Διελεύσεις του Κρόνου από τους οίκους

0
13

Είναι ο πλανήτης που όταν μας «χτυπάει» μας βάζει σε μια επίπονη διαδικασία, αναγκάζοντας ακόμα και τις πιο αθώες ψυχές να σκληρύνουν και τα αιώνια νεανικά μυαλά να ωριμάσουν. Και μπορεί να αλλάζει ζώδιο κάθε δύο χρόνια, όμως όπου και αν βρίσκεται επηρεάζει τον καθένα μας, σε διαφορετικό τομέα της ζωής μας κάθε διετία.

Ο κυβερνήτης του Αιγόκερω, ο Κρόνος, είναι ο πλανήτης που όταν περνάει από τους γενέθλιους προσωπικούς πλανήτες μας (Ηλιο, Σελήνη, Ερμή, Αφροδίτη, Αρη) γκρεμίζει το ανεδαφικό και ανέφικτο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και θεμελιώνει οτιδήποτε αξίζει να παραμείνει στη ζωή μας. Είναι ο πλανήτης του οποίου η διέλευση είναι βάσανο όταν τη βιώνουμε, αλλά πηγή σοφίας όταν ολοκληρωθεί. Ολα αυτά αρκούν για να χαρακτηρίσουμε τον Κρόνο Συμπαντικό Δάσκαλο, Μεγάλο Θεριστή, Γερο-Σοφό, Βασιλιά του Κάρμα. Το μότο του Κρόνου είναι: «Ο,τι έσπειρες, θερίζεις».

Ο Κρόνος παραμένει σε κάθε ζώδιο για περίπου δύο χρόνια και καλύπτει όλο τον ζωδιακό σε 29-30 χρόνια. Συνδέεται με το γκρέμισμα, την απώλεια, και κάποιες φορές την καταστροφή. Με τη διέλευσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας (σωματικά ή ψυχικά), να φέρει ακόμα και ένα θάνατο στο προσκήνιο. Με λίγα λόγια, το ροζ συννεφάκι της αφέλειας με το οποίο πορευόμαστε μετατρέπεται σε μαύρο σύννεφο, που φέρνει βροχή, χαλάζι και κατακλυσμό.

Ο Κρόνος κατ’ αρχάς είναι η φοβία μας, η αχίλλειος πτέρνα μας. Δείξε μου τον Κρόνο σου, να σου πω πού αισθάνεσαι ανασφάλεια, πού φοβάσαι να ανοιχτείς. Ιδιαίτερα ο οίκος που βρίσκεται ο Κρόνος στο γενέθλιο χάρτη μας είναι η περιοχή που προστατεύουμε τον εαυτό μας, που αμυνόμαστε, εκεί όπου μαθαίνουμε να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και όχι σε άλλους. Ο Κρόνος δημιουργεί συνείδηση πως απαιτείται αγώνας και κόπος, επιμονή και υπομονή και, κυρίως, Χρόνος για να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν είναι μπαμπούλας, δεν βάζει απαγορευτικά στις ευκαιρίες, αλλά απαιτεί οικονομία δυνάμεων και σύνεση, σοβαρότητα και προφύλαξη.

Ο Κρόνος στην πραγματικότητα συμβολίζει τις φιλοδοξίες μας και γι’ αυτό η σφαίρα εμπειρίας (οίκος) που τον συναντούμε στον χάρτη είναι τόσο κρίσιμη για εμάς που εγείρει όλους τους φόβους μας. Δείχνει την έμφυτη ανάγκη μας για υπεράσπιση του Εγώ, δείχνει τη διάθεση να παίζουμε με κανόνες και μέσα σε καθορισμένα πλαίσια. Προσφέρει την ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση, για «σκάψιμο» του εαυτού μας και εύρεση του νοήματος της ζωής, δημιουργώντας αποσταγμένη σοφία με την πάροδο του χρόνου.

Δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο

Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της Κρόνιας δοκιμασίας βιώνουμε μια δυσάρεστη εμπειρία που θέλουμε να τελειώσει και να ξεχαστεί το συντομότερο δυνατόν. Ομως ο Κρόνος είναι η αφορμή για την εσωτερική μας μεταμόρφωση και τη διάνοιξη των επόμενων χιλιομέτρων της ζωής μας, που οδηγούν στον τελικό μας στόχο: να αναπτύξουμε τα χαρακτηριστικά που θα μας ολοκληρώσουν ως προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, καθαρίζει το μονοπάτι προς τον Ήλιο μας ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει να ξεριζώσει από αυτό πράγματα στα οποία βρίσκουμε ασφάλεια και απάγκιο.

