Μεσουράνημα ή δέκατος οίκος: η επιτυχία μας

0
19

O δέκατος οίκος είναι η προσωπική επιδίωξη, η σταδιοδρομία και η καριέρα μας. Περιλαμβάνει τις φιλοδοξίες, τη φήμη, την επιτυχία, την εργασία, την καριέρα, το επάγγελμα, την αναγνώριση, τα επιτεύγματα, το κύρος, το καθήκον, την ευθύνη, τη δημόσια εικόνα μας που βγαίνει προς τον κόσμο. Ακόμα συμβολίζει τον πατέρα στο πλαίσιο της οικογένειας. Γενικά αναδεικνύει το γονέα που είναι κυρίαρχος εξωτερικά και στηρίζει την οικογένεια. (Η μητέρα για ένα αντρικό ωροσκόπιο και ο πατέρας για ένα γυναικείο).

O δέκατος οίκος αντιστοιχεί στον Αιγόκερω. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η θέληση για εργασία,  η φιλοδοξία, η αυστηρότητα, η υπευθυνότητα, η αποδοχή των ευθυνών, η οργάνωση και η σταθερότητα, ο συντηρητισμός, η εχεμύθεια και η  περηφάνια. Στόχος μία καλή θέση στην κοινωνία, η απόκτηση δύναμης και εξουσίας. Ο Άρης εδώ βρίσκεται σε έξαρση.   Στη θέση αυτή, τα άτομα θέλουν να ηγηθούν και να προβληθούν. Λειτουργούν εγωιστικά και είναι φιλόδοξα, έτσι η επιθυμία για κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση, με τη δράση του Άρη, γίνεται συχνά επιθετική  αδιαφορώντας για το τίμημα (με κάθε κόστος), συχνά με υπερεκτίμηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας. Η Σελήνη βρίσκεται σε αδυναμία. Τα άτομα με τη Σελήνη στη θέση αυτή καταπιέζουν τις ευαισθησίες τους, δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους έχουν την αίσθηση του καθήκοντος και ότι η αγάπη των άλλων δεν είναι αυτή που πρέπει. Ακόμα και η δική τους αγάπη καθορίζεται με μόνιμο κριτήριο το κοινωνικό στάτους και την ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει η θέση τους. Νοιώθοντας έντονη ανασφάλεια,  επικεντρώνονται σε υλικές αξίες και δείχνουν ψυχρά χωρίς συναισθήματα. Ο Δίας είναι σε πτώση.  Η αισιοδοξία του Δία μειώνεται, οι υπερβολές του εδώ περιορίζονται, η αισιοδοξία περνά από το φίλτρο της λογικής και του εφικτού. Η τύχη, η εύνοια, η επέκταση, γίνονται με μεθοδικότητα και με γνώμονα την επιτυχία και την προσωπική προβολή. Η πληθωρικότητα αποκτά φιλοδοξία.

Στοιχείο του δέκατου οίκου είναι η γη. Ο Δέκατος οίκος είναι μέρος της τριάδας των οίκων της γης, των εγκόσμιων Οίκων ή Οίκων των Κεκτημένων, ένα μέρος από το τρίγωνο της ευημερίας  και της υλιστικής πλευράς του ατόμου, μαζί  με το δεύτερο και τον έκτο οίκο.

Ανήκει στους  γωνιακούς ή παρορμητικούς οίκους που αντιστοιχούν στα παρορμητικά  ζώδια. Ως γωνιακός οίκος έχει σχέση με τη δράση και τα νέα ξεκινήματα με στόχο την επίτευξη της ασφάλειας σε υλικό επίπεδο. Αυτό που επιδιώκουμε μπορούμε να το κατακτήσουμε με σκληρή εργασία, αντοχή, υπομονή και συνείδηση του στόχου.

