Η Σημασία, η φύση και οι ανοχές των όψεων!

0
18

Με τον όρο «όψη» στην αστρολογία εννοούμαι την γωνιακή απόσταση σε μοίρες μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων, όπως αυτά φαίνονται από τη γη. Στην πορεία ο όρος χρησιμοποιήθηκε και για μετρήσεις μεταξύ των πλανητών με σημεία του ζωδιακού όπως ο ωροσκόπος, το μεσουράνημα κ.λπ. Υπάρχουν πολλές όψεις, αλλά γενικά και ουσιαστικά, πέντε απ’ αυτές μελετούνται γιατί είναι αυτές που δίνουν αποτελέσματα.Στις όψεις επίσης δίνεται μια «ανοχή», η οποία σημαίνει ότι η όψη δρα όχι μόνο όταν οι πλανήτες σχηματίζουν ακριβή γωνία μεταξύ τους, αλλά και όταν η γωνία αυτή αποκλίνει μερικές μοίρες.Παραθέτω τώρα τις όψεις με τη σειρά ισχύος που έχουν και δίνω και τα διάφορα όρια ανοχής τους. 

Σύνοδος ονομάζεται η όψη στην οποία οι πλανήτες κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, βρίσκονται στην ίδια μοίρα του ζωδιακού. Η φύση της Συνόδου δηλαδή αν είναι ευνοϊκή ή δυσμενής, εξαρτάται από τους πλανήτες που τη σχηματίζουν. Όταν σε μια Σύνοδο συμμετέχει ο Κρόνος, η φύση του άλλου πλανήτη περιορίζεται από τη δύναμη του Κρόνου. Όταν συμμετέχει ο Άρης, και ο άλλος πλανήτης δεν είναι ο Δίας, τότε ο άλλος πλανήτης παρασύρεται από την πολεμική διάθεση του Άρη. Η ανοχή που δίνουμε στη Σύνοδο στο Γενέθλιο χάρτη, είναι συνήθως 7 μοίρες. Λέγεται πως όταν στη Σύνοδο συμμετέχει ο Ήλιος ή η Σελήνη, τότε η ανοχή αυτή φτάνει τις 10 μοίρες.Ωστόσο θα συνιστούσα να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα όρια αυτά μιας και όσο πιο ακριβής είναι μια όψη, τόσο περισσότερο εμφανή θα είναι τα αποτελέσματα που δείχνει στη ζωή του ατόμου που την έχει. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλουμε να μάθουμε ποιά είναι τα κύρια και πιο δυνατά χαρακτηριστικά μας ως χαρακτήρες, δεν έχουμε παρά να περιορίσουμε την ανοχή όλων των όψεων στη 1 μοίρα. Αν δε βρούμε καμία όψη, αυξάνουμε το εύρος της ανοχής σε 2 μοίρες και ούτω καθεξής, μέχρι να βρούμε όψη ή όψεις. Και στη Συναστρία, όπως και σε όλες εξάλλου τις αστρολογικές μεθόδους, η ανοχή εξαρτάται από τον αστρολόγο που κάνει την έρευνα, αλλά για πιο σίγουρα και σταθερά αποτελέσματα, η Σύνοδος, ας έχει έως 6 μοίρες ανοχή στο γενέθλιο χάρτη και τη συναστρία, ενώ στις Προόδους και στις Διελεύσεις 1 μοίρα ανοχή, είναι γενικά το αποδεκτό απ’ όλους τους αστρολόγους ανά τους αιώνες.

