Αστεροειδής Ίρις – Η αναζήτηση του Ουράνιου Τόξου στη ζωή μας

0
14

Ίρις, διαισθητικό μυαλό και εσωτερικό φως

από την Λίλιαν Σίμου

Π’αντοτε αναζητάμε την ελπίδα και το φως, μετά την καταιγίδα στη ζωή μας… Το Ουράνιο Τόξο, να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα… Η Ίριδα στην αρχαιότητα συμβόλιζε ακριβώς αυτό…Σήμερα, ένας αστεροειδής δίνει τον αποσυμβολισμό για να ανακαλύψουμε διαισθητικά το εσωτερικό μας φως και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας…

Αστρονομικά στοιχεία

Ο αστεροειδής με το όμορφο όνομα Ίρις είναι ένας αστεροειδής του τύπου S-type, ανήκει στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Δία και Άρη και είναι πέμπτος σε σειρά γεωμετρικής διαμέτρου μετά τους αστεροειδείς Eunomia, Juno, Amphitrite και Herculina. Είναι τέταρτος σε μέγεθος μετά την Παλλάδα Αθηνά, την Δήμητρα και την Ήρα. Ανακαλύφθηκε στις 13/8/1847 από τον J. Hind και ήταν η πρώτη του ανακάλυψη. Λόγω της κλίσης της και της κίνησής της, έχει μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας στο έδαφός της. Η επιφάνεια είναι πολύ φωτεινή και πιθανώς αποτελείται από ένα μείγμα νικελίου και σιδήρου, μαγνησίου και πυριτικών αλάτων. Δείχνει επίσης ότι θα πρέπει να είναι μία σημαντική πηγή μετεωριτών.

Η περιστροφή στον ζωδιακό ολοκληρώνεται σε 3,69 έτη.

irisgoddess

Μυθολογικά στοιχεία

Η Ίρις είναι μικρή θεά και συνόδευε τον θεό Ήλιο στο άρμα του. Λέγεται πως ήταν η κόρη της Ηλέκτρας και ένωνε τη Γη με τον Ουρανό, λόγω του ότι της απέδιδαν τις ιδιότητες του Ουράνιου Τόξου. Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν την Ίριδα ακριβώς όπως αγιογραφούνται σήμερα από τους χριστιανούς οι αρχάγγελοι:

Νέα με πλούσιο βραχύ χιτώνα, με μεγάλες φτερούγες στους ώμους και χρυσά φτερωτά σανδάλια και κηρύκειο, όπως ο Ερμής.

Ήταν φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα, γνωστή ως πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος των θεών. Ο δρόμος που ακολουθούσε στον ουρανό για να μεταφέρει στη γη σε χρυσή υδροχόη, το «ιερό ύδωρ» για τον όρκο των θεών. Είχε το ύδωρ αυτό επτά χρώματα. Με την ορμή της βροχής έφθανε από τον Όλυμπο στη γη ή στη θάλασσα.

Είχε όμως και άλλες υπηρεσίες ιδίως κοντά στην Ήρα. Αυτή έστρωνε το κρεβάτι της, βοηθούσε στον καλλωπισμό της ή άλειφε με «ιερά μύρα» τα θεία μέλη της. Αυτή κατά διαταγή της Ήρας έσπευδε στις μελλοθάνατες γυναίκες όταν βασανίζονταν επί μακρού και επιτάχυνε το τέλος των βασάνων τους με τη κοπή των μετωπιαίων τριχών. Δεν απαξιούσε όμως να εκτελέσει παραγγελίες και θνητών όπως την παρουσιάζει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου σπεύδει κατά παράκληση του Αχιλλέα να ζητήσει από τον Βορρέα και τον Ζέφυρο να δυναμώσει την πυρά του Πατρόκλου.

Επίσης στην Ιλιάδα πείθει για λογαριασμό της τον Αχιλλέα να ξαναμπεί στη μάχη, μόλις σκοτώνεται ο φίλος του Πάτροκλος κι ο Έκτορας θέλει να πάρει το πτώμα του ήρωα. Κατά τον Ησίοδο, όταν υπήρχε διχόνοια μεταξύ των αθανάτων ή κάποιος έλεγε ψέματα, ο Δίας έστελνε την Ίριδα να φέρει σε χρυσό κύπελλο το νερό της Στυγός. Αν ορκιζόταν ψέματα ο θεός που δημιουργούσε αμφιβολίες, τότε έμενε χωρίς πνοή και ζωή για ένα χρόνο και δεν του έδιναν να πίνει Νέκταρ ή να τρώει Αμβροσία. Ενώ δεν συμμετείχε για εννέα χρόνια στις συναθροίσεις των θεών.

Γενικά από όλες τις μυθολογικές ιστορίες διαφαίνεται καθαρά πως η Ίρις ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη ιπτάμενη θεότητα (αλληγορική) της έννοιας του ατμοσφαιρικού φαινομένου του ουράνιου τόξου, προς τούτο και η στενή σχέση με την Ήρα (που δεν είναι τίποτα άλλο από αναγραμματισμός της λέξης Αήρ), θεότητα μεταξύ άλλων, του αέρα και των καιρικών φαινομένων.

Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις μετέφερε μηνύματα από το «μάτι του ουρανού» στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει «μάτι του ουρανού». Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά , στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.

Αστρολογικά στοιχεία

Ίρις, διαισθητικό μυαλό και εσωτερικό φως Στην ελληνική μυθολογία, υπήρχαν δύο θεϊκοί αγγελιαφόροι: ο Ερμής και η Ίρις. Ορισμένες παραδόσεις δείχνουν ότι η Ίρις ήταν αγγελιοφόρος της θεάς Ήρας, ενώ ο Ερμής ήταν του Δία. Το διπλό συχνά εμφανίζεται στους μύθους, έτσι κι εδώ υπήρχε μια θηλυκή ενέργεια σχετική με την επικοινωνία, καθώς και μία ανδρική.

