Ερμηνεία των 12 οίκων

0
12

Στην Αστρολογία υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι στις οποίες στηρίζεται η ανάλυση ενός αστρολογικού χάρτη: τα 12 ζώδια, οι 10 βασικοί πλανήτες και οι 12 οίκοι. Το ταξίδι στην ερμηνεία των βασικών παραμέτρων θα ξεκινήσει από τους οίκους και τη σημασία τους στον αστρολογικό χάρτη.

Οι οίκοι σε έναν αστρολογικό χάρτη απαντούν στο ερώτημα: που; Με τον όρο που αναφέρομαι στον τομέα της ζωής που έχει επίδραση η κάθε αστρολογική τάση που στηρίζεται στην κίνηση των πλανητών μέσα στο ζωδιακό κύκλο. Ξεκινώντας την ερμηνεία του κάθε οίκου, καλό θα ήταν να θυμάστε πως η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας σαν την πραγματική ζωή που ξεκινά από τη γέννηση και καταληγεί στο θάνατο ενός ατόμου. Πάμε λοιπόν:

1ος Οίκος

Ο 1ος οίκος που ονομάζεται και ωροσκόπος (AC) συμβολίζει καταρχάς την εικόνα σου. Έχει να κάνει με τη γέννηση (με τις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή της γέννησης σου όσον αφορά τους γονείς σου και το άμεσο περιβάλλον τους), αλλά και με τον τοκετό καθαυτό. Ο 1ος οίκος, που συνδέεται με τον Κριό και τον Άρη, δείχνει τον τρόπο που ξεκινάς οτιδήποτε στη ζωή σου. Με ποιον τρόπο κάνεις το πρώτο βήμα για να προσεγγίσεις κάποιο άτομο, πως θα συμπεριφερθείς στην πρόκληση μίας νέας σχέσης ή δουλειάς, πως επιτίθεσαι και αμύνεσαι; Ο 1ος οίκος συμβολίζει και την εμφάνιση σου, αφού είναι η πρώτη εικόνα που έχει κάποιος όταν έρχεται σε επαφή μαζί σου, αλλά και την ίδια την εικόνα σου όσον αφορά το στυλ που ακολουθείς στο ντύσιμο, στο χτένισμα ή στο βάδισμα σου. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει πως μετά τα 30 χρόνια του ο καθένας γίνεται ο ωροσκόπος του, αλλά αυτό είναι μύθος. Ο ωροσκόπος συμβολίζει τη μάσκα που φοράς ώστε να παρουσιάζεις μία εικόνα που σε βολεύει στην πρώτη σου επαφή με άτομα γύρω σου ώστε να μην προσφέρεις στο πιάτο όλα τα όπλα αλλά και τις αδυναμίες σου με την πρώτη ματιά ή χειραψία. Ο ωροσκόπος δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον Ήλιο σου, δηλαδή για να εκπληρώσεις την αποστολή σου με βάση το ζώδιο σου.

2ος Οίκος

Ο 2ος Ηλιακός οίκος συνδέεται με τον Ταύρο και την Αφροδίτη και συμβολίζει τη στιγμή που το παιδί αποχωρίζεται από τη μητέρα του και αντιλαμβάνεται πως έχει ένα προσωπικό δυναμικό που καλείται να αναπτύξει, εκφράσει και εξελίξει. Ο 2ος οίκος δείχνει τα ταλέντα, τις πηγές αυτών, τις αξίες σου και το δυναμικό που μπορείς να εκφράσεις ώστε να έχεις όφελος στη ζωή σου. Για τον παραπάνω λόγο έχει να κάνει και με τα χρήματα και τον τρόπο με τον οποίο τα κερδίζεις, τα σκορπάς και γενικότερα τη σχέση σου μαζί τους. Ο 2ος οίκος είναι ο χώρος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας αφού όταν εκφράζεται σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου και να εκφράσεις το κομμάτι του εαυτού σου που θεωρείς πως έχει μεγάλη αξία. Γι αυτό και ο 2ος οίκος αναφέρεται στις αξίες σου με την έννοια όχι μόνο των υλικών αποκτημάτων, αλλά και των πιστεύω και των ταλέντων σου που διαμορφώνουν την αυτόφωτη προσωπικότητα σου.

