Οι Γενιές του ισχυρού Πλούτωνα

0
13

Ο Πλούτωνας ανήκει στους συλλογικούς πλανήτες. Η επιρροή του  ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο εισέρχεται, δεν είναι άμεσα αντιληπτή, κυρίως γιατί η φύση της ενέργειας που συμβολίζει,  φθείρει οτιδήποτε από τα βάθη του, προκειμένου να εξελιχτεί στην επόμενη μορφή του. Πρόκειται για μια διαδικασία μεταμόρφωσης – κάτι που από μόνο του απαιτεί χρόνο. Επομένως, οι διελεύσεις του Πλούτωνα φέρνουν στην επιφάνεια, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, οτιδήποτε είναι έτοιμο για καταστροφή και εξάλειψη, ενώ συνδέονται συχνά με βίαια γεγονότα καθιέρωσης νέας τάξης πραγμάτων. 

Σε κάθε διέλευση, ο πλανήτης δείχνει «τί» ενέργεια εκδηλώνεται, ενώ το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται δείχνει το «πώς» εκδηλώνεται η ενέργεια αυτή.  Αυτό σημαίνει ότι ο Πλούτωνας, αλλάζοντας ζώδια, αφυπνίζει αναλόγως σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ανθρώπινη συνείδηση και ύπαρξη, και που είναι η ώρα να αλλάξουν μορφή οριστικά,  επηρεάζοντας ταυτόχρονα και το συλλογικό ασυνείδητο. Εξάλλου ο Πλούτωνας συνδέεται με την εξέλιξη της συνείδησης των μαζών.

Σαν αυτόνομες προσωπικότητες επηρεαζόμαστε κομβικά από τη θέση των συλλογικών πλανητών όπως οΠλούτωνας στο γενέθλιο χάρτη μας. Άλλωστε αυτές είναι οι θέσεις που δηλώνουν το συλλογικό ιστορικό σκηνικό μέσα στο οποίο καλούμαστε να αναπτυχθούμε, να επηρεάσουμε και να επηρεαστούμε. Έτσι, στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύονται συνοπτικά οι διελεύσεις του Πλούτωνα από τα ζώδια τον τελευταίο αιώνα και ποια ήταν τα ιστορικά γεγονότα που ανέδειξαν και επηρέασαν τις αντίστοιχες γενιές ανθρώπων που γεννήθηκαν υπό το φως αυτών των γεγονότων.

Γενιά του Πλούτωνα στον Καρκίνο

(Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 1912 και οριστικά από τον Ιούλιο του 1913 εως τον Ιούνιο του 1939)

Με το ζώδιο του Καρκίνου να συνδέεται με ζητήματα όπως έθιμα και παραδόσεις, κληρονομικότητα, οικογενειακές σχέσεις και δεσμοί αίματος, τα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα που συνόδευσαν αυτή την διέλευση είναι ενδεικτικά: η έξαρση του τοπικού εθνικισμού στην Ευρώπη και ο επεκτατικός ιμπεριαλισμός που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Παράλληλα η περίοδος που ο Πλούτωνας ήταν στον Καρκίνο, συνοδεύτηκε από αναταραχή και αλλαγές των ιεραρχιών και των οικογενειών δομών. Η 24η Οκτωβρίου του 1929, η ημέρα του μεγάλου κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό εννέα εκατομμυρίων λογαριασμών αποταμιεύσεων, την απώλεια στέγης και την ασιτία για πάρα πολλούς ανθρώπους (μέχρι το 1932, οι άνεργοι έφθαναν τα 14 εκατομμύρια).

Γενιά του Πλούτωνα στον Λέοντα

(Από τον Αύγουστο του 1938 έως το Φεβρουάριο του 1939 και οριστικά από  τον Ιούνιο  του 1939 έως τον Ιούνιο του 1958).