Η επόμενη είναι η όψη του Τετραγώνου των 90 μοιρών. Αυτή είναι η πιο δύσκολη όψη και τα αποτελέσματα που εμφανίζει σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, είναι λίγο πολύ αναπόφευκτα και δεν αλλάζουν. Απαλύνονται κάπως εάν στο ωροσκόπιο υπάρχουν και κάποιο ή κάποια Τρίγωνα και κάποιους καιρούς που τα Τρίγωνα δρουν είτε από διελεύσεις είτε από προόδους, χαραρώνουν κάπως τις εντάσεις των Τετραγώνων. Τα προβλήματα των Τετραγώνων οφείλονται στον ίδιο το χαρακτήρα του ατόμου, που μπορεί να εμφανίζεται επιθετικό, διασπαστικό, προκατειλημένο ή αντίθετο με τις συνθήκες και στις περιστάσεις που φανερώνονται από το Τετράγωνο. Δίνει ωστόσο δυνατούς χαρακτήρες όταν κατανοηθεί γι αυτό που είναι και το άτομο αποδεχτεί ότι θα πρέπει να καταβάλει ισχυρές προσπάθειες ενάντια στη μοίρα του για να ανταπεξέλθει και να την αλλάξει, καθώς και το να διατηρήσει την ηθική του αξιοπρέπεια και την τιμή του ακέραια στην προσπάθειά του αυτή, τα οποία ηθική αξιοπρέπεια και τιμή, ξεχνιούνται όταν κάποιος αντιμετωπίζει τα Τετράγωνα, τα οποία όμως Τετράγωνα, αυτά ακριβώς δοκιμάζουν… Η γνωστή έκφραση/προειδοποίηση που λέει «πρόσεχε στις γωνίες», προέρχεται ακριβώς από αυτήν την όψη. Η Ανοχή του Τετραγώνου στο Γενέθλιο είναι και εδώ 7 μοίρες γενικά. Άλλοι πάλι την ανεβάζουν έως και 9 και όταν συμμετέχουν Ήλιος ή και Σελήνη έως 11. Στη Συναστρία 4 μοίρες είναι ένα ικανοποιητικό όριο. Στις Προόδους και στις Διελεύσεις 1 μοίρα. 

Η επόμενη όψη είναι το Τρίγωνο των 120 μοιρών. Αυτή είναι η καλύτερη όψη και ότι καλό δείχνει, σημαίνει ότι αυτό θα έρθει στο άτομο χωρίς να χρειαστεί να κάνει αυτό το ίδιο κάποια προσπάθεια. Θα λέγαμε ότι είναι η ανταμοιβή από ένα παλιό καλό κάρμα όπως το Τετράγωνο είναι η τιμωρία από ένα κακό κάρμα. Η Ανοχή στο Γενέθλιο είναι 7 μοίρες και όπως και στο Τετράγωνο κάποιοι την ανεβάζουν στα 9 ενώ όταν συμμετέχει Ήλιος ή και Σελήνη έως 11. Στη Συναστρία 4 μοίρες και στις Προόδους και Διελεύσεις 1 μοίρα. 

Η επόμενη όψη είναι η Αντίθεση των 180 μοιρών. Θεωρητικά είναι δυσμενής όψη, αλλά ουσιαστικά λειτουργει αλληλοσυμπληρωματικά αναμεσα στα χαρακτηριστικά που δίνουν οι εμπλεκόμενοι πλανήτες.Δείχνει ότι τα ζητήματα που εκφράζονται μέσω αυτής, χρειάζονται ισορροπία και σύνεση και προθυμία για ευρεση της «χρυσής τομής» για να λυθούν, πράγμα που συνήθως λείπει από αυτούς που έχουν την όψη αυτή και αυτό ειναι και το μάθημ που πρέπει α πάρουν (ότι πρέπει να επιδείξουν ισορροπία για να μην «γκρεμιστούν»). Η Ανοχή της είναι κι αυτής 6-7 μοίρες στο Γενέθλιο, στη Συναστρία 4 μοίρες και στις Προόδους-Διελεύσεις 1 μοίρα. 

Η επόμενη όψη είναι το Εξάγωνο των 60 μοιρών. Έχει πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά με το Τρίγωνο, δηλαδή είναι καλή όψη, με τη διαφορά, ότι αυτά που δείχνονται από το Εξάγωνο, το άτομο θα πρέπει να κάνει και κάτι για να συμβούν, να συμμετέχει ενεργά δηλαδή κυνηγώντας τα οφέλη από το Εξάγωνο. Διαφορετικά, μπορεί και να μη φέρει τίποτα. Λόγω αυτού θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Εξάγωνο είναι όψη δημιουργίας καλού κάρμα για το μέλλον. Πολλοί το υποβιβάζουν σε σχέση με τη δύναμη και τη σημασία που δίνουν στα Τετράγωνο, Τρίγωνο, Σύνοδο και Αντίθεση, ακριβώς εξαιτίας αυτού του λόγου, δηλαδή ότι το άτομο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να οφεληθεί, αλλά όπως και στην Αντίθεση που θα πρέπει να ισορροπήσει για να αποφύγει τις κακές συνέπειες, πιστεύω ότι είναι μια εξίσου σημαντική όψη. Η Ανοχή της για τους περισσότερους είναι 6 μοίρες στο Γενέθλιο, προσωπικά όμως γνωρίζω ότι και με 7 λειτουργεί καλά. Στη Συναστρία 4 μοίρες είναι αρκετές και στις Προόδους Διελεύσεις 1 μοίρα. 

