Αστρολογία, Γέλιο και Υγεία!

0
11

Πόσο συχνά γελάμε;

Το γέλιο είναι θεραπευτικό! Μακραίνει τη ζωή, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.

Πολλά έχουν γραφτεί πάνω στο θέμα της χαράς και της αγαλλίασης, καθώς οι ασφυκτικοί ρυθμοί της ζωής και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε την καθημερινότητα, συχνά εμποδίζουν το χαμόγελο να ανθίσει στο πρόσωπο και κυρίως, στη ψυχή μας!

Τι λέει ο αστρολογικός μας χάρτης για τον τρόπο που γελάμε;

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του καθηγητού Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στην συνέχεια την υιοθέτησαν οι αγγλοσαξωνικές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, οι σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Μία τυπική Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση ενδιαφερομένων για χαλάρωση, διαλογισμό και προσευχή για παγκόσμια ειρήνη.

Ο καθηγητής Κατάρια πιστεύει πως οι πόλεμοι δημιουργούνται σαν αντανάκλαση με εσωτερικό πόλεμο που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Υποστηρίζει πως οι άνθρωποι ξέχασαν να γελούν πραγματικά, καθώς πιστεύουν πως το γέλιο είναι μόνο χαβαλές. Ενώ στην πραγματικότητα το γέλιο είναι έκφραση ευτυχίας, που μπορεί να έρθει μόνο αν κατανοήσουμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας!

Το 1991, ιδρύθηκε η Κλινική Γέλιου του γιατρού, ψυχολόγου και ψυχίατρου Χόλντεν, η πρώτη στη Βρετανία και έκτοτε, περισσότεροι από 5000 γιατροί έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις διαλέξεις που διοργανώνει, για να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους γελωτοθεραπείας.

Ένας έλληνας γιατρός, ο κ. Αλ. Λουπασάκης, στο βιβλίο του «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» (εκδόσεις «Κέδρος»), προσπαθεί μέσω των μεθόδων του και του προγράμματος «ελληνική κλινική γέλιου» να μεταδώσει την ανάγκη της χαράς, του γέλιου και της αποφόρτισης από το στρες. Και ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και άλλοι έλληνες και ξένοι συνάδελφοι, προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα πως «ο άνθρωπος είναι μία ολότητα», επομένως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα του τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της υγείας. Εξ άλλου, η γνωστή σε όλους μας ρήση «το γέλιο μακραίνει τη ζωή», δεν έχει παρά να μας υπογραμμίσει αυτή την ευεξία.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Πότε γελάμε όμως;

 Άλλοτε συμβατικά, από ευγένεια, άλλοτε από αμηχανία και συστολή, άλλοτε από χαρά και ανάγκη για εκτόνωση. Κυρίως η τρίτη περίπτωση του γέλιου μας ενδιαφέρει, καθώς αυτή είναι που βοηθά στην αυτό-έκφρασή μας, αυτή μας προσφέρει την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας στη ζωή. Η ζωή έχει τα φωτεινά και τα σκοτεινά της σημεία. Φυσικά έχει την ευκολία και την δυσκολία της κατά διαστήματα. Αλλά η ζωή, γεμάτη εναλλαγές και ποικιλία, δεν πρέπει να μας καταβάλει. Ακόμη κι όταν γονατίζουμε ή λυγίζουμε, σημασία έχει να σηκωθούμε πάλι και να προχωρήσουμε δυναμικά, θαρραλέα και κυρίως αισιόδοξα προς ένα «αύριο» που πάντα περιέχει εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Ένα «αύριο» που μας εμπλουτίζει και μας κάνει πιο σοφούς.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το «αύριο» και τις εκπλήξεις του; Ένας τρόπος είναι λοιπόν, το χαμόγελο! Ας θυμηθούμε μία ακόμη λαϊκή ρήση «Μπορούμε να δούμε ένα ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο! Στο χέρι μας είναι η επιλογή».

Οι γιατροί που υποστηρίζουν την γελωτοθεραπεία λένε πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει το πραγματικό από το προσποιητό γέλιο και λειτουργεί αυτόματα μετά την εκδήλωσή του, ευεργετικά. Όταν γελάμε έντονα, το σώμα ηρεμεί. Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόνη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του. Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γέλιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα. Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες!

Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών, για μια υψηλής έντασης εσωτερική αεροβική δραστηριότητα.

Επομένως, όσο γελάμε, τόσο γυμνάζουμε και χαλαρώνουμε το σώμα, παραμένοντας ακμαίοι και –γιατί όχι- νέοι!

astrolife Λίλιαν Σίμου

Γέλιο και αστρολογία

Για όσους διαλέξουν την φωτεινή πλευρά της ζωής, γιατί η ψυχή τους είναι προσανατολισμένη στο φως και την χαρά, ας δούμε τι λέει η αστρολογία για το συγκεκριμένο θέμα.