3ος Οίκος

Ο 3ος οίκος συνδέεται με το ζώδιο των Διδύμων και τον Ερμή και δείχνει τον τρόπο που σκέφτεσαι, επικοινωνείς, εκφράζεσαι και γράφεις. Συμβολίζει τη στιγμή που το παιδί πηγαίνει σχολείο και αποκτά τις πρώτες του γνώσεις πάνω στις οποίες θα χτίσει τη φιλοσοφία του. Δείχνει τη λειτουργία του αριστερού τμήματος του εγκεφάλου, το λοβό που εκφράζει τις διανοητικές ικανότητες σου. Εκφράζει την ηλικία που είσαι στο Δημοτικό και τις εμπειρίες σου από αυτή την εποχή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεσαι και αποκτάς γνώσεις. Ο 3ος οίκος δείχνει επίσης τις σχέσεις σου με αδέλφια και κοντινούς συγγενείς, με τα άτομα που έχεις στη γειτονιά που ζεις και κινείσαι καθώς και τις εμπειρίες αυτών των ατόμων. Τέλος, συμβολίζει τα κοντινά ταξίδια, το λόγο που κάνεις εκδρομές και τι είδους είναι αυτές οι εκδρομές. Ο 3ος οίκος είναι ο χώρος που δείχνει με ποιο τρόπο χρησιμοποιείς το μυαλό σου και τη διάθεση σου να είσαι ένας αιώνιος μαθητής ή φοιτητής που μαθαίνει όσα χρόνια και αν περάσουν στη ζωή του…

4ος Οίκος

Ο 4ος οίκος ή ναδίρ (IC) συνδέεται με τον Καρκίνο και τη Σελήνη και είναι το πρώτο στάδιο της αφομοίωσης των εμπειριών των τριών πρώτων οίκων. Εδώ φαίνονται οι εμπειρίες που είχες στο σπίτι που μεγαλώσες, η ατμόσφαιρα, οι σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτό και οι εικόνες που αποκόμισες και σε συνοδεύουν ως συναισθηματικές εμπειρίες μέχρι σήμερα. Στον οίκο αυτό φαίνεται τι κρύβεται βαθιά μέσα στην ψυχή σου και με ποιον τρόπο εκφράζεις αυτό το στοιχείο ώστε να αισθάνεσαι ασφάλεια στη ζωή σου. Ο οίκος αυτός δείχνει τον ένα γονιό σου, συνήθως τον πατέρα, όσον αφορά την προσπωικότητα του και την επιρροή του πάνω σου. Ο 4ος οίκος συνδέεται και με τη σχέση σου με την παράδοση και τη διάθεση σου να ριζώνεις κάπου ή να δημιουργείς σταθερούς δεσμούς στο διάβα σου. Τέλος, ο 4ος οίκος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τελειώνεις κάτι, τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνεσαι από άτομα και καταστάσεις και είναι ενδεικτικός και για τις συνθήκες του περιβάλλοντος σου προς το τέλος της ζωής σου.

5ος οίκος

Ο 5ος οίκος συνδέεται με το Λέοντα και τον Ήλιο και είναι ο χώρος στον οποίο επιζητάς να αυξήσεις τον κύκλο επιρροής σου, να φανείς δημιουργικός/η και μοναδικός/η, να γίνεις και πάλι ένα μικρό παιδί  που βλέπει τη ζωή ως παιδική χαρά. Ο 5ος οίκος δείχνει τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και δρας με στόχο να αναδείξεις τα ταλέντα και τις δυνατότητες σου και να έχεις θετικό αντίκτυπο, να αναπτύξεις τις δραστηριότητες που σου ταιριάζουν αφού σε κάνουν να αισθάνεσαι δημιουργικός/η. Ο 50ς οίκος αναφέρεται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σε δράσεις που σε βάζουν πάνω σε μία σκηνή με το κοινό από κάτω να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, στο φλερτ και στον έρωτα από την άποψη της σχέσης που προσφέρει έξαψη και δημιουργεί όνειρα. Στον 5ο οίκο φαίνεται η αγάπη ως τρόπος έκφρασης, πως αγαπάς και με ποιον τρόπο αποζητάς την αγάπη από τους γύρω σου. Είναι ο οίκος που δείχνει πως ξεδιπλώνεις την καρδιά σου σε κάθε σχέση και δραστηριότητα.

