Οι 12 οίκοι και η σημασία τους

0
8

1ος Οίκος (Ωροσκόπος)

Ο 1ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Κρίου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Άρη. Είναι ο οίκος του «είμαι». Συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο το Εγώ παρουσιάζεται στην καθημερινότητα του ατόμου. Συνδέεται έτσι με τον τρόπο που μας «διαβάζουν» οι άλλοι, αλλά και με τον τρόπο που προσλαμβάνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

2ος Οίκος

Ο 2ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Ταύρου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη την Αφροδίτη. Είναι ο οίκος του «έχω». Συμβολίζει το αξιακό σύστημα του ατόμου, τις βασικές πεποιθήσεις με τις οποίες πορεύεται στη ζωή του. Ταυτόχρονα δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιμετωπίζει τα υλικά αγαθά αλλά και τις απολαύσεις εν γένει.

3ος Οίκος

Ο 3ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο των Διδύμων και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Ερμή. Είναι ο οίκος του «επικοινωνώ». Συμβολίζει τις επικοινωνιακές ικανότητες του ατόμου, τον τρόπο που χρησιμοποιεί που το λόγο για να εκφρασθεί αλλά και για να γνωρίσει. Ταυτόχρονα δηλώνει τις πνευματικές αναζητήσεις αλλά και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους οικείους μας.

4ος Οίκος

Ο 4ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Καρκίνου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τη Σελήνη. Είναι ο οίκος του «νιώθω». Συμβολίζει τη σχέση του ατόμου με τις ρίζες του, τόσο ατομικές (καταγωγή, μητέρα) όσο και συλλογικές (πατρίδα, κοινωνική συνομάδωση). Είναι ο κατ’ εξοχήν οίκος της οικειότητας ενώ δηλώνει ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε την ανάγκη μας για την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

5ος Οίκος

Ο 5ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Λέοντα και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Ήλιο. Είναι ο οίκος του «κυβερνώ». Σχετίζεται με την παιδική ηλίκια του ατόμου και την προσίδια σ’ αυτήν διάθεση παιχνιδιου και διασκέδασης. Είναι ο πιο χαρούμενος και ξέγνοιαστος οίκος, αυτός που δηλώνει την χαρά του φλερτ και του έρωτα.

6ος Οίκος

Ο 6ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο της Παρθένου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Ερμή. Είναι ο οίκος του «αναλύω». Συνδέεται με την καθημερινή ρουτίνα του ατόμου, όπως αυτή εκδηλώνεται κυρίως μέσω της εργασίας. Ταυτόχρονα είναι ο οίκος που καθορίζει την δημιουργική έκφραση και την τάση για εστίαση στη λεπτομέρεια, σε βαθμό σχολαστικότητας.

7ος Οίκος

Ο 7ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Ζυγού και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη την Αφροδίτη. Είναι ο οίκος του «ισορροπώ». Συνδέεται με τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε προσωπικές. Δηλώνει το βαθμό ικανότητας του ατόμου να κρατάει τις ισορροπίες στη διαντίδρασή του με τους άλλους λαμβάνοντας υπόψη του τα δικά τους θέλω.

8ος Οίκος

Ο 8ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Σκορπιού και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Πλούτωνα. Είναι ο οίκος του «ποθώ». Συνδέεται με την σεξουαλικότητα του ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται. Ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τη διαισθητική ικανότητα και το μυστικισμό, συνδέοντας ζωή, θάνατο και αναγέννηση, και καθορίζοντας τη σχέση του ατόμου με τη μεταφυσική.

9ος Οίκος

Ο 9ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Τοξότη και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Δία. Είναι ο οίκος του «διδάσκω». Συνδέεται με την ανάγκη του ατόμου να διερευνήσει τα ανώτερα ζητήματα της ύπαρξης, σε υψηλό επίπεδο αφαίρεσης. Αντιπροσωπεύει την αγάπη για τη φιλοσοφία, την στέρεη ηθική αλλά και την τάση για ταξίδια και επέκταση του χώρου μας.

10ος Οίκος

Ο 10ος οίκος είναι ο οίκος του Μεσουρανήματος. Είναι ο ανώτερος οίκος μετά τον Ωροσκόπο και συμβολίζει το ανώτερο επίπεδο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε. Σχετίζεται με το ζώδιο του Αιγόκερου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Κρόνο. Είναι ο οίκος του «κτίζω». Δηλώνει την ενηλικίωση και τη διάθεση οικοδόμησης μιας σταθερής πορείας μέσα στη ζωή. Εκφράζεται μέσα από την ηθική της ευθύνης και την ωριμότητα.

11ος Οίκος

Ο 11ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο του Υδροχόου και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Ουρανό. Είναι ο οίκος του «οραματίζομαι». Συμβολίζει την διάθεση του ατόμου να ασχοληθεί ενεργά με τον κόσμο που τον περιβάλλει και να τον αλλάξει. Δηλώνει την επαναστατική διάθεση, την ενασχόληση με τα κοινά και την εν γένει κοινωνική δραστηριοποίηση.

12ος Οίκος

Ο 12ος οίκος σχετίζεται με το ζώδιο των Ιχθύων και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Ποσειδώνα. Είναι ο οίκος του «νοιάζομαι». Συνδέεται με την πνευματικότητα του ατόμου, μια πνευματικότητα όμως όχι έλλογη αλλά εναισθητική. Που έχει να κάνει δηλαδή με το έντονο ενδιαφέρον για τον συναισθηματικό κόσμο του άλλου αλλά και με την ανίχνευση των μικρών εκείνων δεικτών για τον εντοπισμό του παρασκηνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here