Στον κλάδο της σύγχρονης νευρολογίας υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες πτυχές νευρώνων του εγκεφάλου.

Λίγοι αστρολόγοι έχουν ασχοληθεί με την Ίριδα, σαν αποσυμβολισμό στον αστρολογικό χάρτη. Είναι το θηλυκό αρχέτυπο σε αντιδιαστολή με το αρσενικό, τον Ερμή. Το σύμβολο ήταν το ουράνιο τόξο, και στο ωροσκόπιο η ενέργεια αυτή φαίνεται να καλύπτει όλα τα χρώματα του φάσματος του φωτός: τελικά, αποτελεί το φως της καθαρής συνείδησης.

Ο Ερμής δείχνει τι πιστεύουμε, σκεπτόμαστε και πώς επικοινωνούμε σε μία διαλεκτική συνείδηση. Είναι η ενέργεια yang και κατευθύνεται προς τα έξω.

Η Ίρις, ωστόσο, έχει ενέργεια yin και είναι δεκτική. Αυτή δείχνει πώς εμφανίζονται οι ιδέες, πώς ακούει, πώς αντιλαμβάνεται κάποιος διαισθητικά, εσωτερικά τις έννοιες και το πώς θα αντιμετωπίσει ολιστικά όλες τις πληροφορίες που προσλαμβάνονται από τον εξωτερικό κόσμο. Η Ίρις βοηθά να κατανοήσουμε τα πράγματα σε ένα βαθύ επίπεδο και να αναπτυχθούμε με σύνεση.

Προσθέτει χρώμα και το βάθος στον Ερμή και δείχνει μια άλλη διαδρομή έκφρασης. Βοηθά στον διαλογισμό, να βρει κάποιος την αληθινή φώτιση. Υπάρχει μια πανέμορφη απεραντοσύνη και ομορφιά στην ενέργεια της Ίριδας. Όπου θα είναι στο ωροσκόπιο μπορεί να είναι μαγευτική, καθώς βοηθά τη συνείδηση να αναπτυχθεί και να εξελίσσεται.

iris_versicolor_quebec_1

Κάποια παραδείγματα:

Στο ωροσκόπιο του Γιούρι Γκέλλερ, είναι στον 3ο οίκο και στον Αιγόκερω και βρίσκεται σε τετράγωνο προς τον Ποσειδώνα του από τον 12ο οίκο. Βοηθά στο να εισπράττει με σαφήνεια (Αιγόκερως) μηνύματα (στον 3ο οίκο) και να χρησιμοποιεί αξιόλογα την πνευματική του δύναμη. Επίσης να το αναδεικνύει στις συναντήσεις του με τους άλλους και να έχει ένα τρόπο αποτελεσματικό να αξιοποιεί τις ψυχικές και πνευματικές του δυνάμεις, ενώ καταξιώνεται μέσω αυτού.

Με σχεδόν ίδια οικοθεσία, ο Μαχάτμα Γκάντι είχε την Ίριδα πάλι στον 3ο οίκο και στον Αιγόκερω, ενώ έκανε παραλληλία με την Αφροδίτη και τον Άρη του από τον πρώτο του οίκο. Αυτό τον βοήθησε να είναι πνευματικά μαχητικός και να προσφέρει με αγάπη τα μηνύματα που είχε να αναμεταδώσει. Και στον χάρτη αυτό έχουμε την Ίριδα σε τετράγωνο προς τον Ποσειδώνα, αλλά ο Ποσειδώνας είναι στον 6ο οίκο του Γκάντι. Αυτό μας πληροφορεί πως είχε την πνευματικότητα σαν καθημερινό τρόπο ζωής και μετέδιδε με τις συνήθειές του πνευματικά μηνύματα, μία διδασκαλία βασισμένη στον αγώνα να επικρατήσει η πνευματική αγάπη μέσα από σκέψη, λόγο, αποφάσεις.

iris-on-black

Καλλιτέχνες και δημιουργοί που έχουν να μεταφέρουν πνευματικά μηνύματα, μπορεί επίσης να έχουν σε ιδιαίτερη θέση την Ίριδα. Συχνά βρήκα να την έχουν σε όψη με τον ωροσκόπο, τον Ήλιο ή τη Σελήνη τους και πολύ συχνά στον 3ο οίκο.

Για παράδειγμα ο Ανρί Ματίς, σημαντικός γάλλος ζωγράφος, την είχε σε σύνοδο με την ακμή του 7ου οίκου και την Αφροδίτη του στον Υδροχόο, σε εξάγωνο με τον Κρόνο και σε αντίθεση με τον Ωροσκόπο.

Ενώ ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε την Ίριδα στην κρίσιμη μοίρα της 0ης του Ζυγού, στον 3ο οίκο και σε σύνοδο με τον Κλήρο του Πνεύματος, απέναντι από τον Κλήρο της Τύχης.

Ο Μότζαρτ είχε την Ίριδα στον Κριό, στην ακμή του 8ου οίκου, σε τετράγωνο προς τον κυβερνήτη της Άρη και σε εξάγωνο προς τον Κρόνο, τον Ήλιο και τον Ερμή του στον 5ο οίκο της δημιουργίας.

Η συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, είχε την Ίριδα στον 3ο οίκο στον Σκορπιό με πολλές όψεις. Σχημάτιζε σύνοδο με την Αφροδίτη της, ημιεξάγωνο προς την Σελήνη της, εξάγωνο προς τον ωροσκόπο της, ενώ έκανε ταυ τετράγωνο με τον Χείρωνα και τον Δία της.

πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here