6ος Οίκος

Ο 6ος οίκος συνδέεται με την Παρθένο και τον Ερμή και λειτουργεί ως το τέλος του παιχνιδιού που ορίζει ο 5ος οίκος και το πρωινό ξύπνημα με στόχο να αναλάβεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που σου αναλογούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο που κινείσαι . Στον 6ο οίκο αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργείς μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και ανάγκης να ενταχθείς και να υπηρετήσεις σκοπούς που δεν εντάσσονται στις δημιουργικές σου απασχολίες. Επειδή συνδέεται με τον Ερμή, ο 6ος οίκος δείχνει την ικανότητα σου να αναλύεις και να συνθέτεις, δύο βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τη δυνατότητα που σου δίνεται να ξεχωρίζεις από άλλα άτομα με βάση αυτές τις ικανότητες σου. Στον 6ο οίκο συναντάς την καθημερινότητα, την εργασιακή ρουτίνα που μπορεί να περιλαμβάνει μία επαναλαμβανόμενη καθημερινή τελετουργία, εργασιακές σχέσεις που βασίζονται σε κανόνες και πλαίσια αλλά και κάποιες δράσεις που επανέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, ο 6ος οίκος συμβολίζει την υγεία και την ευεξία του σώματος, ενώ δείχνει και τις σχέσεις σου με τα οικιακά ζώα. Θέλει να σου υπενθυμίσει πως η ζωή έχει καθημερινότητα και ρουτίνα και τεστάρει την προσαρμοστικότητα σου στην παραπάνω αλήθεια.

7ος Οίκος

Ο 7ος οίκος συνδέεται με το Ζυγό και την Αφροδίτη και είναι ο οίκος των διαπροσωπικών σχέσεων είτε αυτές αναφέρονται σε ερωτικό, επαγγελματικό ή φιλικό επίπεδο. Δείχνει τον τρόπο που σχετίζεσαι, το είδος του/ης συντρόφου που επιθυμείς και τις συνεργασίες που επιδιώκεις να συνάπτεις. Στην πραγματικότητα ο 7ος οίκος δείχνει το κομμάτι του εαυτού σου που είναι κρυμμένο, τον άλλο σου εαυτό, που όταν συναντάς σε ανθρώπους που συναναστρέφεσαι εκνευρίζεσαι επειδή δεν μπορείς να εκφράσεις εσύ άμεσα. Μέσω του 7ου όμως οίκου έχεις τη δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά με κομμάτια του εαυτού σου δε γνωρίζεις και να συναναστραφείς άτομα που σε συμπληρώνουν ώστε να αισθανθείς πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Ο 7ος οίκος δείχνει επίσης σχέσεις με δικαστήρια, το βαθμό της κοινωνικότητας σου και πόσο έτοιμος/η είσαι να βάλεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα με στόχο να υπάρξουν ισότιμες σχέσεις στη ζωή σου…

8ος Οίκος

Ο 8ος οίκος συνδέεται με το Σκορπιό και τον Πλούτωνα και με τρεις απλές λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θάνατος, μεταμόρφωση και αναγέννηση. Σε αυτό τον οίκο η σχέση αποκτά μεγαλύτερο βάθος, αφού η ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων γίνεται στη βάση της ψυχικής σύνδεσης και όχι μόνο της κοινωνικής κοινής συμβίωσης. Είναι ο χώρος που δείχνει βαθιά κρυμμένα κομμάτια της ψυχής σου (πολλές φορές και σκοτεινές επιθυμίες και εμμονές), εκεί που όταν κάποιο άτομο μπορέσει να μπει μπορεί να γίνει ο/η χειρότερος εχθρός σου ή ο/η ιδανικός/η σύντροφος. Σε αυτόν τον οίκο περνάς από τις προσωπικές σου αξίες σε αυτές που μοιράζεσαι με το/η σύντροφο ή με το άτομο με το οποίο έχεις μία πολύ βαθιά, στα όρια του μεταφυσικού, σχέση. Γι αυτό και σε αυτόν τον οίκο συγκαταλέγεται το σεξ όχι ως η πράξη με το άτομο που σε εμπνέει ερωτικά ή για ένα love affair (που ίσως να είναι και περαστικό), αλλά το σεξ που σε κάνει να ανοίγεις την ψυχή σου στο/η σύντροφο και να μη φοβάσαι να αφεθείς στα χέρια του/ης. Το σεξ ως μία πράξη που σε οδηγεί σε μία μεταμορφωτική εμπειρία. Σε αυτό τον οίκο φαίνεται η σχέση σου με το μυστήριο της ύπαρξης, με αυτό που υπάρχει πέρα από τη γήινη πραγματικότητα. Τέλος, σε πιο πρακτικό επίπεδο, στον 8ο οίκο εμπίπτουν θέματα που σχετίζονται με κοινά χρηματικά ζητήματα με το/η σύντροφο, με κληρονομιές και με εφορίες.