Η πρώτη φορά που νιώθουμε την ύπαρξη του Κρόνου στο πετσί μας είναι με τη λεγόμενη «επιστροφή Κρόνου», όταν δηλαδή ο αργός πλανήτης ξαναέρχεται στο ζώδιο που βρισκόταν όταν γεννηθήκαμε, κάτι που συμβαίνει γύρω στα 28-30 μας χρόνια. Ομως κάθε χρονιά, ανάλογα με το ζώδιο όπου βρίσκεται, ο Κρόνος διευλαύνει ένα συγκεκριμένο οίκο του γενέθλιου ωροσκοπίου μας, επηρεάζοντας τον ανάλογο τομέα της ζωής μας. Οι διελεύσεις του Κρόνου από τους οίκους του γενέθλιου χάρτη.

Διέλευση του Κρόνου από τον ωροσκόπο (1ος οίκος)

Ο Κρόνος στον ωροσκόπο είναι το λεγόμενο «Χέρι της Μοίρας», αφού καλούμαστε να αντιληφθούμε τον προορισμό μας, να κάνουμε τις απαραίτητες αναθεωρήσεις, να στραφούμε στον εαυτό μας παρά στην κοινωνία ώστε να βρούμε τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες με τα οποία θα ασχοληθούμε μακροχρόνια. Ο Κρόνος, πλησιάζοντας τον ωροσκόπο, φέρνει στο προσκήνιο μια εμπειρία που μας προσγειώνει στη γήινη πραγματικότητα. Η σχέση μας αποκτά βαρύτητα και είναι η ώρα να επισημοποιηθεί ή να διαλυθεί.

Είναι η ώρα να κριθούμε σε μια επαγγελματική συμφωνία, αφού θα φανεί αν είμαστε ικανοί να συμμετέχουμε σε αυτήν ή όχι. Οι πράξεις μας αποκτούν ρεαλισμό και περιορίζονται στις απολύτως βασικές, με στόχο την απόκτηση προσωπικής ταυτότητας και ένα βαθύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Οσον αφορά την εμφάνιση, ο Κρόνος μπορεί να φέρει απώλεια βάρους ή μείωση της φυσικής αντοχής (ενδυνάμωση με βιταμίνες), με στόχο όμως το σώμα να εισέλθει σε μια νέα εποχή, κατά την οποία θα αυξήσει τη δύναμη και την ενέργειά του.

Διέλευση του Κρόνου από τον 2ο οίκο

Ο 2ος οίκος είναι ο οίκος στον οποίο διαμορφώνουμε τις προσωπικές μας αξίες και βρίσκουμε πηγές ενδυνάμωσης της αυτοεκτίμησής μας. Η διέλευση του Κρόνου προστάζει εργασία με στόχο την παραγωγικότητα. Μια δουλειά θεμελιώνεται, μια συνεργασία ή εκπαίδευση που θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια ξεκινά (ίσως κάποια δουλειά που ολοκλήρωσε τον κύκλο της σταματάει).

Αυξάνουμε αργά και σταθερά τις υλικές και ψυχικές μας κτήσεις (ταλέντα, δεξιότητες), οι οποίες καταλήγουν σε πηγές υλικών και ψυχικών αξιών (η διδασκαλία ως μορφή εργασίας, η επιμονή στο στόχο ως επιθυμία επιτυχίας) που θα ανασυρθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Διαμορφώνουμε τον εαυτό μας ώστε να βρούμε το σύντροφο με τον οποίο θα θέλαμε να περάσουμε τη ζωή μας. Λόγω οικονομικών δυσκολιών απαιτείται εκλογίκευση των εξόδων.

Διέλευση του Κρόνου από τον 3ο οίκο

Ο 3ος είναι ο οίκος στον οποίο διαμορφώνουμε την ποιότητα της σκέψης μας, συσχετίζοντας αντικείμενα, ανθρώπους, ιδέες και απόψεις μεταξύ τους. Με τη διέλευση του Κρόνου το βάθος της γνώσης μας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Είναι εποχή έναρξης μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας, μιας ερευνητικής εργασίας με στόχο την απόκτηση ευρείας γνώσης, που θα βοηθήσει στην ουσία των ιδεών και στο επαγγελματικό μας στάτους.

