Αστεροειδής Σίσυφος 1866: Εξαπάτηση και μαρτύριο

0
12

Εξαπάτηση και μαρτύριο είναι οι λέξεις – κλειδιά του ομώνυμου αστεροειδή. Να δύο έννοιες που δεν θέλουμε να έχουμε έντονες στον γενέθλιο χάρτη. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον αστεροειδή του μήνα, Σίσυφο νο.1866, μυθολογικά και αρχετυπικά.

Στη μυθολογία ο Σίσυφος ήταν σύζυγος της πλειάδας Μερόπης, δημιουργός και βασιλιάς της Ευφήρας, της σημερινής Κορίνθου. Βασιλιάς που νοιαζόταν για τη γη και τον λαό του, με καλή γυναίκα, ήταν επίσης αρκετά έξυπνος. Κάποια στιγμή ο Δίας τον τιμώρησε για κάτι που στην ουσία δεν ήταν δικό του φταίξιμο αλλά αφορούσε την τάση του Δία να μεταμορφώνεται και να απαγάγει όμορφες γυναίκες (ως γνωστόν το έκανε αρκετά συχνά). Όπως και να ‘χει, η τιμωρία του Δία ήταν να στείλει τον Σίσυφο στον Άδη.

Όμως, είπαμε, ο Σίσυφος ως μυθολογικός χαρακτήρας και ως αρχέτυπο επίσης, σφύζει από εξυπνάδα, οπότε καταφέρνει να ξεγελάσει και να φυλακίσει τον ίδιο τον Θάνατο. Οι υπόλοιποι θεοί το έμαθαν και τον ξαναέστειλαν στον Άδη. Ο Σίσυφος κατάφερε πάλι να ξεγελάσει τον Θάνατο όμως, οι θεοί πάλι το κατάλαβαν και τον ξαναέστειλαν για 3η φορά στον Άδη. Όμως τώρα του επιβλήθηκε κι άλλη τιμωρία η οποία περιλάμβανε πως έπρεπε να κουβαλάει έναν μεγάλο βράχο στην κορυφή ενός βουνού (αρκετά δύσκολο από μόνο του καθώς τον σπρώχνει). Φτάνοντας όμως λίγο πριν την κορυφή, ο βράχος ξανακυλούσε κάτω οπότε έπρεπε να ξανακατέβει ώστε να επαναλάβει τη διαδικασία. Ίσως από τα πιο βάναυσα μαρτύρια της μυθολογίας.

Άρα τελικά με τι σχετίζεται το αρχέτυπο του Σίσυφου; Μπορεί να σχετίζεται με την εξυπνάδα, την πονηριά, την τάση για εξαπάτηση. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με την κλίση του ανθρώπου να υπομένει χρόνια μαρτύρια ή και να κολλάει στα ίδια λάθη, μια επανάληψη λόγω φόβου να αλλάξει. Και όσο περισσότερο παλεύει κανείς να κρατηθεί στα ίδια και τα ίδια (να σπρώχνει τον βράχο προς τα πάνω), τόσο πιο βαρύ ξεκινά να νιώθει το φορτίο, μέχρι που εκείνο σπρώχνει επίσης, υποκύπτει στην βαρύτητα για να ξεκινήσει η επανάληψη του κύκλου.

Το αρχέτυπο του Σίσυφου είναι ταυτόχρονα αξιοζήλευτο. Στα θετικά του Σίσυφου, αυτό που έχει αληθινή σημασία στο Αρχέτυπο κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η εφιαλτική επανάληψη του ίδιου μοτίβου αλλά πως παρόλα αυτά εξακολουθεί να πεισμώνει και να προσπαθεί ξανά και ξανά. Μπορεί για τη μυθολογική φιγούρα αυτό να ήταν καταδίκη, όμως για έναν άνθρωπο στην σύγχρονη εποχή, ο αστεροειδής αυτός σε σύνοδο με ένα από τα βασικά πλανητικά σώματα που αναγράφονται παρακάτω, υποδηλώνει ψυχικό σθένος. Είναι η ικανότητα να συνεχίζει να προσπαθεί ακόμα και όταν όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο.

Αρχετυπικά και μυθολογικά ο Σίσυφος συνδέεται:

  • με τον Πλούτωνα (τον Θάνατο που προσπάθησε να εξαπατήσει 2 φορές),
  • τον Άρη (ο οποίος θυμώνει με τα κόλπα του Σίσυφου και τον αιχμαλωτίζει ξανά, ελευθερώνοντας τον Θάνατο),
  • με τον Ερμή (που καλείται να τον αιχμαλωτίσει τη δεύτερη φορά που ο Σίσυφος το σκάει) και φυσικά
  • με τον Δία – που τα ξεκίνησε όλα.

Όταν συνδέεται με κάποιο από αυτά τα πλανητικά σώματα στον γενέθλιο χάρτη μας ή τον Ήλιο, τη Σελήνη ή τον Ωροσκόπο, τότε μπορούμε να πούμε πως ο Σίσυφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητά μας.

Τι σημαίνει περιληπτικά αν διαθέτει κάποιος τον Σίσυφο σε σύνοδο με τα παραπάνω πλανητικά σώματα;

Όπως και με τον βράχο του Σίσυφου, υπάρχει ένα συνεχόμενο βάρος στους ώμους εκείνων που διαθέτουν έντονη την ενέργειά του. Το ότι δεν υπάρχει τέλος μοιάζει εφιαλτικό, όμως υπάρχει συνέχεια μια νέα αρχή. Και τελικά η προσπάθεια δεν είναι άκαρπη αλλά αποτελεί το κλειδί της προσωπικής εξέλιξης. Αρκεί φυσικά το φορτίο της ζωής να μην μοιάζει αβάσταχτο. Να έχουμε την αυτογνωσία της κατάστασης, όταν τελικά καταφέρνουμε να ωθήσουμε προς τα πάνω τον βράχο, να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια, να δεχτούμε την ανταμοιβή, το κέρδος και όχι σαν από συνήθεια να τον ρίξουμε εμείς οι ίδιοι πάλι κάτω επιστρέφοντας στη γνώριμη κατάσταση της ανάβασης. Να ξέρουμε να απολαμβάνουμε τα κεκτημένα. Η προσπάθεια μπορεί να μην τελειώνει ποτέ, όμως μαθαίνουμε να εκτιμούμε όσα διαθέτουμε, το βουνό, τη θέα που προσφέρει, ακόμα και τον ίδιο τον βράχο.

πηγη: https://astrologyhat.com/sisyphus/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here