Στα θέματα των ζωδίων που συνδέονται άμεσα με το θέμα του γέλιου και την άνεση έκφρασής του έχουμε την επικράτηση του Τοξότη και των Διδύμων. Άτομα με πολύ τονισμένα αυτά τα δύο ζώδια στον χάρτη τους, κυρίως αν αφορούν στοιχεία της προσωπικότητας (π.χ. Ήλιος, Σελήνη, ωροσκόπος, κυβερνήτης του ωροσκόπου) διαθέτουν μία μεγαλύτερη άνεση στο χιούμορ και ένα σπιρτόζικο πνεύμα που αντιλαμβάνεται τις χαρές της ζωής.

Στοιχείο βασικό θα είναι επίσης αυτό του Ερμή, όπως και του Δία. Στον Ερμή και στους Διδύμους, έχουμε περισσότερο ένα γέλιο εφηβικό, πειραχτικό, λίγο σκανδαλιάρικο. Ενώ στο στοιχείο του Τοξότη και του Δία θα απολαύσουμε την αίσθηση του χιούμορ, με την ανάγκη να χαρούμε, να διασκεδάσουμε γενναιόψυχα.

Στα θέματα των οίκων, έχουμε τον τρίτο και τον ένατο οίκο να σχετίζονται με το γέλιο και την ικανότητά μας πάνω σ’ αυτό.

 Οι όψεις που θα σχηματίσουν οι πλανήτες και κυρίως ο Ερμής, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο.

Ένας Ερμής τοποθετημένος σε γωνιακό οίκο και κυρίως σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα έχει πολλές πιθανότητες να εκδηλώσει στοιχεία ευφορίας. Κι αυτό βέβαια, εφ’ όσον δεν περιορίζεται από δύσκολες όψεις που τον κάνουν να παραμένει σοβαρός και λιγότερο εκφραστικός.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Σε θετική όψη με τα φώτα, προσδίδει μία προσωπική πινελιά στο γέλιο και την ικανότητα του ενδιαφερομένου να απολαμβάνει τη χαρά στη ζωή του. Η πινελιά θα εξαρτηθεί από το ζώδιο της Σελήνης ή του Ήλιου (συνήθως με την Σελήνη θα περιέχει εσωτερική αίσθηση του χιούμορ και ευαισθησία, ενώ με τον Ήλιο θα είναι πιο πομπώδες και θεατρικό).

Σε όψη με την Αφροδίτη, θα θέλει να βιώνει τη χαρά της ζωής σαν απόλαυση. Χαιρόμαστε την καθημερινότητα, μας ευχαριστεί η αρμονία και σίγουρα εδώ υπάρχει μία καλή στήριξη για ευεξία και ευθυμία. Από απλά, απτά πράγματα που μας συμβαίνουν, ζούμε τη ζωή!

Σε όψη με τον Άρη ίσως το γέλιο είναι έντονο, αλλά και προκύπτει μέσα από καυστικές παρατηρήσεις ή σχόλια. Επειδή μπορεί η γλώσσα να προτρέχει του νου, προσοχή θα χρειαστεί στα ανέκδοτα που λέμε και στον τρόπο που «πειράζουμε τους άλλους» καθώς δεν θα είναι πάντα ο ενδεδειγμένος. Μπορούμε να γίνουμε όμως θαυμάσιοι συγγραφείς και σατυρικοί σχολιαστές.

Σε όψη με τον Δία φυσικά έχουμε την διάχυση του χαμόγελου, την αισιοδοξία στο μεγαλείο της και την υπερβολή κάποιες φορές. Καλοκάγαθη διάθεση μας χαρακτηρίζει, με κάποια αφέλεια πιθανώς, η έλλειψη σοβαρότητας σε δύσκολες όψεις. Ωστόσο, το χαμόγελο εδώ έχει την ικανότητα αναμετάδοσης και προσφέρουμε γύρω μας αφθονία χαράς. Συχνά έχουμε την ικανότητα του κωμικού συγγραφέα.

Σε όψη με τον Κρόνο ο Ερμής περιορίζεται σε πολύ σοβαρές εκτιμήσεις της αίσθησης του χιούμορ και δεν γελά πολύ συχνά. Μπορεί μάλιστα, αν η υπερβολή στο σύνολο του χάρτη το στηρίζει, να έχουμε ένα σκληρό γέλιο, λίγο παγωμένο, ή αυστηρά κριτικό απέναντι στους άλλους. Θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τέτοιο χαμόγελο, ειδικά όταν είμαστε θυμωμένοι. Θα δημιουργεί αποστάσεις στις σχέσεις.

