Ο Αστρολογικός Χάρτης του Bill Gates

0
12

Το άρθρο εκδόθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2008 του περιοδικού Jupiter
Το Seattle είναι μια πόλη συνώνυμη της επιτυχίας. Είναι η έδρα των Starbucks και του Amazon.com, η γενέτειρα του Jimi Hendrix και η πόλη που εκτόξευσε τον Tom Hanks με το «Άγρυπνος στο Seattle». Φυσικά, μπορεί να υπερηφανεύεται πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη ΚΑΙ για το 2008, σύμφωνα με το «Forbes», κατάγεται από εκεί. Ναι, ο Bill Gates μεγάλωσε στο Seattle και είναι Σκορπιός.

Ο William Henry Gates ο 3ος γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1955 και είναι Σκορπιός με ωροσκόπο Καρκίνο. Ο κυβερνήτης του χάρτη του, η Σελήνη, βρίσκεται σε σύνοδο με την ακμή του 10ου οίκου, του οίκου της κοινωνικής ανέλιξης και του στάτους. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να ξεχωρίσουν, αλλιώς η αποτυχία κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους. Το πρόβλημα; Είναι οι ίδιοι που κρατούν το ξίφος.

Από μικρή ηλικία ο Bill Gates ήταν προνομιούχος και ξεκινούσε με όλα τα εχέγγυα για να διαπρέψει. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοδικηγόρος (ακμή 4ου οίκου στο Ζυγό, το ζώδιο της δικαιοσύνης) και η μητέρα του καθηγήτρια και πολιτική ακτιβίστρια (Σελήνη τρίγωνο Ουρανός). Σε ηλικία 13 ετών εγγράφεται στο σχολείο Lakeside, ένα προπαρασκευαστικό σχολείο για παιδιά της ανώτερης κάστας του Seattle, που στοχεύουν στην «αφρόκρεμα» των πανεπιστημίων της Αμερικής. Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με υπολογιστή. Σε μηδενικό χρόνο άρχισε να σχεδιάζει προγράμματα για τον υπολογιστή σε BASIC (γλώσσα προγραμματισμού) και με τόση επιτυχία που έπαιρνε άδεια από την ώρα των μαθηματικών για να ασχολείται με αυτό. Γυρίζοντας πίσω σε εκείνη την εποχή, ο Gates θυμάται ότι: «Υπήρχε κάτι πολύ κομψό στη λειτουργία του υπολογιστή». Ο θαυμασμός έγινε πάθος και με τον Ουρανό στον πρώτο οίκο του και σε τετράγωνο με τον Ήλιο του θέλγεται από οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ξεχωριστό. Στον υπολογιστή ο Gates έβλεπε το μέλλον (Ουρανός), όχι μόνο το δικό του, αλλά και της ανθρωπότητας.

Όταν τα σχολικά κονδύλια για τους υπολογιστές στέρεψαν, ο Gates και οι συμμαθητές του, Paul Allen (συνιδρυτής της Microsoft), Ric Weiland (από τους πρώτους υπαλλήλους της Microsoft που αυτοκτόνησε το 2006) και Kent Evans, άρχισαν να γράφουν προγράμματα για να χρησιμοποιούν παράνομα τους υπολογιστές μιας ιδιωτικής εταιρίας. Αναμενόμενη συνέχεια: τους έπιασαν και τους επέβαλαν περιορισμό στο σχολείο. Με τη λήξη του περιορισμού, αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ιδιωτική εταιρία για να ανακαλύπτουν προβληματικά προγράμματα στους υπολογιστές με αντάλλαγμα τη δωρεάν χρήση τους. Όταν η εταιρία πτώχευσε, το Lakeside διέβλεψε το ταλέντο του και του ανέθεσε την ευθύνη να γράφει προγράμματα που βελτιστοποιούσαν την κατανομή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες του σχολείου με χρηματικό αντάλλαγμα $4.200. Ο Gates, επιπρόσθετα, ενεργοποίησε την Αφροδίτη του στο Σκορπιό (σε τρίγωνο με τον ωροσκόπο του). Τροποποιούσε μυστικά τον κώδικα που έγραφε με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε τάξεις που οι υπόλοιποι μαθητές ήταν… μαθήτριες! Ο Gates αποφοίτησε το 1973 από το Lakeside και κατάφερε να εισαχθεί στο Harvard, το οποίο εγκατέλειψε το 1975 για να ξεκινήσει την πρώτη του εταιρία μαζί με τον Allen. Ως γνήσιος Καρκίνος, το συζήτησε με τους γονείς του και εκείνοι τον ενθάρρυναν στην απόφασή του. Στις 4 Απριλίου 1974 (Κριός, φυσικά) γεννιέται η Microsoft.

Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν

«Είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία της βιομηχανίας των υπολογιστών», λέει με απαστράπτον χαμόγελο ο Gates στη συνέντευξή του στο abc News το 2005 και έχει δίκιο. Η Σελήνη του βρίσκεται όχι μόνο σε σύνοδο με την ακμή του 10ου οίκου, αλλά και στον Κριό. Ο Gates κρύβει έναν αδίστακτο δολοφόνο του Άρη κάτω από τη μάσκα του ευγενικού και χαμηλών τόνων ωροσκόπου του. Με αυτή τη θέση ο Gates θέλει να είναι πάντα στην πρώτη θέση του βάθρου, να είναι ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές. Η Σελήνη στον Κριό ψάχνει τον αμέσως επόμενο αντίπαλο για να αναμετρηθεί μαζί του. «Ο ανταγωνισμός είναι ένα φανταστικό πράγμα και η βιομηχανία των υπολογιστών είναι ακραία ανταγωνιστική!» αποκαλύπτει στη συνέχεια της συνέντευξης, ενώ το BBC τού αποδίδει τον ακόλουθο χαρακτηρισμό: «Ο Gates είναι γνωστός για τις επιθετικές επιχειρηματικές τακτικές του και το άμεσο στιλ διοίκησης που οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση με τους ανταγωνιστές του».

Η Microsoft είναι Κριός και ήταν πολύ εύκολο για τον Gates να επιβάλει την επεκτατική του προσέγγιση στην κουλτούρα της εταιρίας: «Αυτό που μου αρέσει στην κουλτούρα της Microsoft είναι που όλοι ξυπνάμε κάθε πρωί και σκεφτόμαστε εταιρίες όπως η Compaq, τεράστιες εταιρίες, που πήγαιναν πολύ καλά και κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί. Άρα, το μάθημα που κρατάμε είναι πως πρέπει να πρωτοτυπούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε κάτι επαναστατικό». Ο Ουρανός, ο πλανήτης της πρωτοτυπίας και της επανάστασης, είναι έντονος και στο χάρτη του Gates (τρίγωνο με Σελήνη, σύνοδο με ωροσκόπο) αλλά και στο χάρτη της Microsoft (Άρης τρίγωνο Ουρανός).

Η Microsoft, κάτω από τη διοίκηση του Gates, φάνηκε από την αρχή ότι θα ακολουθούσε ένα μοναχικό δρόμο προς την κορυφή, και μάλιστα με συμφωνίες ιδιαίτερα πρωτοποριακές για την εποχή τους. Ήταν το 1980 που η Microsoft μπήκε δυναμικά στον οικονομικό στίβο όταν υπογράφει συμφωνία με την IBM να την προμηθεύει με το λογισμικό DOS. Όμως, ο Gates έθεσε έναν όρο που έμελλε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας στη βιομηχανία λογισμικού. Η Microsoft είχε το ελεύθερο να προμηθεύει με λειτουργικά συστήματα και άλλους κατασκευαστές υπολογιστών (αν και τότε η IBM είχε το μονοπώλιο) και επί της ουσίας δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη υπολογιστών από άλλες εταιρίες, οι οποίες όμως θα εξαρτώντο από τη Microsoft για την προμήθεια λειτουργικού συστήματος. Ο πλανήτης των διαπραγματεύσεων, η Αφροδίτη, βρίσκεται στο Σκορπιό, και μάλιστα σε τετράγωνο με τη σύνοδο Πλούτωνα – Δία στο Λέοντα. Μια Αφροδίτη στο Σκορπιό όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται ποτέ με ίσους όρους αλλά την ίδια στιγμή δεν θα σε αφήσει να το καταλάβεις, μέχρι να είναι πολύ αργά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Gates εργάστηκε σκληρά και επιθετικά για να χτίσει την πιο επιτυχημένη εταιρία του κόσμου και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον Θορό, που έλεγε ότι: «Η επιτυχία συνήθως έρχεται σε εκείνους που είναι πολύ απασχολημένοι για να την αναζητήσουν». Όπου υπάρχει Σκορπιός υπάρχουν και μυστικά, και πολλοί θα σκότωναν για να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας του Gates. Ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να το αποκαλύψει στο abc News: «Η επιτυχία μου, ή μέρος της τουλάχιστον, οφείλεται στο ότι εστίασα σε συγκεκριμένα πράγματα από μικρή ηλικία. Θεωρούσα ότι το λογισμικό είναι μαγικό και σκέφτηκα ότι αν πραγματικά αφοσιωνόμουν σε αυτό και προσελάμβανα πραγματικά καταπληκτικούς ανθρώπους, τότε θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο με το εργαλείο αυτό. Νομίζω ότι το να εστιάζει κανείς σε συγκεκριμένα πράγματα είναι ο μόνος τρόπος να κάνει τη διαφορά». Ο κυβερνήτης του ζωδίου του (Πλούτωνας) σε σύνοδο με τον Δία είναι μια όψη μεγαλομανίας. Ο Gates ήθελε να γίνει θεός (Δίας) και να αλλάξει τον κόσμο. Το κατάφερε.

