Αστρολογία για αρχάριους βήμα προς βήμα !!

0
10

Όλοι έχουμε ακούσει σχετικά με τα Ζώδια και την Αστρολογία. Οι περισσότεροι έχουμε μείνει στο «τί ζώδιο είμαι», άντε και στο «τί Ωροσκόπο έχω» και δεν έχουμε προχωρήσει παραπέρα. Ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που θέλουμε να γνωρίσουμε τί ακριβώς σημαίνει: «Είμαι Ταύρος», να μάθουμε τις ιδιότητες του Ζωδίου και να προχωρήσουμε σε ανάλυσή του.. Κάπου εκεί ψάχνοντας έρχεται η ώρα που αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε μόνο το Ζώδιο και ο Ωροσκόπος, αλλά ένας ολόκληρος Αστρολογικός Χάρτης ! Που περιέχει 12 Ζώδια και 10 κύριους Πλανήτες, να βρίσκονται σε διάφορες θέσεις μέσα στον Ζωδιακό Κύκλο και να σχηματίζουν μεταξύ τους όψεις, δηλαδή να «βλέπονται» με γεωμετρικές γωνίες. Βλέποντας με την πρώτη ματιά τον Αστρολογικό Χάρτη σαστίζουμε, δεν αναγνωρίζουμε σύμβολα Ζωδίων, σύμβολα Πλανητών, όψεις μεταξύ τους, πόσο μάλλον να αναλύσουμε τί σημαίνει το καθένα.

1Τα ζώδια

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν βήμα βήμα από τα βασικά. Ο Αστρολογικός Χάρτης περιλαμβάνει κυρίως έναν Ζωδιακό Κύκλο. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι αυτός γύρω από τον οποίο κινείται ο Ήλιος κατά την διάρκεια ενός Έτους.

Ξεκινάμε και μετράμε από εκεί που έβαλα το κόκκινο σημάδι και είναι το σημείο του Ωροσκόπου (Asc), είναι το σημείο του Ουρανού που ανατέλλει κατά την γέννησή μας.

Έχουμε στην σειρά τα σύμβολα των Ζωδίων και πότε είναι η εποχή του καθενός, η εποχή δηλαδή που ο Ήλιος διανύει εκείνο το κομμάτι του Ζωδιακού.

Κριός – Ταύρος – Δίδυμοι – Καρκίνος

Λέων – Παρθένος – Ζυγός – Σκορπιός

Τοξότης – Αιγόκερως – Υδροχόος – Ιχθύες

Είναι λοιπόν ένας κύκλος 360 μοιρών και χωρίζεται σε 12 ίσα μέρη, από 30 μοίρες το κάθε μέρος (το κάθε Ζώδιο).

Τα ζώδια χωρίζονται στα παρακάτω στοιχεία:

 • της Φωτιάς : Κριός – Λέων – Τοξότης
 • της Γης : Ταύρος – Παρθένος – Αιγόκερως
 • του Αέρα : Δίδυμοι – Ζυγός – Υδροχόος
 • και του Νερού : Καρκίνος – Σκορπιός – Ιχθύες

Χωρίζονται και σε Σταυρούς, είναι τα ζώδια που βλέπονται σε αντίθεση και όψη τετραγώνου, δηλαδή χωρίζουν τον κύκλο σε 4 ίσες μεριές. Και είναι

 • ο Παρορμητικός Σταυρός : Κριός – Καρκίνος – Ζυγός – Αιγόκερως
 • ο Σταθερός Σταυρός : Ταύρος – Λέων -Σκορπιός – Υδροχόος
 • και ο Μεταβλητός Σταυρός : Δίδυμοι – Παρθένος – Τοξότης – Ιχθύες

Επόμενή μας δουλειά είναι να γνωρίσουμε τις ιδιότητες των Ζωδίων, καλό είναι να κοιτάξουμε όλα τα Ζώδια, όχι μόνο αυτά που μας ενδιαφέρουν, που βρίσκονται πλανήτες μας, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα του Ζωδιακού και των Αρχετύπων που μας περιβάλλουν. Διότι αρχετυπικά συμπεριλαμβάνουμε ποσοστό από όλα τα Ζώδια στον ψυχισμό μας.