9ος Οίκος

Ο 9ος οίκος συνδέεται με τον Τοξότη και το Δία και δείχνει τη διάθεση σου να αναζητήσεις το νόημα της ζωής, τους κανόνες που διέπουν τη ζωή και την ύπαρξη μίας ανώτερης δύναμης που κινεί τα νήματα. Ο οίκος είναι ενδεικτικός για τη λειτουργία του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου και της διαίσθησης σου. Σε αυτό τον οίκο αναζητάς μία ανώτερη δύναμη ή ύπαρξη με στόχο να μπορείς να ελπίζεις σε κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις σου και σου παρέχει την απαραίτητη πίστη ώστε να συνεχίσεις να προσπαθείς και να δρας. Στον οίκο φαίνεται και η κλίση σου για ανώτερες σπουδές, για τη διεξαγωγή έρευνας σε ένα τομέα που σε εκφράζει, για την άνεση που έχεις να δημοσιεύεις, να διδάσκεις, να συγγράφεις. Επίσης είναι ενδεικτικός οίκος για τα μακρινά ταξίδια και για την έφεση που έχεις σε κουλτούρες και πολιτισμούς που είναι μακριά από τα προσωπικά σου δεδομένα. Είναι ένας οίκος προπαρασκευαστικός για την καριέρα αφού έρχεται τη στιγμή που προετοιμάζεσαι για να κολυμπήσεις στα βαθιά νερά του 10ου οίκου που δείχνει τη δημόσια εικόνα σου κυρίως μέσα της επαγγελματικής σου ζωής.

10oς Οίκος

Ο 10ος Οίκος ή Ηλιακό ζενίθ ή Μεσουράνημα (MC), που συνδέεται με τον Αιγόκερω και τον Κρόνο, συμβολίζει το υψηλότερο σημείο του αστρολογικού χάρτη, εκεί που κάθε κουβέντα, κίνηση, ενέργεια είναι ορατή στην κοινωνία. Ο 10ος οίκος συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να σε δει η κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να αφήσεις το προσωπικό σου αποτύπωμα σε αυτή. Δείχνει κατά πόσο επιθυμείς να υπηρετήσεις ή να υπηρετηθείς, να επηρεάσεις ή να επηρεαστείς, να εργαστείς για να προσφέρεις ή να εργαστείς για να δοξαστείς. Ο 10ος οίκος δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τομέα της καριέρας αφού εκεί αναγνωρίζεις πως έχοντας βάλει ένα σημαντικό στόχο και προσπαθώντας να τον φέρεις εις πέρας σμιλεύεις τη δημόσια εικόνα σου. Δείχνει τις επαγγελματικές σου κλίσεις, τα εργασιακά σου ταλέντα και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την καριέρα ως προέκταση της προσωπικότητας σου. Ο 10ος οίκος συνδέεται και με έναν από τους δύο γονείς, συνήθως τη μητέρα, και δείχνει τη σχέση σου με αυτή αλλά και τις επιρροές σου από την ανατροφή που σου έδωσε. Στο 10ο οίκο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξοδέψεις τα 15 ή περισσότερα λεπτά της διασημότητας σου…