Σε όψη με τον Ουρανό, συνήθως το γέλιο ακούγεται εκρηκτικά, έντονα και ξαφνικά, μέσα από απότομες εναλλαγές διάθεσης. Μπορεί να διηγούμαστε αστείες ιστορίες με ευρηματικά επεισόδια και απρόοπτα που δημιουργούν το γέλιο. Κάτι τέτοιο άλλωστε, μας εντυπωσιάζει.

Σε όψη με τον Ποσειδώνα, θα έχουμε το γέλιο ως τρόπο φυγής και χαλάρωσης. Θα προκύψει μέσα από συγκίνηση, ευαισθησία και ρομαντική διάθεση, άρα εδώ προκαλείται από λεπτότητα. Είναι δυνατόν όμως με δύσκολες όψεις, να είναι ένα χαμόγελο παραπλανητικό, θεατρικό, ίσως και ψεύτικό.

Σε όψη με τον Πλούτωνα, υπάρχει η τάση για ένα σαρκαστικό γέλιο ή για μαύρο χιούμορ. Εδώ το γέλιο μπορεί όντως να λειτουργήσει ως απαραίτητη αποφόρτιση, ένταση και αναζωογόνηση από τα βάθη της ψυχής. Αλλά δεν θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητά μας για να καυτηριάσουμε άλλους, καθώς θα δημιουργήσουμε εύκολα πίκρα και τραυματικές σχέσεις. Μπορεί όμως να γίνουμε διάσημοι σατυρικοί εκφραστές, ηθοποιοί γνωστοί για την ικανότητά μας στο να υπογραμμίζουμε με εύθυμο τρόπο τα κακά της κοινωνίας! Επειδή όλοι δεν θα είμαστε καλλιτέχνες, εύστοχα αυτό μπορεί να γίνει στο κοντινό μας περιβάλλον.

astrolife Λίλιαν Σίμου

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο χάρτης του γνωστού ηθοποιού Τζιμ Κάρρεϋ, που παρά τις ικανότητές του και σε δραματικούς ρόλους, έγινε γνωστός και καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς και μάλιστα ενός ιδιόρρυθμου χιούμορ, λίγο εκκεντρικού ή υπερβολικού. Θα δούμε πως έχει τον Ερμή στον Υδροχόο, στον 3ο οίκο, σε ακριβή σύνοδο με τον Δία και με τον Κένταυρο Φόλο, ο οποίος προσδίδει ιδιότυπα χαρακτηριστικά νευρικής έντασης και «τρέλας» (σημειωτέον: για τον Φόλο δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό του, είναι πολλά άλλα, απλά υπάρχει και αυτό και στον συγκεκριμένο ηθοποιό πιστεύω πως έχει παίξει ρόλο στην έκφραση του λόγου και της μιμητικής τέχνης. Η τριπλή αυτή σύνοδος σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό, διάμετρο με τον Ν. Δεσμό και σε τετράγωνο με τον Ωροσκόπο και τον Ποσειδώνα, βοήθησαν στη καριέρα του τον Κάρρεϋ, κάνοντάς τον πολύ δημοφιλή (τρίγωνο με τη Σελήνη).

Ο γνωστός κωμικός Τζέρυ Λιούις είχε τον Ερμή στον Κριό και στον 10ο οίκο του, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Καρκίνο και σε εξάγωνο με τον Δία και την Αφροδίτη στον Υδροχόο.

Ο παλιός γάλλος κωμικός Λουί Ντε Φυνές είχε τον Ερμή στον 2ο οίκο και στον Καρκίνο, σε γιοντ . Το γιοντ σχηματιζόταν μεταξύ το Ερμή στον Καρκίνο, σε εξάγωνο προς τον Άρη και την Αφροδίτη στην Παρθένο και 150 προς τον Δία στον Υδροχόο και στον 9ο οίκο.

Διαπιστώνουμε την σύνδεση του Ερμή με τον Δία αλλά και την παρουσία του Υδροχόου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως και τους οίκους 3ο ή 9ο να παίζουν ρόλο στους γνωστούς αυτούς ηθοποιούς.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στα ζώδια ένα προς ένα, εκτός ίσως από τα δύο που προανέφερα και έχουν σχέση με την επικοινωνία και τον λόγο. Γιατί το ζώδιο γενικά δεν προσδίδει τα χαρακτηριστικά της ικανότητας του γέλιου από μόνο του.

Ένας συνδυασμός στοιχείων και το σύνολο της προσωπικότητας είναι αυτό που θα δώσει την εικόνα ενός ανθρώπου που εύκολα γελά και χαίρεται τη ζωή, ή ενός ανθρώπου που μίζερα ατενίζει το μέλλον!

Ας είμαστε με την πλευρά της μακροζωΐας και της ευεξίας!

«Χαμογελάτε! Είναι μεταδοτικό!»

astrolife.gr από την Λίλιαν Σίμου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here