2Οι πλανήτες

Πάνω σε αυτήν την «περιοχή» τώρα, βρίσκονται οι Πλανήτες, διασκορπισμένοι σε διάφορα Ζώδια. Ερχόμαστε και γεμίζουμε λοιπόν τον άδειο Ζωδιακό με αυτούς. Οι κύριοι είναι οι :

    Ήλιος

    Σελήνη

  Ερμής

  Αφροδίτη

♂ Άρης

  Δίας

   Κρόνος

 Ουρανός

 Ποσειδώνας

 Πλούτωνας

Ας δούμε τώρα έναν Ζωδιακό που να περιέχει τους Πλανήτες :

Έχουμε λοιπόν έναν χάρτη με Ωροσκόπο στην 15τη μοίρα του Κριού,15 20′,  τον Ήλιο στην 08 58′ του Ταύρου, Σελήνη 15 38′ Διδύμων. Αυτά είναι τα πρώτα που εξετάζουμε σε έναν Χάρτη. Ήλιο, Σελήνη και Ωροσκόπο. Κατόπιν βλέπουμε και τους άλλους Πλανήτες. Ερμής 25 05′ Κριού, Αφροδίτη 00 14′ Κριού, Άρης 05 17′ Διδύμων, Δίας 15 39′ Ζυγού, Κρόνος 27 22′ Τοξότη, Ουρανός 25 18′ Κριού, Ποσειδώνας 13 38′ Ιχθύων και Πλούτωνας 19 22′ Αιγόκερου.

Στην συνέχεια θα πρέπει να γνωρίσουμε τις ιδιότητες του κάθε Πλανήτη και με ποια ζώδια ταιριάζει, με ποια όχι. Ένας Πλανήτης σε κάποιο ζώδιο μπορεί να βρίσκεται σε Κυβέρνηση, Αδυναμία, Έξαρση ή Πτώση. Μπορεί όμως να είναι και απλά περιπλανώμενος. Οι Πλανήτες κατέχουν ιδιότητες των Ζωδίων, κυρίως αυτών που είναι σε Κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν μάθαμε να διακρίνουμε τα Ζώδια και τους Πλανήτες θα ψάξουμε να δούμε τί σημαίνει να βρίσκεται για παράδειγμα ο Ωροσκόπος στον Κριό, η Σελήνη στους Διδύμους, ο Ερμής και η Αφροδίτη στον Κριό κ.ο.κ. Έτσι ώστε να γνωρίσουμε σιγά σιγά τον Χάρτη μας.

3Οι όψεις των πλανητών

Σειρά έχουν οι όψεις, δηλαδή οι γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους οι Πλανήτες. Είναι οι ακόλουθες:

Κύριες όψεις:

symbol for conjunction

Σύνοδος, όταν δύο πλανήτες βρίσκονται δίπλα ο ένας στον άλλον

symbol for square aspect

Τετράγωνο, όταν βρίσκονται σε απόσταση 90 μοιρών

symbol for opposition aspect

Αντίθεση, όταν βρίσκονται απέναντι, δηλαδή απόσταση 180 μοιρών

Symbol for trine aspect

 Τρίγωνο, όταν βρίσκονται σε απόσταση 120 μοιρών

symbol for sextile

Εξάγωνο, όταν βρίσκονται σε απόσταση 60 μοιρών

Υπάρχουν και δευτερεύουσες όψεις αλλά δεν θα τις χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ας διακρίνουμε τώρα τις όψεις στον Ζωδιακό στην πάνω εικόνα. Βλέπουμε οτι ο Ερμής με τον Ουρανό είναι στην ίδια μοίρα, άρα βρίσκονται σε Σύνοδο. Η Σελήνη βρίσκεται σε Τρίγωνο με τον Δία. Διότι η Σελήνη είναι στην 15η μοίρα των Διδύμων και μετρώντας 30 πάμε στην 15η Καρκίνου, άλλες 30 μοίρες πάμε στην 15η Λέοντα, άλλες 30 στην 15η Παρθένου και άλλες 30 στην 15η Ζυγού. Δηλαδή 30+30+30+30 = 120 . Η Όψη λέγεται Τρίγωνο γιατί χωρίζει τον Ζωδιακό Κύκλο στα 3 (360/3 = 120). Αυτή και η όψη Εξαγώνου θεωρούνται ευνοϊκές όψεις. Η Σύνοδος άλλοτε είναι άλλοτε δεν είναι ευνοϊκή, ανάλογα την φύση των Πλανητών, αν μεταξύ τους ταιριάζουν (Δίας – Αφροδίτη) ή αισθάνονται άβολα (Σελήνη – Κρόνος).

Οι όψεις δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ιδιομοιρίας για να τις πάρουμε, δίνουμε μια ανοχή + – 7 με 8 μοίρες, ανάλογα τον Αστρολόγο. Άλλοι δίνουν περισσότερη ανοχή, άλλοι λιγότερη. Δεν χρειάζεται δηλαδή να είναι οπωσδήποτε 120 μοίρες η απόσταση, μπορεί να είναι και 118 ή 124 και πάλι να την πάρουμε για όψη Τριγώνου. Βλέπουμε λοιπόν στον Χάρτη οτι ο Κρόνος από την 27 Τοξότη τριγωνίζει τους πλανήτες Ερμή και Ουρανό, με μια ανοχή 2 μοιρών.

Κοιτάζοντας τον Χάρτη τώρα κάνετε ένα τεστάκι για να εξοικιωθείτε με το μέτρημα των Μοιρών.

 • Πόσες μοίρες απέχει η 10 Σκορπιού από την 10 Υδροχόου ;
 • Πόσες η 3 Λέοντα από την 3 Τοξότη ;
 • Πόσες η 24 Καρκίνου από την 24 Αιγόκερω ;
 • Πόσες η 15 Ταύρου από την 15 Καρκίνου ;

Μετά πάμε να μετρήσουμε πόσες μοίρες απέχουν οι Πλανήτες του παραπάνω Χάρτη μεταξύ τους. Ο Πλούτωνας για παράδειγμα πόσο απέχει απο την Αφροδίτη; Είναι 19 Αιγόκερου, μέχρι 19 Υδροχόου 30 μοίρες, μέχρι 19 Ιχθύ άλλες 30 = 60 μοίρες. Από την 19 Ιχθύ έχουμε μέχρι την 00 Κριού 11 μοίρες. Άρα 60+11 = 71 μοίρες. Τόση είναι η απόσταση του Πλούτωνα από την Αφροδίτη.

Συνήθως στα sites έχουν τις γραμμές των συμβόλων και σας δείχνουν αναλυτικά ποιοι Πλανήτες στον Χάρτη σας βρίσκονται σε ποιο Ζώδιο, ποιοι βλέπονται με ποιους και σε τί όψη, απλά εδώ το αναλύουμε περισσότερο για να γνωρίσετε πώς λειτουργεί όλο αυτό.