Το ζώδιο που συμβολίζει την ανάγκη του Εγώ για διάκριση και επικυριαρχία πάνω σ’ αυτό τον κόσμο, σε συνδυασμό με την συσσωρευμένη ενέργεια του Πλούτωνα, δεν μπορούσε παρά να κινητοποιήσει συνταρακτικά γεγονότα. Αυτή είναι η εποχή που μεγαλομανείς ηγέτες ανεβαίνουν στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα όπως ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Στάλιν. Την ίδια στιγμή ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος γίνεται μια από τις σκοτεινότερος κηλίδες στην παγκόσμια ιστορία και εκμηδενίζει την ατομική ταυτότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, καθιστώντας τους αναλώσιμους. Παρόλ’ αυτά, στο ίδιο διάστημα παρατηρείται η τελειοποίηση του έγχρωμου κινηματογράφου (ο Λέοντας είναι μαζί με τον Ιχθύ τα δύο ζώδιο που συνδέονται στενά με την δραματική τέχνη, ενώ ο Λέωνσυνδέεται και με το θέαμα και την ψυχαγωγία σαν μορφή έκφρασης της προσωπικότητας). Αυτή η εξέλιξη έφερε και την καθιέρωση της βιομηχανίας του θεάματος (κινηματογράφος- τηλεόραση) έως τα μέσα της δεκαετίας του 50.  Η διάσημη επιγραφή HOLLYWOOD υπάρχει με τη σημερινή της μορφή από το 1949.

Γενιά του Πλούτωνα στην Παρθένο

(Από τον Αύγουστο του 1957 έως τον Απρίλιο 1958 και οριστικά από τον Ιούνιο του 1958 έως και τον Ιούλιο του 1972)

Ρεαλισμός, σχέση με την Γη και το σώμα, εργασία, οργάνωση, μεθοδικότητα, υπηρεσία – όλα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Παρθένο ξεχωριστή ανάμεσα στο ζωδιακό, απέκτησαν διαφορετική δυναμική με την είσοδο του Πλούτωνα. Η γενιά του Πλούτωνα στην Παρθένο έζησε την ανάδυση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και των αντίστοιχων οργανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, (Διεθνής Αμνηστία – Ιούλιος 1961, WWF – 1961, Greenpeace – 1970/1971). Όμως και η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει σημαντικά γεγονότα στον απολογισμό αυτής της περιόδου με τους αγώνες της εργατικής τάξης στη δεκαετία του ’60 και το Μάη του ’68. Όμως σημαντικότατη θα πρέπει να θεωρείται και η εξάπλωση της αστικής εργατικής τάξης σε χώρες όπως η Ινδία. Ξεχωριστή θέση στο χρονολόγιο όσων ανήκουν σ’ αυτή τη γενιά αποτελεί το κίνημα των hippies και ο νεαρός ακόμη κοινωνικός ακτιβισμός που κάνει το πρώτα σημαντικά βήματα του στο προσκήνιο της ιστορίας.

Γενιά του Πλούτωνα στο Ζυγό  

(Από  τον Οκτώβριο του 1971 έως τον Απρίλιο 1972 και οριστικά από τον Αύγουστο  του 1972 έως τον Αύγουστο του 1984)

Με την λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ (1973) βρίσκεται η αφετηρία της προσδοκίας για μία κοινωνία ισότητας, ειρήνης και διπλωματίας – ο παράδεισος του Ζυγού σε πρώτο πλάνο! Παράλληλα η αναθέρμανση του κινήματος του φεμινισμού φέρνει συνταρακτικές συνέπειες στο θεσμό του γάμου (και όπως είναι γνωστό ο Ζυγός είναι το ζώδιο που συμβολίζει το γάμο σαν κοινωνικό γεγονός της ένωσης δύο μελών μιας κοινωνίας σε κοινή πορεία). Όμως από το μικροσκόπιο του Πλούτωνα δεν μπορεί να ξεφύγει η διαφθορά και η αποσάθρωσης της δικαιοσύνης (ένας από τους ακρογωνιαίους συμβολισμούς του Ζυγού). Αυτή είναι η εποχή των δικών που επηρεάζουν όλο το Δυτικό κόσμο όπως η  δίκη για το σκάνδαλο Watergate (1973) και η μεγάλη δίκη των Μπάαντερ-Μάινχοφ (1975-77). Τέλος, ο Ζυγός, σαν ζώδιο που κυβερνάται από την Αφροδίτη, συνδέεται και με αλλαγές στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό στερέωμα. Αυτή είναι η περίοδος που κάνουν την εμφάνιση τους νέα, ριζοσπαστικά είδη μουσικής όπως disco, punk, new wave και οι αντίστοιχοι καλλιτέχνες τους. Ταυτόχρονα διάσημοι σκηνοθέτες, είτε κάνουν τα πρώτα βήματά τους (S.Spielberg), είτε τα σημαντικότερα έργα τους (I. Bergman, F.F. Coppola).