Πολλαπλό είδωλο

Όπως κάθε Σκορπιός, ο Gates έχει ένα πολυσύνθετο χαρακτήρα, τα κίνητρα του οποίου μένουν πάντα στη σκιά. Από τη μια, τα Windows συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με το Big Mac και την Coca Cola: έχουν γίνει συνώνυμο της παγκοσμιοποίησης. Ποιος ξεχνά, άλλωστε, την εξευτελιστική επίθεση με τούρτα που δέχθηκε από έναν εξαγριωμένο διαδηλωτή καθώς εισερχόταν στο κτίριο ενός οικονομικού συνεδρίου; Όμως, εκτός από άγριος οικονομικός μεγιστάνας, ο Gates έχει μια φιλανθρωπική πλευρά, που έχει καταφέρει να θολώσει τα νερά και τις αντιδράσεις απέναντί του. Είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος της Ιστορίας, σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια πάντα. Μαζί με τη γυναίκα του έχουν ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation», το οποίο μέχρι το 2006 είχε προσφέρει 7 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ιατρικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, γεγονός που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση με τους πλουσιότερους οικονομικούς οργανισμούς του πλανήτη. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της συνόδου Δία – Πλούτωνα.

Όσοι έχουν γεννηθεί με έντονο Πλούτωνα έχουν πάντα μια δύσκολη αποστολή. Θα έρθουν αντιμέτωποι σε αυτή τη ζωή με τη φθορά και το θάνατο σε κάθε του μορφή και πολύ εντονότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο Δίας, από την άλλη, δεν είναι μόνο ο ανώτατος άρχων των πάντων, αλλά και ο φιλεύσπλαχνος θεός που προστατεύει την ανθρωπότητα. Με αυτή τη σύνοδο ο Gates αισθάνεται σίγουρα την ανάγκη να χαρίσει σε όσους στερούνται, να προσφέρει γνώση και υγεία σε όσους την έχουν ανάγκη. Φυσικά, όμως, δεν παύει να έχει ωροσκόπο Καρκίνο, οπότε δεν μπορεί παρά να προσεγγίσει τη φιλανθρωπία μέσω της οικογένειας: «Βλέπεις γονείς να πεθαίνουν από AIDS, βλέπεις ορφανά παιδιά και την αρρώστια… Αν δεν τα δεις, αν απλώς διαβάζεις στατιστικές, είναι δύσκολο να κάνεις τη συσχέτιση και δεν το σκέφτεσαι σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να βοηθήσεις στην επίλυσή του. Επομένως, το να βρεθώ στην Ινδία ή στην Αφρική είναι απαραίτητο για να βεβαιωθώ ότι το ίδρυμά μου είναι αποτελεσματικό και ανανεώνει την αφοσίωσή μου στο σκοπό αυτό».

Πολλοί τον κατηγορούν ότι οι φιλανθρωπικές δραστηριότητές του είναι μια βιτρίνα που καλύπτει την αγάπη του για τον πλούτο. Κάτι που δεν φαίνεται, όμως, να απασχολεί ούτε τον ίδιο ούτε όσους ωφελούνται από τις προσφορές του. Άγγελος ή δαίμονας; Ένας Σκορπιός θα απαντούσε πως μπορεί να είναι με επιτυχία και τα δύο ταυτόχρονα.

stardome.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here