Η Εσωτερική Αστρολογία και ο ρόλος της σήμερα

0
14

«Η γνώση έχει τρεις βαθμούς: τη Γνώμη, την Επιστήμη, τον Φωτισμό. Τα μέσα ή το όργανο του πρώτου είναι νόημα, της δεύτερης διαλεκτικής, της τρίτης, της διαίσθησης».

(Plotinus, Επιστολή προς Flaccus)

Στους βασιλικούς τάφους και στους θαυμαστούς ναούς των μεγάλων πολιτισμών στην Αίγυπτο, στην Χαλδαία και την Ινδία, άνθισε για πρώτη φορά μια ιερή μελέτη.


Με οδηγό τα αστέρια του ουρανού, ο άνθρωπος ζήτησε να πλησιάσει την τάξη, το νόημα του σύμπαντος και του εαυτού του.


Η αστρολογία, στην αρχική της έκφραση, κατείχε σημαντικό ρόλο στον κορμό της υψηλής γνώσης και της αρχαίας σοφίας. Μύθοι και θρησκευτικά τελετουργικά που αντικατόπτριζαν την Θεία Τάξη από την οποία όλα προέρχονται, διαμορφώθηκαν με την βοήθεια της αφού  υπήρξε το κλειδί και ο φύλακας αυτής της γνώσης:  του προσωπικού μετασχηματισμού


Στο Στόουνχεντζ και στο Καρνάκ, οι ναοί σχεδιάστηκαν με Αστρολογικές γνώσεις για να συνδέσουν την περιστροφή της γης, τις κινήσεις των πλανητών, τις θέσεις των αστεριών και ενσωματώνοντας τον ίδιο τον Άνθρωπο στο μεγάλο κοσμικό σχέδιο.


Σήμερα, αφού τα αρχαία μυστήρια εξωτερικεύτηκαν και οι μύθοι είναι κοινό μας κτήμα, προσβλέποντας σε μια νέα εποχή, του Υδροχόου, ο όρος «Εσωτερική Αστρολογία» ίσως να μην είναι πια κι ο πλέον κατάλληλος, καθώς  αυτή η υψηλή, ολόκληρη και αλώβητη μορφή της αστρολογίας γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας για πολύ περισσότερους ανθρώπους.


 Η υψηλή αστρολογία που κάποτε άφησε τα ίχνη της ανεξίτηλα στην αρχαιότητα φάνηκε να έχει χαθεί από την καταγεγραμμένη ιστορία, αλλά η φύση της μπορεί να συναχθεί από την ίδια την αρχαία γλώσσα. Τα  ιερογλυφικά βρίθουν μεταφοράς και αναλογίας,  καθώς χρησιμοποιούνται καθημερινές εικόνες για να απεικονίσουν μεταφυσικές πραγματικότητες.


Αυτή η υψηλή Αστρολογία, η Εσωτερική Αστρολογία,  δεν γίνεται αντιληπτή χωρίς την κατανόηση της φύσης και της λειτουργίας των συμβόλων.
 Για παράδειγμα,  όπως ο άνθρωπος θεωρείται πως είναι η εξωτερική έκφραση της θείας αρχής, έτσι ένα αντικείμενο, μια έννοια, μια στάση, μπορούν να υποδείξουν ένα βαθύτερο επίπεδο σημασίας, όσο πλησιέστερα  το εντοπίζουμε στην προέλευση ή το αρχέτυπο. 


Με την βοήθεια της Εσωτερικής Αστρολογίας μπορούμε να εντοπίσουμε μια «πτυχή» του ωροσκοπίου  που θα μας αναδείξει τις θεϊκές του καταβολές, ώστε η Ψυχή να μπορεί να ανταποκριθεί στα επίπεδα της Θέλησής της, της Αγάπης και του Ανώτερου Νου και προκειμένου να καθοδηγηθεί η  Προσωπικότητα σε μια περισσότερο ουσιαστική κατεύθυνση, σύμφωνα με τους σκοπούς της Ψυχής.  


Ο όρος «πτυχή», χρησιμοποιείται στη Εσωτερική Αστρολογία για να σημάνει μια ομάδα σχέσεων όπου συνδυάζονται πλανήτες, ζώδια και οίκοι, όχι όμως με την έννοια της γωνιακής σχέσης μεταξύ των πλανητών.