110ς Οίκος

Ο 110ς οίκος συνδέεται με τον Υδροχόο και τον Ουρανό και αποτελεί το επόμενο βήμα της κοινωνικοποίησης σου μετά το 10ο οίκο του αστρολογικού σου χάρτη. Εδώ φαίνεται η διάθεση σου να ενταχθείς σε κοινωνικές ομάδες, σε πολιτικά κινήματα και να ασχοληθείς με χόμπι και δραστηριότητες που δείχνουν πως σκέφτεσαι πέρα από εσένα και τις προσωπικές σου φιλοδοξίες. Ο 11ος οίκος δείχνει το είδος των φίλων σου, τις προβολές που κάνεις πάνω σε αυτά τα άτομα και το ανοικτό σου μυαλό μπροστά στη διαφορετικότητα του καθενός μέσα στην κοινωνία. Επίσης συμβολίζει τους στόχους σου, τις φιλοδοξίες σου και τα όνειρα σου όσον αφορά την ικανότητα σου να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είσαι, να προσφέρεις όραμα και στόχο σε μία ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να γίνουν η νέα σου φιλική συντροφιά. Στον 11ο οίκο, ο μικρόκοσμος σου είναι πολύ μικρός και θέλεις να ανοίξεις τα χέρια σου για να επεκτείνεις τον κύκλο επιρροής και δράσης σου.

12ος Οίκος

Ο 12ος οίκος συνδέεται με τους Ιχθείς και τον Ποσειδώνα και δείχνει την επιθυμία, την τάση και την ευκολία (ή τα αντίθετα τους) να ενωθείς με μία ανώτερη δύναμη που διαλύει τις προσωπικές ανάγκες μέσα σε μία θάλασσα που κυριαρχεί η πανανθρώπινη και ανιδιοτελής αγάπη. Στο 12ο οίκο προσπαθείς να ακούσεις την ψυχή σου και τις βαθύτερες ανάγκες της, συντονίζεσαι με ήχους και εικόνες που έχουν καρμική χροιά και σχετίζονται με ένα παρελθόν που είναι άγνωστο ή ξεχασμένο αλλά δονεί έντονα το ασυνείδητο κομμάτι της προσωπικότητας σου. Ο 12ος οίκος είναι ενδεικτικός για την καριέρα αφού δηλώνει κατά πόσο μπορείς να εργαστείς σε κοινωφελείς οργανισμούς, να θυσιάσεις την προσωπική σου καταξίωση εις όφελος μίας κοινωνικής δράσης και αν μπορείς να εκπροσωπήσεις μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων και επιθυμιών που δυσκολεύονται να εκφραστούν. Άνθρωποι με έντονο 12ο οίκο (με πλανήτες σε αυτόν, με κυβερνήτη που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο χάρτη τους) μπορεί κατά καιρούς να χάνονται σε εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ) αφού δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των επιθυμιών της ψυχής, αλλά είναι σε θέση να συντονιστούν με μία ολόκληρη κοινωνία και να προσφέρουν όραμα, ελπίδα και ανακούφιση παίρνοντας στην πλάτη τους δυσθεώρητα βάρη. Στον οίκο αυτό συναντάμε λοιπόν καλλιτέχνες, περιθωριακούς, πολιτικούς, αθλητές και διαχειριστές ψυχικής υγείας που μπορούν να φτάσουν σε ανώτατα αξιώματα με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και αποτυχημένους που δεν άντεξαν το βάρος στις πλάτες τους και τους κατάπιε το κύμα με το οποίο προσπάθησαν να τα βάλουν. Ταυτόχρονα όμως ο 12ος οίκος είναι πολύ δύσκολος για τις ερωτικές σχέσεις αφού η ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες και στην απόδραση από την καθημερινότητα της σχέσης είναι τρομακτική. Στο 12ο οίκο καλό θα ήταν να προσφέρεις ανιδιοτελώς στην ανθρωπότητα οποιοδήποτε πλανήτη έχεις, καθώς διαφορετικά δε θα μπορέσεις ποτέ να ηρεμήσεις τον υπόκωφο και ενίοτε αυξανόμενο ήχο της ψυχής σου που μοιάζει απόκοσμος ή αλλόκοτος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here