Ο Αστεροειδής Προσερπίνα στην Αστρολογία

0
7

Η Προσερπίνα (Proserpina) είναι ένας αστεροειδής της κύριας ζώνης των αστεροειδών, κι έλαβε το όνομά του από την Proserpina, την Ρωμαϊκή θεότητα, αντίστοιχη της Ελληνικής Περσεφόνης. Όμως προσοχή γιατί υπάρχει και αστεροειδής Persephone με αριθμό 399. Η Προσερπίνα ανακαλύφθηκε όμως νωρίτερα, κι έτσι το νούμερο που της αντιστοιχεί είναι το 26. Η μητέρα της είναι η Ceres (η αντίστοιχη της Ελληνικής Δήμητρας).

Η Προσερπίνα μυθολογικά είναι λοιπόν η Ρωμαϊκή εκδοχή της Περσεφόνης από την Ελληνική μυθολογία, κι έτσι αντίστοιχα γίνεται βασίλισσα του κάτω κόσμου και γυναίκα του Πλούτωνα. Αρχετυπικά σχετίζεται με την συνεχή αναγέννηση, τους κύκλους της ζωής. Έτσι, όταν ξεχωρίζει σε έναν γενέθλιο χάρτη, δηλώνει μια δυσκολία στην ενηλικίωση. Όπως η Προσπερίνα δυσκολεύτηκε στην αρχή να κατέβει στον κάτω κόσμο, να αλλάξει τις συνήθειές της, να αποχωριστεί το πατρικό της, έτσι και τα άτομα με έντονη την παρουσία του αστεροειδή, δυσκολεύονται να αφήσουν πίσω το γνώριμο, το οικείο της οικογένειας και της παιδικότητας. Γιατί αντιλαμβάνονται το βάρος όσων έρχονται μπροστά. Καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν, κι έτσι όλο αυτό συνοδεύεται από ένα σχεδόν Πλουτώνιο τραύμα.

Δείτε ΕΔΩ που βρίσκεται στον γενέθλιο χάρτη σας η Προσερπίνα 

Όσοι έχουν σύνοδο της Προσερπίνας με τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα (ή τα πολικά σημεία της Δύσης και του Ναδίρ αντίστοιχα), συνήθως προέρχονται από δυνατές οικογένειες, δημιουργούν έναν στιβαρό γάμο που τους επιτρέπει να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, να παραμείνουν κύριοι και να ζουν βασιλικά. Το τι μπορεί να είναι η έννοια της βασιλκής ζωής διαφέρει από χάρτη σε χάρτη φυσικά. Για άλλους αυτό μπορεί να είναι τα χρήματα, για άλλους η φήμη, σε άλλους χάρτες η ευτυχισμένη ζωή κλπ., εξαρτάται κάθε φορά την όλη δομή που ο γενέθλιος παρουσιάζει.

Όπως πάντα, η ανοχή σε μοίρες στους αστεροειδείς είναι μία μοίρα και αξίζει την προσοχή μας ένας από αυτούς τους μικρότερους αστεροειδής όταν βρίσκεται σε σύνοδο με μία από τις γωνίες του χάρτη, τον Ήλιο, την Σελήνη ή κάποιο από τα υπόλοιπα πλανητικά σώματα. Τότε επηρεάζει την προσωπικότητα, προσφέροντας συνοδευτικές πληροφορίες που αξίζει πάντα μα πάντα, να εξετάζονται μέσα από το πρίσμα του γενέθλιου.

Η έννοια του διαχωρισμού είναι επίσης ορατή σε περιπτώσεις με έντονη την παρουσία του αστεροειδή. Η Προσερπίνα αποχωρίζεται από την μητέρα της χωρίς καν να καταλάβει το πως και το γιατί. Ο Πλούτωνας την απαγάγει και ζει πλέον μόνιμα μαζί του. Έτσι παρατηρείται πως παιδιά με έντονη την Προσεπρίνα δίνονται συχνά για υιοθεσία, αποχωρίζονται από νωρίς, δίχως ίσως καν να το καταλάβουν παρά όταν είναι πλέον πιο μεγάλα. Επίσης η μητέρα τους είναι πάντα μια σημαντική φιγούρα, φαίνεται πως λαμβάνουν απεριόριστη αγάπη από εκεί και θαυμασμό με τον ίδιο τρόπο που η Δήμητρα θρηνεί για την Περσεφόνη, περιμένοντάς την με θρήνο, σπέρνωντας τον Χειμώνα όταν λείπει και το Καλοκαίρι όταν επιστρέφει σε εκείνη.

Κάτι τελευταίο. Η μυθολογία της Προσερπίνας δείχνει πως ο Πλούτωνας την πήρε στο βασίλειό τους και για να την κάνει “δική του”, δεν την ανάγκασε απλώς να καταναλώσει από την τροφή του κάτω κόσμου όπως συμβαίνει με την Ελληνική Περσεφόνη, αντίθετα πήρε σεξουαλικά και το σώμα της. Αυτή η δίχως συναίνεση επαφή περιτριγυρίζει τον μύθο της – είναι μάλιστα το σημαντικότερο κομμάτι αυτού που ενέπνευσε επίσης γλύπτες και ζωγράφους στην αποτύπωση της θεάς όπως φαίνεται και στις εικόνες που δίνονται παρακάτω.

Αυτό δεν σημαίνει πως τα άτομα που έχουν έντονη την Προσερπίνα στον χάρτη τους θα πέσουν θύματα βιασμού. Θέλω να το τονίσω αυτό, καθώς αρκετοί διαβάζουν για τον αστεροειδή, τον μύθο της ή και άλλες αστρολογικές ιστοσελίδες και τρομοκρατούνται – λογικό, κι εγώ θα τρόμαζα αν δεν ήξερα! Φυσικά αυτό το τόσο αρνητικό γεγονός μπορεί να συμβεί στον καθέναν, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Προσερπίνα συμβολίζει την Περσεφόνη μετά την αρπαγή της, όταν είναι πλέον βασίλισσα του Κάτω Κόσμου. Δεν είναι η μικρή ανυπεράσπιστη Περσεφόνη της Ελληνικής μυθολογίας. Ο Πλούτωνας μοιράζεται τον θρόνο μαζί της. Η Προσερπίνα Αρχετυπικά διοικεί και έχει δύναμη πάνω στον Πλούτωνα. Είναι ισάξιά του.

Φαίδρα

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here