Αν επιχειρώντας να μελετήσουμε την Εσωτερική  Αστρολογία, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε σε ήδη καθιερωμένες συνθέσεις μένοντας προσκολλημένοι στην παραδοσιακή προσέγγιση της ερμηνείας ( έστω με υψηλότερες, εσωτερικές σημασίες για τους πλανήτες, τα σημεία και τους οίκους),  διακινδυνεύουμε να κάνουμε λάθη ακόμη και αν λειτουργήσουμε υποβοηθούμενοι από την διαίσθηση μας αφού οι δονήσεις και οι ιδιομορφίες του διαισθητικού νου απαιτούν μια αστρολογία εφάμιλλου επιπέδου – μια αστρολογία αρκετά ευέλικτη ώστε να παραδεχτεί την ερμηνεία λεπτών νοημάτων  και των ομότιμών τους ενεργειών των ανώτερων πνευματικών πεδίων.

Η Εσωτερική Αστρολογία χρησιμοποιεί  τα ίδια, τα γνωστά μας, σύμβολα  για τα ζώδια, τους πλανήτες και τους οίκους και χρειάζεται να γνωρίζουμε αυτά τα διακριτικά για την  ανάγνωση του χάρτη. Όμως η δυναμική τους, η αλληλεπίδρασή τους  και η εκδήλωσή τους δεν ακολουθεί πάντοτε τις αυστηρές ταξινομήσεις της εξωτερικής γνωστής μας αστρολογίας.  Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως η εσωτερική αστρολογία, σύμφωνα με την  Αλίκη Α. Μπέιλι, αντιστοιχεί τους Οίκους και  τους εσωτερικούς πλανητικούς τους Κυβερνήτες όπως παρακάτω:

1ος Οίκος :  Κριός – Ερμής

2ος Οίκος : Ταύρος – Ήφαιστος – Vulcan

3ος  Οίκος : Δίδυμοι – Αφροδίτη

4ος  Οίκος : Καρκίνος – Ποσειδών

5ος  Οίκος : Λέων – Ήλιος

6ος Οίκος : Παρθένος – Σελήνη

7ος Οίκος :  Ζυγός-  Ουρανός

 8ος Οίκος : Σκορπιός – Άρης

 9ος Οίκος : Τοξότης – Γη

10ος Οίκος : Αιγόκερως – Κρόνος

11ος Οίκος : Υδροχόος – Δίας

 12ος Οίκος : Ιχθείς – Πλούτων


Ο ανώτερος Νους λειτουργεί στο αρχετυπικό επίπεδο, λειτουργεί  με όρους «κατηγοριών σκέψης», μέσω ζωντανών συμβόλων τα οποία είναι κοινά σε όλα τα επίπεδα έκφρασης του ίδιου αρχετύπου και τα παρουσιάζει στη συνείδηση κάποιων διορατικών, ως  οπτικές εικόνες.

Κάθε ένα από τα αστρολογικά σημεία πάνω στον ζωδιακό κύκλο, σηματοδοτεί τις ψυχικές μας ιδιότητες και τις πνευματικές μας ανάγκες, περιγράφει τις εξελικτικές διαστάσεις και τους τρόπους έκφρασής μας.

Οι Οίκοι σημειώνουν τους τομείς της ζωής μας στις οποίους τα σημεία αυτά αναπτύσσονται και εκφράζονται. Περιγράφουν τις εμπειρίες και τις συνθήκες της καθημερινότητας δια μέσου των οποίων μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε.

Οι πλανήτες αντιπροσωπεύουν τις λειτουργίες και τις ενέργειες της προσωπικότητας, τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε και να εκπληρώσουμε το φάσμα των δυνατοτήτων μας και μεσολαβούν  ώστε να φθάσει η επιρροή των σημείων σε μας, δωρίζοντας μας  τις πνευματικές τους ενέργειες.  Και ενώ τα ζώδια που βρίσκονται τοποθετημένα στους ουρανούς, παραμένουν απόμακρα, οι πλανήτες που  βρίσκονται κοντά μας, είναι λιγότερο απρόσωποι, μοιάζοντας στους ισχυρούς Θεούς της Μυθολογίας, από τους οποίους δανείζονται το όνομά τους και οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τα ανθρώπινα.


Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για την κατεύθυνσή τους στη ζωή προσπαθώντας να διακρίνουν τον σκοπό τους. Μοιάζουν να περιπλανούνται σε αδιέξοδες διαδρομές και στενωπούς με την ελπίδα ότι τουλάχιστον θα λάβουν κάποιες συντεταγμένες. Εκείνοι που θα στραφούν στην γνωστή και διαδεδομένη ή παραδοσιακή αστρολογία, συνήθως ενημερώνονται για θέματα που γνώριζαν ήδη και στα όσα αφορούν στις καθημερινές τετριμμένες τους ανάγκες, ή για το πώς θα αποκτήσουν χρήματα και ρομαντικές σχέσεις. Δεν βρίσκουν την διέξοδο και την πληροφορία για το πώς θα προσεγγίσουν την ικανοποίηση των πνευματικών τους αναζητήσεων ή τον πνευματικό πλούτο, ή για το πώς θα κερδίσουν μια υψηλότερη σχέση, εκείνη που μπορεί να υπάρξει μεταξύ της ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού τους, ώστε να πλημμυρίσει η ζωή τους από νόημα και αξία. 


