Αστρολογία: Μοίρα ή Ελεύθερη Βούληση;

0
10

Τι είναι αστρολογία; Εάν ρωτήσεις σήμερα οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν ότι είναι κάτι που σχετίζεται με την ημερομηνία γεννήσεως και κάτι για τις στήλες που βρίσκεις στα περιοδικά και τις εφημερίδες.

Είτε ενδιαφέρονται είτε όχι οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν το «ζώδιό» τους ακόμα κι αν δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Παρόλο που οι αστρολογικές στήλες, οι καθημερινές προβλέψεις στην πρωινή τηλεόραση (και τα ανάλογα περιοδικά και βιβλία) έχουν καταφέρει να κάνουν την αστρολογία μέρος της ποπ κουλτούρας η αστρολογία δεν περιορίζεται σε αυτά.

Με ενδιαφέρει η αστρολογία γιατί βρίσκω σε αυτή συμπυκνωμένη γνώση- φιλοσοφία, μαθηματικά, ψυχανάλυση- και μια συμβολική γλώσσα κομψή και ταυτόχρονα εντυπωσιακά πρακτική. Φυσικά και δεν είναι επιστήμη τουλάχιστον όπως ορίζεται η επιστήμη σήμερα, ούτε πίστη. Δεν χρειάζεται να πιστεύεις στην αστρολογία για να τη χρησιμοποιήσεις όπως δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε ένα σφυρί για να το χρησιμοποιήσεις. Η αστρολογία είναι σαν ελβετικός πολυσουγιάς με τεράστια γκάμα χρήσεων αλλά ο σουγιάς παραμένει πάντα σουγιάς που τον χρησιμποιείς περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις και λιγότερο σε κάποιες άλλες.

Παρόλο που κάθε μεταφυσική απόπειρα- η ένταση και το βάθος δηλαδή του συναισθήματος- διευρύνει τους ορίζοντές μας ανοίγοντας παράθυρα εκεί που υπάρχουν τοίχοι θεωρώ ότι χωρίς την καθαρή λογική ξεπέφτουμε σε προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες και χάος. Άρα τι είναι η αστρολογία; Η μελέτη των κύκλων. Παρατηρώντας την κυκλικότητα των πλανητών αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη ροή και τα χαρακτηριστικά της δικής μας ζωής και συνειδητοποιούμε ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους.

Η μάχη του Πεπρωμένου εναντίον της Ελεύθερης Βούλησης κρατάει επί αιώνες αν και ήταν η Εκκλησία που την ενέτεινε αφού η δύναμή της βασίζεται στο δόγμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μια συνειδητή επιλογή ανάμεσα στη σωτηρία και την αιώνια καταδίκη. Η εκκλησία δεν είναι καθόλου ανεκτική στις διαφορετικές απόψεις και η Αστρολογία υπήρξε θύμα αυτού του πολέμου πολλές φορές. Για την ακρίβεια η Εκκλησία υπήρξε τόσο αποτελεσματική που η Δυτική Αστρολογία σχεδόν πέθανε κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα.

Το περισσότερο καιρό η αστρολογία προσκρούει επαναληπτικά στον ίδιο ύφαλο που ονομάζεται προκαθορισμένο Πεπρωμένο και Μοίρα. Εάν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που προβλέπουν το μέλλον; Τις τελευταίες δεκαετίες η New Age πνευματικότητα ρίχνει όλο το βάρος της στην ικανότητά μας να κάνουμε πράξη την ελεύθερη βούληση, στη δυνατότητα των επιλογών και στην επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κόσμο που έχουμε δημιουργήσει. Εάν όλα αυτά ισχύουν τότε γιατί οι αστρολογικές προβλέψεις είναι τόσο ακριβείς; Πώς γίνεται κι ένας γενέθλιος αστρολογικός χάρτης δείχνει ποιοί είμαστε εάν μπορούμε να επιλέξουμε ελεύθερα αυτό που είμαστε; Η απάντηση είναι απλή: Έχουμε απόλυτη ελευθερία βουλήσεως μόνο που τις περισσότερες φορές δεν τη χρησιμοποιούμε. Γι΄αυτό οι προβλέψεις της αστρολογίας λειτουργούν και γι αυτό η γενέθλια αστρολογία έχει μετατραπεί σε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας, κατανόησης και εσωτερικής μεταμόρφωσης. Λίγο πολύ όλοι λειτουργούμε τις περισσότερες φορές με αυτόματο πιλότο, από συνήθεια, από κεκτημένη ταχύτητα, από αδράνεια, με φόβο για την αλλαγή. Έτσι λοιπόν οι προβλέψεις παρατηρούν τη φυσική ροή και ποιό είναι το πιθανό αποτέλεσμα αν αφεθείς σε αυτήν. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία να κάνεις αυτό που αποφασίζεις και μπορείς να επιδράσεις στο αποτέλεσμα αλλάζοντας τη στάση του στο γεγονός.

Όσον αφορά το γενέθλιο χάρτη η μοντέρνα οπτική τον αντιμετωπίζει ως ένα χάρτη που δείχνει το τύπο των εμπειριών που χρειάζομαστε ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένοι. Με κάνενα τρόπο δεν απαιτείται να ακολουθήσουμε το χάρτη και ο χάρτης δεν είναι το μοναδικό γήπεδο- μπορούμε να επιλέξουμε από ένα τεράστιο αριθμό εμπειριών ώστε να βιώσουμε τις ενέργειες των χαρτών μας. Έχουμε την ικανότητα να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε δοκιμάζοντας καινούργιες δυνατότητες συνεχώς. Ο γενέθλιος χάρτης αποτελεί μια συμβολική γλώσσα και μια καλή αφετηρία για να μάθουμε δύο τρία σημαντικά πράγματα για τον εαυτό μας αλλά με κανένα τρόπο δεν περιοριζόμαστε από αυτόν. Αντίθετα βεβαίως, μια απόλυτη ελευθερία βούλησης το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να μας περιορίσει.

Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι ότι όταν πεθάνω θα υπακούω στις εντολές διαφόρων μέντιουμ και θα εκστομίζω διάφορες σαχλαμάρες που αυτοί θα θεωρούν σοφίες, ούτε η σκέψη ότι έχω καρμικά υπόλοιπα από προηγούμενες ζωές που θα πληρώνω αενάως μέχρι τη στιγμή που θα γίνω ολοκληρωτικά φως. Ξέρω ότι έχω μια ζωή σίγουρη: την παρούσα που πρέπει να ζήσω εν πλήρει συνειδήσει και ότι έχω έχω εμπειρία της αθανασίας κάθε φορά που ξεχυλίζω από δημιουργικότητα. Κάθε σκεπτικιστής θα πρέπει να θυμάται ότι ο Βολταίρος απέρριψε τα θαλάσσια απολιθώματα που βρέθηκαν πάνω στα βουνά. Αρνήθηκε να πιστέψει σε αυτά γιατί έλεγαν ότι αποτελούν τεκμήρια για τον Κατακλυσμό. Δεν θέλω να διαπράξω παρόμοια ανοησία και ως εκ τούτου προσπαθώ να έχω ανοιχτό μυαλό. Παίρνω λοιπόν από την αστρολογία το ψαχνό της και αφήνω μια χαραμάδα στη μεταφυσική της.

stardome.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here