Μεσουράνημα astrolife

Ο Δέκατος οίκος ανήκει στους κοινωνικούς ή εγκόσμιους οίκους, δηλαδή  σε αυτούς που βρίσκονται στο ημικύκλιο πάνω από τον άξονα Ωροσκόπου – Κατερχομένου. Δείχνει το μέρος του Ουρανού που ήταν μέρα κατά την ώρα της γέννησης μας. Είναι το μεσημέρι, εκεί που μεσουρανούμε γενικά σαν εικόνα της ύπαρξης και είναι στο μέσο της διαδρομής μας από την γέννηση-ανατολή-ωροσκόπο, ως τη δύση-θάνατο. Η ακμή του δέκατου οίκου σχηματίζεται από το Μεσουράνημα (MC) και είναι το υψηλότερο σημείο του χάρτη. Είναι το σημείο που μεσουρανούμε, επιτελούμε το πιο σημαντικό έργο αυτής της ζωής, όποιο κι αν είναι αυτό.Ο Δέκατος οίκος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξουμε να εκπληρώσουμε το έργο της ζωής μας μέσα από την καριέρα, ή ό,τι θεωρεί ο καθένας μας καριέρα. Μέσα από το δέκατο οίκο ρυθμίζουμε τον εαυτό μας και καθορίζουμε την κοινωνική μας εικόνα και το προφίλ στον έξω κόσμο. Τα πρότυπα υπάρχουν στον καθένα μας, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από τους γονείς μας και από το θαυμασμό μας γι’ αυτούς. Η επιρροή τους είναι συχνά καταλυτικό κριτήριο στην επιλογής μας, τη στάση μας και την εκπλήρωση του έργου μας. Το πόσο μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δράση μας και τις φιλοδοξίες μας εξαρτάται από τις αξίες και την ηθική με την οποία γαλουχηθήκαμε και το κατά πόσο θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που ενδεχομένως έχουν οι γονείς μας. Όσο και να μην το δεχόμαστε πάντα η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική μας προβολή. Όσο σημαντικός κι αν είναι ο τέταρτος οίκος, ακόμα σημαντικότερος είναι ο δέκατος. Ο πόλος αυτός καθορίζει και ρυθμίζει μέσα από βιωματικές επιλογές την ικανότητα μας για επιτυχία ή όχι!! Γι’ αυτό και  ο δέκατος οίκος είναι η έκφραση του πατέρα! Άλλωστε ό Κρόνος είναι ένας αυστηρός αλλά δίκαιος πατέρας!Στόχος μας εδώ με τη μελέτη του οίκου είναι να κατανοήσουμε τις δικές μας ανάγκες.

Έτσι μέσα από τον οίκο αυτό καθορίζουμε τη σταδιοδρομία μας, τη δουλειά, το επάγγελμα και φυσικά τη δημόσια εικόνα, το κύρος, τη φήμη μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που θεωρούμε έργο ζωής! Τι είναι όμως έργο ζωής για τον καθένα από μας;

Είναι αυτό με το οποίο θα αποκτήσουμε προσωπική ικανοποίηση! Μέσα από ένα έργο, ένα χόμπι, μια εθελοντική εργασία, ένα παιδί!  Ο δέκατος οίκος δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά αυτό που επιδιώκω και που προσπαθώ να γίνω. Αντιπροσωπεύει την ικανότητά να απορρυθμίσουμε τον εαυτό μας και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του  έξω κόσμου μέσα από ένα έργο. Όλοι έχουμε την ικανότητα της επίτευξης. Το είδος της είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Γιατί όμως  εγώ έχω διαφορετικό έργο ζωής και σκοπό;  Γιατί είναι τόσο σημαντική η προβολή μας στον κόσμο; Γιατί πολλοί είμαστε υποκριτές λέγοντας ότι δε μας νοιάζει και δε θέλουμε προβολή, ηγεσία και εξουσία; Μήπως δεν θέλουμε και έργο ζωής; Γίνεται  η ολοκλήρωση ενός έργου χωρίς την λογική και την πειθαρχία του Κρόνου;

Η έκφραση της κοινωνικής μας εικόνας καθορίζεται από τη σταδιοδρομία μας, την επιλογή του επαγγέλματος, την υπόληψη, την εκπλήρωση των αναγκών και των προσωπικών μας επιθυμιών. Καθορίζουμε το ρόλο μας στην κοινωνία, λειτουργούμε μέσα στο σύνολο σαν ομάδα, παράγουμε και συμμετέχουμε. Προβάλλουμε το ρόλο μας μέσα στην ομάδα και λαμβάνουμε τους καρπούς της ζωής μας! Τι ρόλο επιλέγουμε ο καθένας μας εξαρτάται από το πρότυπο του γονέα που καθορίζει τον οίκο αυτό. Ακόμα το πώς εστιάζουμε τον εαυτό μας στο σύνολο, στην ομάδα  εξαρτάται πάντα από το είδος της επίτευξης.  Ο ρόλος μας εξαρτάται πάντα από τις επιλογές μας, από τους στόχους που θέτουμε, τις φιλοδοξίες μας, την ηθική μας, το χώρο που θα κινηθούμε, τα είδη των κοινωνικών συνόλων όπου καλούμαστε ή επιλέγουμε να κινηθούμε. Ο ρόλος του επιχειρηματία, του γιατρού, του εργοδότη, του υπαλλήλου, του ηλεκτρολόγου, καθορίζουν και την κοινωνική μας θέση. Η σταδιοδρομία που επιλέγουμε και ικανότητα να κατακτήσουμε υψηλούς στόχους ή όχι, καθορίζει το προσωπικό μας προφίλ και το κοινωνικό μας στάτους, την κοινωνική μας τάξη. Είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε μας.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι η ικανότητα να σταδιοδρομήσουμε σε αυτό που θεωρούμε καριέρα και που για τον καθένα μας είναι διαφορετικό και διαμορφώνεται από τους παραπάνω παράγοντες. Αυτό είναι που καλούμαστε να πετύχουμε στο δέκατο οίκο. Όλοι έχουμε την ικανότητα να παράγουμε ένα έργο ζωής,  ο καθένας επιλέγει το δικό του. Το είδος και η ποιότητά του εξαρτάται από μας τους ίδιους. Η απόφαση είναι δική μας! Θα χρησιμοποιήσουμε τη σταδιοδρομία μας για να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο ή για προσωπική επιδίωξη; Εδώ υλοποιείται ο ρόλος μας σε αυτή τη ζωή ο σκοπός μας και η αποστολή μας. Ο δέκατος οίκος είναι η εικόνα του εαυτού μας που προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε.