Αρχίζουμε να εκφράζουμε σκέψεις και πεποιθήσεις οι οποίες καταδεικνύουν την πρακτικότητα και την αναλυτική ικανότητα του μυαλού μας. Ο τρόπος έκφρασής μας αποκτά βαρύτητα και η επικοινωνία γίνεται στοχευμένη και όχι με διάθεση απλής κοινωνικής επαφής. Μπαίνουμε σε μια σειρά επαγγελματικών και οικογενειακών ταξιδιών, ενώ μια απομάκρυνση από τους συγγενείς μας είναι πιθανή.

Διέλευση του Κρόνου από τον 4ο οίκο (IC)

Ο 4ος οίκος συμβολίζει το χώρο όπου θέλουμε να περνάμε τις ιδιωτικές μας στιγμές. Ο Κρόνος με τη διέλευσή του εδώ δημιουργεί αναζήτηση γύρω από το χώρο όπου αισθανόμαστε ασφάλεια και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με μια μετακόμιση ή μια ανακαίνιση. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε πως τα όρια του σπιτιού (μέσω απόκτησης ιδιωτικού χώρου ή της δημιουργίας ή διάλυσης της οικογένειας) αλλά και των επαγγελματικών φιλοδοξιών απαιτούν αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς την οικογένεια γίνονται πιεστικές (ίσως και λόγω κάποιου προβλήματος με ένα γονιό). Το παρελθόν απαιτεί αντιμετώπιση με ρεαλισμό και σύνεση, με στόχο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική μας ζωή (σπίτι) και στην κοινωνική μας δράση (εργασία). Η αποκοπή από κάποιες οικογενειακές ή επαγγελματικές ρίζες είναι αναπόφευκτη.

Διέλευση του Κρόνου από τον 5ο οίκο

Ο 5ος οίκος ονομάζεται και οίκος της δημιουργικότητας. Συμβολίζει την ανάγκη μας να εκφράσουμε τον εαυτό μας, να είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί. Η διέλευση του Κρόνου σηματοδοτεί μια εποχή που νιώθουμε πως δεν είμαστε αγαπητοί, πως η ζωή είναι δύσκολη και ενίοτε ανυπόφορη. Η ενέργεια μειώνεται και η ζωντάνια περιορίζεται. Η διέλευση του Κρόνου θέλει να διδάξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε τη ζωτικότητα, τη φυσική και σεξουαλική μας ενέργεια και όλες τις μορφές δημιουργικής έκφρασης.

Το ζητούμενο είναι η εργασία με υπευθυνότητα και πειθαρχία, ώστε να κάνουμε θετική εντύπωση και να εισέλθουμε σε μια κοινωνική ομάδα στηριζόμενοι στη σοβαρή μας έκφραση και όχι σε δραματοποιημένες αλλά ουσιαστικά κενές πράξεις. Η εργασία αποκτά το ρόλο της εξωτερίκευσης των δημιουργικών ταλέντων (το χόμπι ως εργασία, δηλαδή).

Ο έρωτας αποκτά την ανάγκη συναισθηματικής σταθερότητας, με αποτέλεσμα μια πιθανή έλξη προς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι δεσμοί αποκτούν χαρακτήρα καρμικού δεσίματος και μια σοβαρή σχέση πιθανόν να ολοκληρωθεί με τον ερχομό ενός παιδιού, γεγονός που αντιμετωπίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα.

Διέλευση του Κρόνου από τον 6ο οίκο

Ο 6ος οίκος δηλώνει τον τρόπο που διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από το περιβάλλον μας, τη σχέση μυαλού και σώματος και τη διάθεσή μας να υπηρετήσουμε την κοινωνία. Ο Κρόνος εδώ προστάζει οργάνωση και πειθαρχία σε θέματα εργασίας και υγείας. Η δουλειά γίνεται σκληρή και απαιτητική, οι σχέσεις με συνεργάτες και συναδέλφους γίνονται αφορμές ευθιξίας και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε ένα αυστηρό επαγγελματικό προφίλ.

Το σώμα φωνάζει για αυτοκάθαρση με απώλεια του περιττού βάρους και για αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που μπορεί να προέρχονται από χρόνια κακή διατροφή με ξεκίνημα υγιεινής ζωής. Η ανάγκη για καθημερινή εργασία περιορίζει τη διάθεση να δούμε τη ζωή πιο σφαιρικά και οι τάσεις απόδρασης από την καθημερινότητα δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο. Γενικότερα, γίνεται έντονος διαχωρισμός μεταξύ απαραίτητου και περιττού στη ζωή.