Η Εσωτερική Αστρολογία είναι η Αστρολογία της Ψυχής
. Η μελέτη ενός γενέθλιου χάρτη από την ψυχοκεντρική οπτική, επικεντρώνεται στον σκοπό της ψυχής, στο γιατί είμαστε εδώ, από πού έχουμε έρθει και πού κατευθυνόμαστε.


Η γνωστή Παραδοσιακή ή εξωτερική αστρολογία είναι η αστρολογία της προσωπικότητας. Το επίκεντρο της είναι τα προβλήματα και οι δυνατότητες της προσωπικότητας.


Η αστρολογία με επίκεντρο την ψυχή βασίζεται στην κατανόηση ότι υπάρχει ένας θεϊκός σπινθήρας που ονομάζουμε «ψυχή» μέσα στον καθένα μας.  Οι στιγμές της βαθιάς διορατικότητας, της ειρήνης, του δέους, του θαύματος, της χάρης και της αγάπης που όλοι έχουμε βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή μας,  είναι η φωνή της Ψυχής.


Ο Carl Jung, στο βιβλίο του «Σύγχρονος άνθρωπος στην αναζήτηση μιας ψυχής»
, κάνει τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι σε τριάντα χρόνια θεραπείας των ασθενών στο δεύτερο μισό της ζωής τους, η ασθένεια ή η νεύρωση τους ήταν πάντοτε αποτέλεσμα της έλλειψης πνευματικής ή πνευματικής σημασίας :


«… δεν υπήρξε κάποιος το πρόβλημα του οποίου εν τέλει δεν ήταν η εξεύρεση θρησκευτικής αντίληψης για τη ζωή. Είναι ασφαλές να πούμε ότι καθένας από αυτούς αρρώστησε επειδή είχε χάσει αυτό που οι θρησκείες κάθε έθνους έχουν προσφέρει στους οπαδούς τους και κανένας από αυτούς δεν έχει πραγματικά θεραπευτεί και δεν έχει ξανακερδίσει την πνευματική του προοπτική ».


Αυτός ο θεϊκός σπινθήρας, η ψυχή, λαχταρά και επιδιώκει την ενότητα,  την τελειότητα.  Οι  διδασκαλίες της Αρχαίας Σοφίας, αναφέρουν πως το κίνητρό της είναι ανιδιοτελές και ο σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας ή η συμβολή στο μεγαλύτερο Συνολικό Αγαθό. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική φιλοσοφία,  ιδιαίτερα συμβατή με την Υδροχοική εποχή μας.  


Αναγνωρίζοντας και προσπαθώντας να υπερβούμε τους περιορισμούς και τα προβλήματα της προσωπικότητας, όπως τις υπερβολές, την συναισθηματική αστάθεια και τις αρνητικές σκέψεις, καθίσταται δυνατόν να επιτύχουμε προοδευτικά την ενσωμάτωση της προσωπικότητας και την είσοδό μας σε μια κατάσταση αρμονίας για το σώμα, τα συναισθήματα και τον νου μας.


Πολλές τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης εργάζονται προς τον σκοπό αυτό. Για παράδειγμα η Χάθα Γιόγκα και η βοτανική Ιατρική, εργάζονται για την επούλωση του σώματος. Τα Ιάματα του Μπαχ και η συμβουλευτική, εργάζονται πάνω σε θέματα συναισθηματικής φύσης. Η προσευχή και οι θετικές επιβεβαιώσεις, ασχολούνται με το νοητικό σώμα.


Και ενώ η ενσωμάτωση της προσωπικότητας είναι μια συνεχής διαδικασία, μόλις αυτή επιτυγχάνεται έως κάποιο βαθμό, αρχίζει ο εμπλουτισμός της προσωπικότητας με τις ιδιότητες της ψυχής και η εξέλιξή της τείνει προς την σύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό.


Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με την Ψυχή ή τον Ανώτερο Εαυτό. Αυτές περιλαμβάνουν τον διαλογισμό, κάποιες μορφές δημιουργικής απεικόνισης, όνειρα, ψυχοσύνθεση, καλλιτεχνική και μουσική έκφραση, επικοινωνία με τη φύση, συμπονετική υπηρεσία, μελέτη Ιερών Γραφών και κλασικών Αρχαίων Σοφών και ούτω καθεξής.