4Οι οίκοι του ωροσκοπίου

Αφού λοιπόν μάθαμε τα Ζώδια, τους Πλανήτες και πώς να μετράμε τις μεταξύ τους αποστάσεις, τώρα θα περάσουμε στους Οίκους, ένα σημαντικό κομμάτι της Αστρολογίας. Οι Οίκοι και αυτοί χωρίζουν τον Ζωδιακό σε 12 κομμάτια, όχι όμως ίσα μεταξύ τους. Ανάλογα το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της τοποθεσίας που γεννηθήκαμε, τα μεγέθη των Οίκων αλλάζουν. Μπορεί ο 1ος Οίκος να είναι πολύ μεγάλος, γύρω στις 40 μοίρες, μπορεί και να είναι πολύ μικρός, γύρω στις 20. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι οτι κάθε Οίκος είναι ίσος σε μέγεθος με τον απέναντί του. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Βλέπουμε έναν Χάρτη με Ωροσκόπο στην 15 36′ Λέοντα. Ο 1ος είναι ξεκινάει πάντα από τον Ωροσκόπο. Εδώ ο 1ος Οίκος τελειώνει στην 29 Παρθένου, απ όπου ξεκινάει ο 2ος Οίκος. Ο 3ος Οίκος ξεκινάει στην 04 31′ Σκορπιού, ο 4ος στην 01 24′ Τοξότη, ο 5ος στην 24 11′ Τοξότη και ο 6ος Οίκος ξεκινάει στην 17 10′ Αιγόκερω. Αυτοί είναι λοιπόν οι πρώτοι 6 Οίκοι στον Ζωδιακό Κύκλο, αυτοί που βρίσκονται στο κάτω ημισφαίριο του Κύκλου. Βλέπουμε τώρα πως αυτοί που βρίσκονται ακριβώς απέναντί τους ξεκινάνε από τις ίδιες μοίρες. Για παράδειγμα, ο 1ος έχει απέναντι τον 7ο, ο 1ος ξεκινάει από την 15 36′ Λέοντα και ο 7ος από την 15 36 Υδροχόου. Έτσι πάει και με όλους τους άλλους Οίκους.

Εκεί που ξεκινάει ο 10ος Οίκος, 01 24′ Διδύμων, είναι το Μεσουράνημα (Mc) , ή αλλιώς Ζενίθ, δηλαδή το υψιλότερο του ουρανού, στις 12 το μεσημέρι. Είναι άλλοτε πιο δεξιά και άλλοτε πιο αριστερά, ανάλογα τον τόπο που γεννηθήκαμε και πώς φαίνεται σε εμάς. Αντίστοιχα εκεί που ξεκινάει ο 4ος Οίκος, 01 24′ Τοξότη είναι το Ic, το Ναδίρ, που είναι το χαμηλότερο σημείο του ουρανού.

Οι Οίκοι είναι φύσεως Ζωδίων, όπου και να βρίσκονται μέσα στον Ζωδιακό.

Ο 1ος Οίκος έχει στοιχεία Κριού, όπου και να βρίσκεται.

Ο 2ος Οίκος έχει στοιχεία Ταύρου

Ο 3ος Οίκος έχει στοιχεία Διδύμων κ.ο.κ.

Στην εικόνα μας έχουμε τον 3ο Οίκο στην 04 31′ Σκορπιού και να περιέχει μέσα δύο Πλανήτες, τον Άρη και τον Ποσειδώνα. Αυτοί λοιπόν εκτός από στοιχεία Σκορπιού παίρνουν και στοιχεία Διδύμου.

Οι Πλανήτες αποκτούν μεγάλη δύναμη όταν βρίσκονται στους γωνιακούς Οίκους που είναι αυτοι του Ωροσκόπου, Ναδίρ, Δύσης και Μεσουρανήματος, δηλαδή οι 1ος, 4ος, 7ος και 10ος. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται στην ακμή τους, δηλαδή στην αρχή του Οίκου.

Γνωρίσαμε λοιπόν τί είναι ο Αστρολογικός Χάρτης και από τί αποτελείται και πλέον, βλέποντας τον δικό μας χάρτη, ας εξασκηθούμε βήμα βήμα στα Ζώδια, στους Πλανήτες, στις όψεις και αφού είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά που μάθαμε, ας προχωρήσουμε στους Οίκους. Αν δεν τα κάνουμε αυτά βήμα βήμα όπως τα παραθέτω, θα υπάρξει μπέρδεμα και μη κατανόηση των παραπάνω.

Καλή σας μελέτη !

πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here