Διέλευση του Κρόνου από τον 7ο οίκο

Ο 7ος οίκος είναι η σφαίρα της ζωής που συναντάμε τον απέναντί μας, τον συντρόφου ή συνεργάτη μας και τι είδους σχέσης επιθυμούμε μαζί του. Δείχνει επίσης τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη δέσμευση σε σχέσεις και συνεργασίες. Η ερωτική σχέση ξεκαθαρίζει. Από τη μια πιθανόν αρχίζουμε να αισθανόμαστε ψυχρότητα, αποστασιοποίηση και απομάκρυνση από τον Αλλο. Η ανάγκη προσωπικής έκφρασης μέσα στη σχέση εμφανίζεται και τα όρια/ανάγκες/ευθύνες μέσα σε αυτήν είναι πλέον ορατά.

Από την άλλη είναι εξίσου πιθανόν, αν έχουμε αναπτύξει μια ειλικρινή σχέση με τον/την σύντροφό μας, να τον αντιμετωπίζεται ως σύντροφος ζωής, μέντορα και σαν εκείνο/η που φέρει τα χαρακτηριστικά τα οποία στην πραγματικότητα είναι συμπληρωματικά του εαυτού μας. Υπό αυτό το πρίσμα αυτή η διέλευση πιθανόν να εκφραστεί και με τη μορφή ενός γάμου ή μιας επισημοποίησης. Από την άλλη, οι επαγγελματικές συνεργασίες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και ένα δέσιμο με κάποιο συνεργάτη εκδηλώνεται.

Διέλευση του Κρόνου από τον 8ο οίκο

Ο 8ος οίκος σχετίζεται με την κοινή ζωή με τον/την σύντροφο μας. Η διέλευση του Κρόνου σηματοδοτεί την εποχή της θανάτωσης παλαιών συνηθειών και της αναγέννησης, κάτι που συνοδεύεται συχνά από βαθύ πόνο. Αν βρίσκεστε σε σχέση εμφανίζεται η ανάγκη για πειθαρχία σε ατομικές επιθυμίες. Η ανάγκη για δημιουργία μιας φωλιάς που θα προστατέψει από όσα απειλούν την ψυχική γαλήνη είναι επιτακτική. Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο πως θα δοθεί έμφαση σε οικονομικά θέματα τα οποία σχετίζονται με κληρονομιές, εφορίες και λογιστικά παραλειπόμενα.

Ο θάνατος αντιμετωπίζεται ως φαινόμενο προς έρευνα και κατανόηση. Το σεξ γίνεται μια πράξη δημιουργική, μέσο κάθαρσης και εξυγίανσης, και ίσως να υπάρχει μεγάλο διάστημα αποχής από αυτό, αφού αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Η προσπάθεια να ζήσουμε τα ιδανικά μας εκδηλώνεται με αλλαγές (ευχάριστες ή επώδυνες) απαραίτητες για τον επαναπροσδιορισμό των αξιών μας, οι οποίες εμπλουτίζονται και με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του/της συντρόφου.

Διέλευση του Κρόνου από τον 9ο οίκο

Ο 9ος οίκος συμβολίζει την αναζήτηση της πίστης με τη μορφή ενός νοήματος, την αντίληψη των νόμων που κυβερνούν την ύπαρξή μας, τη διαμόρφωση αντίληψης και συνείδησης γύρω από τη λειτουργία του σύμπαντος. Με τη διέλευση του Κρόνου οι απόψεις και τα «πιστεύω» πρέπει να αποκρυσταλλωθούν, αφού θα χρησιμεύσουν ως ιδανικά που θα οδηγήσουν τη ζωή και την πορεία μας. Σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση, είτε με τη μορφή διεύρυνσης της μόρφωσης είτε με ταξιδιωτικές εμπειρίες με στόχο τη γνωριμία με ξένες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Από την άλλη, η μάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να είναι επίπονη, η απόκτηση ενός πτυχίου να απαιτεί εντατική προσπάθεια και αρκετό χρόνο, και τα ταξίδια να αποκτήσουν επαγγελματική χροιά. Ο Κρόνος εδώ σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας είτε με απογοήτευση και συνειδητοποίηση ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να εκφράσουμε τη γνώση που κερδίσαμε είτε με επιβράβευση με μια άνοδο σε υψηλότερη επαγγελματική βαθμίδα.

Διέλευση του Κρόνου από το Μεσουράνημα (10ος οίκος, MC)

Ο 10ος οίκος συμβολίζει τον τρόπο που θέλουμε να επηρεάσουμε και να υπηρετήσουμε την κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να το επιτύχουμε. Με τη διέλευση του Κρόνου από το 10ο οίκο έρχονται στην επιφάνεια οι φιλοδοξίες μας και ο ρόλος μας στην κοινωνία μέσω της καριέρας. Η δουλειά λειτουργεί είτε ως Εβερεστ (επαγγελματική επιτυχία που εξαργυρώνεται με οικονομική άνθηση και κοινωνική διάκριση) είτε ως Καιάδας (λάθος επιλογές που οδηγούν σε εργασιακή κατάρρευση).