Γενιά του Πλούτωνα στο Σκορπιό

(Από το Νοέμβριο του 1983 έως το Μάιο 1984 και οριστικά από τα τέλη Αυγούστου του 1984 έως το Νοέμβριο του 1995)

Σεξ, χρήματα, κρίσεις, συλλογικά ταμπού – όταν ο Πλούτωνας γύρισε στο ζώδιο που κυβερνά, ήταν βέβαιο πως θα έδινε έναν ιδιαίτερο τόνο στη γενιά που θα γεννιόταν κάτω από τη πανίσχυρη αυτή θέση. Πρόκειται για τη γενιά που ενηλικιώθηκε και συνεχίζει να ενηλικιώνεται στο παρόν. Αν και ήδη από το 1981 εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για τη νόσο του AIDS από τις υπηρεσίες υγείας των Η.Π.Α. όλοι θα θυμούνται το χρόνια έως της αρχές της δεκαετίας του ’90 ως την περίοδο που η νόσος διαδίδεται ραγδαία και το σεξ δεν θα είναι ποτέ ξανά τόσο ασφαλές.  Την ίδια περίοδο καταγράφεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl το 1986 που επηρεάζει το γενετικό υλικό (DNA) ολόκληρων πληθυσμών. Παράλληλα  η ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται πως ότι έφτασε η ώρα να μάθουμε να μοιραζόμαστε τους πόρους και τις πηγές  του πλανήτη που δεν είναι ατελείωτες. Όσο για την αρένα του χρήματος, στη δεκαετία του ‘80 αυτοματοποιείται η ρύθμιση τιμών στο χρηματιστήριο αλλά και  σημειώνεται και το κραχ του 1987 που υπενθυμίζει πως μια οικονομική κρίση στη καπιταλιστική υφήλιο είναι πάντα πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε…

Γενιά του Πλούτωνα στον Τοξότη

(Από Ιανουάριο 1995 έως τον Απρίλιο 1995 και οριστικά από Νοέμβριο 1995 έως το Νοέμβριο του 2008)

Όταν ο Πλούτωνας τράβηξε την κουρτίνα στο ζώδιο που συνδέεται με την αναζήτηση νοημάτων, τα πιστεύω που θεμελιώνουν τον ηθικό μας κώδικα και την θρησκεία, βρήκε περισσότερα από ένα τέρατα να παραμονεύουν στο σκοτάδι. Όσοι/ες γεννήθηκαν κάτω από αυτή τη διέλευση μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που οι διαφορές στα πιστεύω και τις αξίες αποτελούν αφορμή πολέμου. Με πιο τρανό παράδειγμα τους πολέμους με άρωμα θρησκευτικού φονταμενταλισμού (επέμβαση των Η.Π.Α στην πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία και τη Μέση Ανατολή, άνοδος της απειλής της τρομοκρατίας στις Χώρες του Δυτικού κόσμου). Το πως θα επηρεαστούν τα πιστεύω και αξίες της συγκεκριμένης γενιάς μένει να παρατηρηθεί στα χρόνια που έρχονται…

Γενιά του Πλούτωνα στον Αιγόκερω

(Από τέλη Ιανουαρίου 2008 έως τον  Ιούνιο 2008 και οριστικά από τέλη Νοεμβρίου 2008 έως το Νοέμβριο του 2024)

Η εκδήλωση της  παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικού ελέγχου (Αιγόκερως) σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις, που παρασύρει σε πτώση οικονομικές αυτοκρατορίες, είτε κράτη, είτε οργανισμούς, θα αποτελέσει αφορμή για την ολοένα αυξανόμενη θέσπιση μέτρων ελέγχου, προκειμένου να εμποδιστεί η αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου και της εξουσίας. Το μόνο βέβαιο για τη συγκεκριμένη γενιά είναι πως έχει έρθει σε ένα κόσμο που οι κυβερνητικές δομές (Αιγόκερως) καταρρέουν μαχόμενες σθεναρά με καταπίεση και καταστολή…

stardome.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here