Η σταδιοδρομία εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα ή την αποστολή που επιλέγουμε.  Μέσα από το επάγγελμα μας και την επιδίωξη μας ή τη επίτευξη του στόχου μας αποκτάμε την αίσθηση της ικανοποίησης. «Δεν έχει σημασία αν αυτό που κάνουμε είναι κάτι σημαντικό όπως ένας γιατρός η κάτι απλό όπως ένας γεωργός, σημασία έχει πως βιώνουμε την επίτευξη μας και το τι σημαίνει για μας καριέρα». Η αναγνώριση καθώς και η καταξίωση μέσα από το κοινωνικό μας προφίλ καθορίζεται πάντα από το κοινωνικό μας έργο. Ως σταδιοδρομίες είναι σεβαστές και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο δημιουργούν το αίσθημα της ικανοποίησης και οι δύο. Η μια όμως είναι πιο glamour και έχει περισσότερη αναγνώριση, φήμη και υλικές απολαβές! Αυτή είναι και η επιδίωξη άλλωστε αυτού που την επιλέγει. Διαφορετική από την άλλη που ίσως διαθέτει μια πιο απλή θεώρηση και στάση ζωής. Ανεξάρτητα από αυτό που επαγγέλλεται ο καθένας τους και οι δύο θα αφήσουν το σημάδι τους στον κόσμο. Μέσα από τις ζωές που θα βοηθήσει ο γιατρός και μέσα από την παραγωγή που θα φτάσει στο πιάτο μας ο γεωργός! Με ένα παιδί και οι δύο, με ένα σύγγραμμα ο πρώτος με μία θυμοσοφία ο δεύτερος!

astrolife μεσουράνημα

Ο δέκατος οίκος τονίζει πάντα την ανάγκη για αναγνώριση  αλλά από ποιους;

Για αρχή η αναγνώριση προέρχεται από τους γονείς μας, μετά από τους φίλους μας, από τους δασκάλους, από την αγαπημένη/αγαπημένο, από τον προϊστάμενο, τον εργοδότη, το περιβάλλον γενικά! Από παντού επιδιώκουμε την αναγνώριση. Πώς όμως;  Σαν παιδιά είμαστε ευχάριστα και προσπαθούμε πολύ για να  ικανοποιήσουμε  τους γονείς μας, σαν σπουδαστές μελετηροί, στους φίλους και στις σχέσεις δοτικοί, στην εργασία, παραγωγικοί στο σύνολο με ένα έργο ζωής!  Το αποτέλεσμα είναι η ικανοποίηση και η συγκομιδή των καρπών, της προσωπικής προσπάθειας!  Άλλωστε δεν είναι τυχαία η θέση του Κρόνου εδώ.  Στο τέλος της ζωής πάντα γίνεται ο απολογισμός κρίνεται η προσπάθεια και η επίτευξη των στόχων και της αποστολής μας στη ζωή!

Ο οίκος αυτός αντιπροσωπεύει την ικανότητα μας ή όχι, να προβάλλουμε την εικόνα μας στον έξω κόσμο και με τι τρόπο. Είναι η εξουσία που έχουν οι άλλοι επάνω μας και αντίστροφα, η δική μας εξουσία απέναντι στους άλλους. Είναι οι ρόλοι μας και πως τους διαχειριζόμαστε! Οι γονείς, η επιρροή τους και πως μπορούμε να απεμπλακούμε από αυτά τα πρότυπα και να ορίσουμε τους εαυτούς μας με νέα βάση σύμφωνα με αυτά που έχουν πραγματικό νόημα για μας.  Όλα εξαρτώνται από εμάς!

Τέλος είναι το σημάδι μας στον κόσμο αυτό για το οποίο θα μας θυμούνται – ακόμα και αν η φήμη είναι αυτή ενός δολοφόνου ή ενός ευεργέτη.

Οι θέσεις των πλανητών κοντά στο MC, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε ένα ωροσκόπιο. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται κοντά στο Μεσουράνημα το χαρακτηρίζουν, του προσθέτουν έννοιες. Είναι επίσης το πρόσωπο που επιδεικνύουμε στις κοινωνικές μας επαφές. Άρα η κοινωνική μας εικόνα. Οι πλανήτες μέσα στον οίκο βοηθούν στην προβολή και  έκφραση της εικόνας αυτής, είτε μέσω καριέρας, είτε μέσω κοινωνικής ζωής, είτε με ένα σημαντικό γονιό. Δείχνουν επίσης και περισσότερη ανάγκη και ικανότητα για κοινωνική προβολή και φήμη.

astrolife.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here