Αναδύεται επομένως, η επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθούμε από την υπερβολική εστίαση στις αρνητικές εκφράσεις της αστρολογικής ενέργειας, την υπερβολική έμφαση στα γεγονότα, τις επιδράσεις και τις εκδηλώσεις.


Οπωσδήποτε δεν προτείνω να αγνοούμε τις «αρνητικές» τάσεις και τις εκδηλώσεις της προσωπικότητας, γιατί είναι κατευθυντήριες γραμμές για τον παρελθόντα και τον παρόντα πόνο της ψυχής και υποδεικνύουν τους τρόπους θεραπείας εκείνου του πόνου.


Αλλά η εστίαση του Εσωτερικού Αστρολόγου πρέπει να είναι πάνω στις θετικές ιδιότητες και τις υψηλότερες δυνατότητες που μπορεί εν τέλει να εκφράσει ο συμβουλευόμενος του. Πολύ συχνά, η παραδοσιακή και ακόμη και η ψυχολογική αστρολογία, έχει επικεντρωθεί υπερβολικά και πολύ έντονα στα μεγαλύτερα βάθη που μπορεί να φτάσει ο ερωτών.

Έτσι, βασικές ιδιότητες που απαιτούνται από τον μελετητή της Εσωτερικής Αστρολογίας  είναι η διαίσθηση του Ουρανού, η ευαισθησία και η συμπόνια του Ποσειδώνα,  σε συνδυασμό με την βαθιά κατανόηση του εξελικτικού σκοπού του Πλούτωνα.

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του, μοναδικό, σκοπό ψυχής. Αυτός ο σκοπός βρίσκεται σύμφυτος  με εμάς  από τη στιγμή της γέννησης και η εκδήλωσή του στον κόσμο είναι ο λόγος της ύπαρξής μας, η εκπλήρωση της ζωής μας, ενώ χωρίς αυτόν αισθανόμαστε χαμένοι και αποξενωμένοι. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο σκοπός της ψυχής μας χάνεται με το πέρασμα του χρόνου και τις συνθήκες της ζωής, παραμένοντας ωστόσο πάντοτε μέσα μας. Ένα κλειδί με το οποίο η γνώση αυτή μπορεί να ξεκλειδωθεί, είναι η εσωτερική κατανόηση του ωροσκοπίου.

Η Εσωτερική Αστρολογία είναι αυτού του είδους ο οδηγός, κι αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός της. Το σύνολο της γνώσης που μας είναι γνωστό ως Εσωτερική Αστρολογία προέρχεται από την Θεοσοφική παράδοση και τις διδασκαλίες του Θιβετανού Djwhal Khul, όπως υπαγορεύτηκε στην Αλίκη Α. Μπέιλι. Περιλαμβάνεται σε ένα τεράστιο σύνολο βιβλίων που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος αυτού που αναφέρεται ως διδασκαλία της Αρχαίας ή της Αιώνιας Σοφίας.

Ο ρόλος του εσωτερικού αστρολόγου είναι να λειτουργήσει ως έναυσμα και καταλύτης,  στηρίζοντας τον συμβουλευόμενο του να έρθει σε επαφή με την εσωτερική αίσθηση του σκοπού του. Και ο σκοπός αυτός  μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί ρωτώντας  τους ανθρώπους τι τους δίνει τη μεγαλύτερη χαρά.   Τι αγαπούν να κάνουν περισσότερο;

Η χαρά είναι μία από τις υπέρτατες ιδιότητες της ψυχής και η εστίαση σε αυτά που μας γεμίζουν χαρά μας εναρμονίζει με τον σκοπό της ψυχής μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bailey, Alice A., A Treatise on the Seven Rays, NY & London: Lucis Publishing Co, Vols 1-5.

Bailey, Alice A., Esoteric Astrology, NY & London, Lucis Publishing Co, 1979, pp. 653-4.

Bailey, Alice A., Ponder on This, London & NY: Lucis Publishing Co, 1983, p. 229.

Burt, Kathleen, Archetypes of the Zodiac, St. Paul, Minnesota: Llewellyn Publications, 1988.

Esoteric Technologies, Solar Fire User Guide, Version 3. Adelaide, Aust: 1994-95, p. 177.

Jung, C.G., Modern Man in Search of a Soul, NY & London: Harcourt Brace Jovanovich, 1933, p. 229.

Oken, Alan., Soul-Centred Astrology, New York: Bantam Books, 1990, p. 33.

Weiner, Errol, Transpersonal Astrology, Gt. Britain: Element Books Ltd, 1991

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here