Ο Κρόνος αποκρυσταλλώνει αυτό που πραγματικά έχουμε πετύχει (επαγγελματική ανασκόπηση με πιθανότητα συνταξιοδότησης) και όχι αυτό που πιστεύουμε πως πετύχαμε. Είναι η εποχή που φαίνεται αν η εργασία μάς αντιπροσωπεύει ή όχι, αφού εξετάζεται σε σχέση με την προσωπική ζωή (επαγγελματική επιτυχία και ευτυχία στο σπίτι). Αν δεν μας ικανοποιεί, οφείλεται στο ότι δεν εκφράζει τις αληθινές προσωπικές μας ανάγκες και τα κοινωνικά μας «πιστεύω».

Διέλευση του Κρόνου από τον 11ο οίκο

Ο 11ος οίκο συμβολίζει τις ευχές και τα όνειρα μας για την προσωπική ανάπτυξη μέσα από κοινωνικές ομάδες και παρέες ομοϊδεατών. Αναζητούμε την προσωπική μας ανέλιξη μέσα από την κοινωνική εξέλιξη και καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι επαγγελματικές επιτυχίες είχαν και κάποιο προσωπικό credit. Αν όχι τότε με αυτή τη διέλευση η πίεση για αναγνώριση της εργασίας μας γίνεται επιτακτική. Αν ναι, η διέλευση του Κρόνου σηματοδοτεί την ανάγκη μας να κληροδοτήσουμε αυτά που κερδίσαμε με την επαγγελματική και την ατομική μας εξέλιξη.

Μπορεί να αποφασίσουμε να διακόψουμε φιλίες ή ομαδικές σχέσεις που δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό πλέον ή να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρόλο μέσα σε αυτές (π.χ. μέντορας ανάμεσα σε φίλους). Αισθανόμαστε πως η επανάσταση απαιτεί και λίγο συντηρητισμό, πως οι σύλλογοι στους οποίους συμμετέχουμε πρέπει να έχουν οργανόγραμμα και καταστατικό. Η προσωπική έκφραση φανερώνεται μέσω της συμμετοχής σε μια καλά οργανωμένη και δομημένη ομάδα (συμμετοχή σε πολιτικές ομάδες, ομάδες εθελοντικής εργασίας κοκ).

Διέλευση του Κρόνου από τον 12ο οίκο

Το τέλος του κύκλου των οίκων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ατομικής προσωπικότητας με τη διάθεσή μας να θυσιάσουμε τον εαυτό μας και τις προσωπικές φιλοδοξίες μας – μια πράξη που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η διέλευση του Κρόνου από το 12ο οίκο σηματοδοτεί το τέλος ενός παλιού κύκλου ζωής, με τη σύνδεση όλων των εμπειριών, των σκέψεων, των πράξεων και των επιθυμιών που αναπτύχθηκαν σε όλους τους προηγούμενους οίκους τα τελευταία 27 χρόνια (αναθεώρηση του παρελθόντος).

Είναι εξαιρετικά πιθανό οι φιλοδοξίες, οι αξίες, οι προτεραιότητες και τα «πιστεύω» να διαλύονται αργά σε μια «θάλασσα» αμφιβολιών γύρω από το αν εξυπηρετούν τη διάθεση για υποταγή (με στόχο την ασφάλεια) σε κάτι ανώτερο από τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μια τέτοια διαδικασία φυσικά δημιουργεί συναισθηματική απομόνωση, αποξένωση (εγκλεισμός στο σπίτι ή σε άλλο κλειστό χώρο) και μάχη με τις φοβίες και τις εμμονές μας (ψυχοσωματικά προβλήματα).

Ατομα που ασχολούνται με την τέχνη και τις επιστήμες αισθάνονται την ανάγκη να στραφούν στην έρευνα, η οποία θα γίνει ο σπόρος για την αλλαγή που θα φέρουν με το έργο τους. Πρόκειται για μια περίοδο ονείρου και εφιάλτη, εσωτερικής αναζήτησης και ανάγκης απόδρασης από την κοινωνία, η οποία γίνεται περισσότερο φωτεινή καθώς ο Κρόνος αρχίζει να πλησιάζει τον ωροσκόπο.

cosmictelegram.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here