς, προκύπτει ξαφνικά ένα δυσάρεστο γεγονός, που εξανεμίζει την εσωτερική σας ασφάλεια.

Μπορεί να κληρονομήσετε ένα σπίτι από τους γονείς σας και κάποιοι άλλοι με τον Πλούτωνα στον οίκο αυτό να γκρεμίσουν το παλιό και να το χτίσουν απ΄την αρχή, ίσως το σπίτι έχει πάθει μεγάλες ζημιές και πρέπει να ανακατασκευαστεί. Μερικές φορές, μπορεί να γίνεστε υπερβολικά κτητικός απέναντι στη δική σας οικογένεια. Αν βιώσατε δύσκολα παιδικά χρόνια και νιώθατε ανασφάλεια, θα προσπαθείτε να κάνετε ό, τι μπορείτε για να προστατεύσει την οικογένεια που δημιουργήσατε. Εγκατάλειψη και βίαιες, καταχρηστικές συμπεριφορές νωρίς στη ζωή σάς κάνουν υπερευαίσθητο στις απειλές που αφορούν την ασφάλεια της οικογένειας. Η ζωή σας μέσα στο σπίτι θα είναι καλά προστατευμένη από τα μάτια των άλλων, ενώ συχνά θα υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι επικίνδυνο απειλεί να την καταστρέψει και να καταβροχθίσει ανά πάσα την προσωπική σας ασφάλεια.

Το μάθημα που μας δίνει η παρουσία του Πλούτωνα εδώ, έγκειται στην αλλαγή της νοοτροπίας σας σε ό,τι αφορά το σπίτι, και στην κατανόηση των φόβων σας. Αναλύστε την καταναγκαστική σας τάση να αισθάνεστε πάντα υπό έλεγχο και ασφαλής. Μερικοί άνθρωποι με τον Πλούτωνα στον 4ο οίκο αποκόπτονται εξ ολοκλήρου από τα συναισθήματά τους, τα οποία όμως μ΄αυτό τον τρόπο καταπιέζονται. Έκανε κάποιος κάτι στο παρελθόν, το οποίο δεν μπορέσατε ποτέ να του συγχωρέσετε; Μήπως δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας; Έχετε βαθιά μέσα σας τεράστια δύναμη και αντοχή. Η εμπειρία της αποκάλυψης του παρελθόντος και της απελευθέρωσής σας από αυτό, μπορεί να αποβεί συναισθηματικά καθαρτική, όπως και η συγχώρεση.

asteriskos.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here