Κι εδώ τελειώνουν οι κύριες όψεις, θα συνεχίσουμε τώρα με τις δευτερεύουσες όψεις, αφού πρώτα τονίσουμε ότι, οι παραπάνω όψεις είναι αρκετές για να καλύψουν όλα τα είδη ανάλυσης και πρόγνωσης με την Αστρολογία. Οι υπόλοιπες είναι γι αυτούς που αναζητούν μια εξεζητημένη λεπτομέρεια, που πολλές φορές όμως μπορεί να οδηγήσει και σε λάθη κάνοντας κάποιον να παραγνωρίσει μια δευτερεύουσα όψη εις βάρος μια κύριας… 

Το Ημι-Τετράγωνο όψη των 45 μοιρών και το Ενάμισι-Τετράγωνο όψη 135 μοιρών, είναι και τα δύο της ίδιας φύσης του Τετραγώνου, μόνο που τα δυσμενή αποτελέσματα που φέρνουν δεν είναι τόσο μη αναστρέψιμα. Η Ανοχή τους είναι 3 μοίρες στο Γενέθλιο, άλλοι λένε 2, άλλοι 1, άλλοι 4, κι αυτό γιατί αυτά που περιγράφονται από αυτές τις όψεις, δε φαίνονται να ταιριάζουν με μια πρώτη ανάγνωση του ωροσκοπίου και δεν εμφανίζονται και σε όλους. Εμφανίζονται σε μερικούς, μόνο αργότερα, όταν δεν υπάρχουν πολλές κύριες όψεις. Έτσι είναι καλό να μελετώνται πάντα στο τέλος της ανάγνωσης του γενέθλιου ωροσκοπίου. Στη Συναστρία 1 μοίρα είναι αρκετή και στις Προόδους Διελεύσεις 1 μοίρα κι εδώ. 
Η όψη Χιαστί των 150 μοιρών. Αυτή θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν μια «αδύναμη σύνοδο», που απαιτεί όμως συμβιβασμούς και προσαρμογές στη φύση και το χαρακτήρα του «κατοχου» του χάρτη. Εξαρτάται κι αυτή από τους πλανήτες που την απαρτίζουν για την θετική ή αρνητική της χροιά και σημασία και ο Λίο λέει ότι γίνεται λίγο επικίνδυνη όταν συμμετέχει ο Άρης ή ο Ουρανός, επειδή αυτοί οι πλανήτες είναι ο πρώτος βίαιος κι ο δεύτερος εκρηκτικός. Η Ανοχή της είναι 3 μοίρες στο Γενέθλιο και 1 μοίρα σε Συναστρία, Προόδους και Διελεύσεις. 
Το Ημι-Εξάγωνο των 30 μοιρών, όπως λέει και το όνομά του, είναι το μισό του Εξαγώνου και έχει την ίδια αλλά πιο αδύνατη φύση, δηλαδή θετική. Ωστόσο πολλοί του αποδίδουν και αρνητική σημασία. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να συνδέσει δύο γειτονικά ζώδια, που η φύση τους είναι αντίθετη, όπως π.χ. Ιχθείς και Κριός, δηλαδή Νερό και Φωτιά. Αλλά όπως είπαμε και για το Εξάγωνο ότι τα οφέλη που φέρνει απαιτούν προσπάθεια για να κερδηθούν, εδώ θα πούμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσπάθεια και καμιά φορά μπορεί να μην υπάρξει και αποτέλεσμα. Δηλαδή τσάμπα κόπος σαν να λέμε. Αλλά όχι πάντα. Απλά μάλλον δεν μπορούμε να καθορίσουμε το αποτέλεσμα. Η Ανοχή του είναι 3 μοιρών στο Γενέθλιο και 1 μοίρα σε Συναστρία, Προόδους, Διελεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here